Svamp doftar Vanilj. - Forum


Bär och svamp Vad kan man äta?

Svara
 
Ämnesverktyg Betygsätt ämne Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2017-09-11, 17:59
Vik945 Vik945 är uppkopplad nu
 
Inlägg: 20
fråga Svamp doftar Vanilj.

Hej!
Är det någon som har koll på en svamp (skivling) med brun hatt som doftar sött/vanilj? Hittat den i Norrland på minst två olika ställen nu. Doftar ruskigt gott. Skivorna är brun med lite orange i sig. På den senaste var dock skivorna mer åt det vit-bruna hållet. Påminner mycket om Sotvaxskivling uppifrån. Trodde det var en sån första gången då jag bara såg hatten.
Svara med citat
  #2  
Gammal 2017-09-11, 19:14
Vik945 Vik945 är uppkopplad nu
 
Inlägg: 20
glad

Det enda svaret jag hittat genom sökningar är att svampen i sig kanske inte luktar utan att den dragit åt sig doft från det den livnärt sig på. Men det är uteslutet då det är 2 olika ställen. Lät också väldigt långsökt.

Men någon måste väl ha träffat på denna svamp eller ha någon info?
Den luktar som att den skulle smaka gott, men vill helst inte agera testobjekt.
Svara med citat
  #3  
Gammal 2017-09-12, 15:20
Vik945 Vik945 är uppkopplad nu
 
Inlägg: 20
idé

Här kommer bild på den.


Svara med citat
  #4  
Gammal 2017-09-12, 15:34
TROY GARNER TROY GARNER är inte uppkopplad
 
Inlägg: 2 427
Finns svampforum oxå.

Haha de e ingen sån där kul svamp som man ser tyska vandrare gå o leta efter??? Haha
Svara med citat
  #5  
Gammal 2017-09-12, 16:37
KLAGER KLAGER är inte uppkopplad
 
Inlägg: 7 239
Ser ut som en riska, är den spröd och avsöndrar klar eller mjölkfärgad saft?
Svara med citat
  #6  
Gammal 2017-09-12, 16:41
Vik945 Vik945 är uppkopplad nu
 
Inlägg: 20
Citat:
Ursprungligen postat av TROY GARNER Visa inlägg
Finns svampforum oxå.

Haha de e ingen sån där kul svamp som man ser tyska vandrare gå o leta efter??? Haha
Jo, vet du något aktivt forum?

Det är ju dom jag söker för tusan! Sån tur har jag väl inte?


Citat:
Ursprungligen postat av KLAGER Visa inlägg
Ser ut som en riska, är den spröd och avsöndrar klar eller mjölkfärgad saft?
Jo det ser helt klart ut som en riska, men folk borde ju veta vad för någon då dessa har sådan karaktäristisk doft.
Svara med citat
  #7  
Gammal 2017-09-12, 16:50
DoktorGlas DoktorGlas är inte uppkopplad
 
Inlägg: 646
http://svampguiden.com/forum/lista/

Du svarade inte på frågan om eventuell mjölksaft.
Svara med citat
  #8  
Gammal 2017-09-12, 16:51
TROY GARNER TROY GARNER är inte uppkopplad
 
Inlägg: 2 427
Jag vet inte men jag har sett svampefterlysningar och det fanns lite specialställen och fråga på - nån kanske trillar förbi här o tipsar
Svara med citat
  #9  
Gammal 2017-09-12, 17:02
Vik945 Vik945 är uppkopplad nu
 
Inlägg: 20
Citat:
Ursprungligen postat av DoktorGlas Visa inlägg
http://svampguiden.com/forum/lista/

Du svarade inte på frågan om eventuell mjölksaft.
Tackar för länken.
Det kollade jag tyvärr inte, ska se om jag hittar igen dom någon dag. Kan det vara gyllengrå musseron? Den ska tydligen lukta sött och är väldigt lik i skivorna och även hatten är lik. Men som sagt så påminner ju denna om en riska på hatten.

Citat:
Ursprungligen postat av TROY GARNER Visa inlägg
Jag vet inte men jag har sett svampefterlysningar och det fanns lite specialställen och fråga på - nån kanske trillar förbi här o tipsar
Okej!
Svara med citat
  #10  
Gammal 2017-09-12, 17:49
DoktorGlas DoktorGlas är inte uppkopplad
 
Inlägg: 646
Nä, någon musseron är det inte. Tror också på någon riska. Men det finns många bruna riskor. Lisom kremlor kan de vara svåra att bestämma bara på utseendet. Men generellt, har den klar mjölksaft skiljer ut lakritsriska som är svagt giftig (brukar inte ha så brun färg heller). Finns flera med vit mjölksaft och skarp smak varav en del är ätliga efter avkokning, t.ex. pepparriska som har brännande skarp smak, man spottar en lång stund efter smakbiten och tungspetsen känns bedövad efter att man slickat lite på saften. Antagligen är flera ätliga efter avkokning, men man vet inte.

Så kolla om den har mjölksaft och vilken färg den i så fall har. Smaka också på en liten bit. Brukar ta en liten bit, mindre än en halv lillfingernagel precis i hattkanten så man får med både lite hatthud och lite av skivorna.Tugga liksom frami munnen och spotta sen ut. Ingen är "farligt" giftig, så du kommer inte att falla död ner. ;-)

Sen lägger du upp bild och observationer på svampguiden så får du säkert svar.
Svara med citat
  #11  
Gammal 2017-09-12, 17:51
DoktorGlas DoktorGlas är inte uppkopplad
 
Inlägg: 646
Spotta inte ut för snabbt. Det kan dröja en stund innan den skarpa smaken kommer. Håll ut en 20-30 sekunder.
Svara med citat
  #12  
Gammal 2017-09-12, 18:35
DoktorGlas DoktorGlas är inte uppkopplad
 
Inlägg: 646
Glömde det viktigaste. Man kan skilja riskor och kremlor från andra skivlingar genom att de har sprött kött. Det liksom bryts tvärt, smular sönder. Man kan INTE repa upp köttet i foten i tågor. De har heller aldrig ring på foten eller slida vid basen.

Stämmer det vet du att det är en riska eller kremla. Har den mjölksaft är det en riska. Fast är det en gammal eller torr svamp är det inte säkert att den avger någon mjölksaft. Men riskor och kremlor är inte speciellt lika, så det brukar ge sig ändå.

Det fina med det där är att kremlor är vanliga och det finns inga giftiga, bara illasmakande. Så man törs plocka utan att vara säker på art, man smakar sig fram helt enkelt. Enda varningen är väl grönaktiga kremlor som kan förväxlas med lömsk flugsvamp. Den tappar lätt ring och slida så det är inget säkert tecken. Men den har inte smuligt kött. Kan nog ändå vara bra att undvika de gröna tills man är mer säker.
Svara med citat
Svara

Taggar
giftig? , svamp , söt , vanilj , ätlig?

Ämnesverktyg
Visningsalternativ Betygsätt det här ämnet
Betygsätt det här ämnet:

Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av



Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 09:10.


 

Logga in