Bo och sova Tält, Sovsäckar, Hotell?

Svara
 
Ämnesverktyg Betygsätt ämne Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2017-08-22, 11:47
DoktorGlas DoktorGlas är inte uppkopplad
 
Inlägg: 861
Liggunderlag - höga krav på bekvämlighet

Jag vet att det finns hundra trådar, men jag hittar inte rätt. Har inte "campat" på länge så jag är inte så väl insatt i det nuvarande utbudet heller och har svårt att hitta i nätbutikerna. Utbudet är så stort att det blir förvirrande när man är oinsatt.

Till saken. Jag har viss värkproblematik som gör att jag måste ligga någotsånär mjukt och bekvämt. Helst så nära känslan av en riktig säng som möjligt. Ska inte på fjällvandring, cyklar mest, så vikt och i viss mån även volym är inte inte så jätteviktigt, men så klart ändå av intresse.Kommer inte att vara ute den kallaste tiden heller, ivf inte till att börja med. Hållbarhet är viktigt. Vill inte att eländet får punka och jag tvingas sova på backen.

Har förstått att de där dunfyllda uppblåsbara sakerna är bekväma, men lite utanför min prisklass. Det verkar finnas nån slags "lättvikts-luftmadrasser". Skulle det kunna vara nåt? Hur hittar man i så fall sådana? Jag hamnar bara på såna där självuppblåsande liggunderlag när jag söker. Använder väl fel ord när jag söker. Vad heter de egentligen på svenska och engelska?

Har även funderat på såna där "camping cots". Nån som provat och vet om de är bekväma?

Hängmatta/hammock är så klart en lösning. Har provlegat sådan och det verkade funka. Men jag tror jag skulla föredra att sova i tält om möjligt.

Dubbel cellplast har jag också funderat på. Med det är ändå rätt stumt. Tror jag behöver nåt mjukare.
Svara med citat
  #2  
Gammal 2017-08-22, 12:14
tango tango är inte uppkopplad
 
Inlägg: 2 902
Tyvärr brukar pris och kvalitet gå hand i hand. Bortsett från priset så tror jag att Expeed Synmat/downmat 7cm eller 9cm fyller din kravspec. För att minska risken för punka finns det ytterfordral som du dessutom kan gör om det till stol, eller snarare fotölj om du gör det med ett 9cm. Har själv downmat 9 LW XP (pumpas upp med packpåse) och min rygg gillar det. Har även stolfordralet.

Enda nackdelen är möjligen att man måste tömma det noggrant på luft för att få ner det i orginal-packpåsen om stolfordralet ska sitta kvar på i packpåsen.

Köpte nyligen ett billigare uppblåbart svart av märket urberg (minns inte modellnamn, då outnorth hade kampanj på uppblåsbara. Inte självuppblåsande men med inbyggd "skumgummipump". Använt några ggr inom familjen - verkar bekvämt men kan inte uttala mig om hur punkabenäget det är. Har bara haft det i tält med fast botten.

/Patrik
Svara med citat
  #3  
Gammal 2017-08-22, 12:21
evinrude evinrude är inte uppkopplad
 
Inlägg: 102
Jag har också viss värkproblematik, men har ännu inte hittat något som fungerar. Testade senast med två luftmadrasser på varandra, i botten en Everest Travel Mat och uppepå en Exped Synmat Ul, minns inte tjocklek. Det blev inte tillräckligt bekvämt tyvärr. Testade även att inte blåsa upp den översta så hårt, men det hjälpte inte. Dessutom glider madrasserna på varandra.
Har googlat och blivit nyfiken på denna:
http://www.seatosummitusa.com/ ... &o2=0&o3=921

men har inte testat den ännu.
Svara med citat
  #4  
Gammal 2017-08-22, 12:28
DoktorGlas DoktorGlas är inte uppkopplad
 
Inlägg: 861
@ tango
Ja, visst är det så att pris och kvalitet hänger ihop. Men eftersom jag inte har krav på extrem lättvikt skulle ju något enklare kunna funka. T.ex. de där lättviktsluftmadrasserna jag inte hittar. En vanlig luftmadrass är väl tung, men jag tror jag skulle palla att sova på en.

@evinrude
Ja, den såg spännande ut! Tror faktiskt jag sett den förut men glömt bort den. Svårt att hålla reda på allt.

Vad tror du om en sån där "cot" då? Typ denna.
https://www.thermarest.com/cots/cots
Finns billiga kopior från Kina man skulle kunna testa med. Här är en för $52.49. På ett ställe står att den väger 1.3 kg och pallar för 100 kg, lite längre ner står det 145 kg/150 kg. Nåja.
https://www.aliexpress.com/ite ... Test=ae803_2

Senast redigerad av DoktorGlas den 2017-08-22 klockan 12:39
Svara med citat
  #5  
Gammal 2017-08-22, 12:37
smux smux är inte uppkopplad
 
Inlägg: 3 181
Inga uppblåsbara liggunderlag är fria från risken med punktering, men om du kombinerar ett uppblåsbart liggunderlag med ett underliggande i cellplast minskar du risken för punktering samtidigt som du dubblar och har ett liggunderrlag kvar ifall det tjockare får punka (självklart skall du alltid ha med dig en lagningssats till ett uppblåsbart liggunderlag). För att minska risken för punka och prasslighet kan du även undvika de lättaste varianetrna av uppblåsbarar liggunderlag som har mycket tunna vävar.
Exped Synmat 7 MW (om du är max 184cm lång, annars LW) kan vara ett alternativ dubblat med ett vanligt liggunderlag i cellplast.

Camping Cot tror jag inte är ett bra alternativ om du sover i tält, då dessa oftast har "fötter" dvs punktbelastar bottenväven i tältet med risk för skador.
Svara med citat
  #6  
Gammal 2017-08-22, 12:45
DoktorGlas DoktorGlas är inte uppkopplad
 
Inlägg: 861
Såg nånstans att det finns speciella skydd. Som såna där "koppar" man kan sätta under hjulen på möbler för att skydda parketten. Annars måste det ju gå att göra egna av lite gummiduk, grov pressenning, liggunderlag, whatever. Tror inte det är ett jätteproblem.
Svara med citat
  #7  
Gammal 2017-08-22, 13:03
Christoffer Hedman Christoffer Hedman är inte uppkopplad
 
Inlägg: 513
Varför inte gå loss på riktigt? http://www.exped.com/usa/en/pr ... -mega-12-lxw

Som att sova på en riktig säng, värt varenda gram.
Svara med citat
  #8  
Gammal 2017-08-22, 14:44
Fjällkjell Fjällkjell är inte uppkopplad
 
Inlägg: 614
JR Gear Aliexpress

Ett sånt här har jag , 8,9 cm tjockt. Väger 875 gram. Mycket bekvämt
https://www.aliexpress.com/ite ... Test=ae803_2
Svara med citat
  #9  
Gammal 2017-08-22, 15:19
DoktorGlas DoktorGlas är inte uppkopplad
 
Inlägg: 861
Now we're talking! :-D

Den där billiga från Ali, materialet ser väldigt plastigt ut på bilden. Är det det i verkligheten också? Tänker om det blir halt, att man vill glida av.
Svara med citat
  #10  
Gammal 2017-08-22, 15:29
Sitiensis Sitiensis är inte uppkopplad
 
Inlägg: 45
Vad har du testat och avfärdat? Jag ser att du skriver att du har funderat på dubbel cellplast, så jag gissar att du kanske inte har testat så många alternativ ännu? Jag sov på cellplast hela min scouttid och det var vanskligt, och två cellplastunderlag blir inte mycket bättre än ett. Jag har dock ingen värkproblematik, men jag har breda höfter och är sidosovare, så på ett cellplastunderlag trycker höfter och axlar mot marken och gör att jag får ont.

Jag tror att du ska strunta i cellplasten rakt av och skaffa ett uppblåsbart. Jag har ett Thermarest trail pro women's (5 cm tjockt, r-värde 4,5, extra isolerat vid höfter) och sover som en drottning på det i kombination med en dunsovsäck. Jag känner knappt av marken under mig och upplever ingen kyla som strömmar upp från marken heller (om kylan förstärker smärtan kan ju det vara av intresse). Punkteringsrisken finns ju där, men jag har varit rätt hårdhänt med mitt och det har gått bra.

Så ja, tjocklek är nog nyckeln tror jag. Och du kanske kan se den eventuellt höga kostnaden som en investering?
Svara med citat
  #11  
Gammal 2017-08-22, 16:03
G.Kraft G.Kraft är inte uppkopplad
 
Inlägg: 312
Sedan ångerrättsreglerna ändrades är det i princip fritt fram att beställa från nätet och provligga en hel natt. Du betalar i vissa fall frakten men inget annat så länge du inte skadar produkten.

Med tanke på din problematik är nog det se bäst om du inte kan låna av en vän. Att bara provligga i en butik brukar vara lite kort, då upptäcker man inte domningar etc.

Jag skulle nog avråda från stolskitt om behovet inte är stort av att sitta bekvämt. Att vika och sitta på madrassen ökar risken för delaminering (att kanalerna går upp och det blir en stor bulle av hela madrassen) jämfört med att bara ligga på dem. Det har jag fått lära mig den hårda vägen.

Punka är enkelt att laga, delaminering omöjligt.

Lycka till!
Svara med citat
  #12  
Gammal 2017-08-22, 16:22
Fjällkjell Fjällkjell är inte uppkopplad
 
Inlägg: 614
Citat:
Ursprungligen postat av DoktorGlas Visa inlägg
Now we're talking! :-D

Den där billiga från Ali, materialet ser väldigt plastigt ut på bilden. Är det det i verkligheten också? Tänker om det blir halt, att man vill glida av.
Jag skulle nog jämföra det med Thermarest Neoair ungefär. Jag använder 2 st silikonpads (sånt som man har på instrumentbrädan i bilen) för att det skall bli bättre fäste. Annars kan man ju alltid blanda silikon med ren bensin och måla på "friktionslinjer".
Svara med citat
Svara

Ämnesverktyg
Visningsalternativ Betygsätt det här ämnet
Betygsätt det här ämnet:

Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod ärAlla tider är GMT +1. Klockan är nu 07:53.


 

Logga in

Tips!