Klättermusen Arvaker 40 liter

i fall någon annan funderar på samma modell, så kommer här några omdömen om min ryggsäck, Klättermusen Arvaker 40 liter.

Har läst många intressanta inlägg om olika ryggsäckar, senaste tiden för att få tips om vad jag själv skall köpa. Mina krav är enkelhet och att ryggsäcken skall fungera för långa dagsturer.

Flera olika fabrikat och modeller, har nämnts i de olika inläggen och har själv sedan sökt vidare på dessa omdömen, för egen bedömning. Efterhand så var det några fabrikat, som gillades mera och ett av dessa var Klättermusen.
Just modellen Arvaker ratades först pga. av den i mina ögon udda designen. Men efter en tid, och senare lite mera ingående granskning, så upptäcktes, att det var just denna modell, som hade det som sökts.

Arvaker är till modellen en ren ryggsäck utan en massa fickor, kompressionsremmar osv. Den har en aluminiumram, höftbälte, rullstängning, bärhandtag, D-ringar för låsskydd, kevlar förstärkt botten och en massa hålband överallt, som man kan utnyttja för att hänga på egen utrustning, efter eget behag.

Säcken har en kilform, smalare nertill och vidgas uppåt. Säckmaterialet är av lite tjockare kvalité och när säcken är öppen, så ramlar den inte ihop, lätt att packa i och ur.
Finns även plats för vattensystem, mellan ryggplattan och ryggsäcken
Vikt 1800 gram

Nu var det inte helt korrekt att inga fickor fanns, det finns några, men de är små och mest till för platt/tunn förvaring. En ficka finns i topplocket och nås från utsidan via ryggsidan, relativt stort. Den andra fickan finns på andra sidan, insidan av topplocket och samsas då med utrymmet med den yttre fickan (de är sammansydda, men är två skilda fickor). En sista ficka finns på insidan, den också för mindre platt förvaring och är på ryggsidan. Här finns också en rem insydd ovan fickan med några öglor, som kan exempelvis utnyttjas för att kroka fast nycklar.

”Topplocket”, där finns också hålband, som kan exempelvis utnyttjas för ett tält. När man spänt fast tältet, och senare vill öppna säcken, kan tältet vara kvar på topplocket, då tältet ”viks över” ryggsäcksramen och man kommer lätt åt innehållet i ryggsäcken.

Höftbältet är väldigt skönt att använda, då man ställer in den övre och undre spänningen olika hårt. Höftbältet är avtagbart.

Rullstängning är något jag själv gillar, då man kan packa mer än 40 liter eller mindre, bara att rulla ihop, så mycket det går.
Innan man börjar använda ryggsäcken, så ställer du in den så att den passar just din modell på kropp.

Du börjar med att ställa in bredden på höftbältet så det passar höftbenen, sedan fortsätter du med höjdjusteringen i ryggdelen

När höftbältet sitter perfekt, ställer man in axelremmarnas längd och axelbredd, tar på ryggsäcken och tittar om axelremmarna sitter korrekt ev. justerar och när det är klart, så tar man på ryggsäcken, spänner fast höftbältet, om man vill, knäpper fast bröstremmen och ”dra fram” ryggsäcken lite lätt närmare kroppen med hjälp av snören för resp. axelband och låser

Axelband, höftbälte, snören för att dra fram ryggsäcken, är väldigt lätt att justera efterhand som man vandrar, om det skulle behövas.

Ryggsäcken sitter stabilt på ryggen

När det gäller tillbehör, så vill jag själv ha små väskor på axelremmarna och höftbältet. Klättermusen har inte kvar väskorna i sitt sortiment. Men det behöver ju inte stå Klättermusen på väskorna. Har själv sedan tidigare egna små väskor, som användes istället, med lite modifikation, som sedan fästs i exempelvis i säckens hålband.

Själva ”kroken/hållaren” för att fästa i hålbanden är en relativt enkel modell, som består av en pinne och en fastsatt rem (enkel att tillverka själv).

Övriga tips – på baksidan av ryggsäcken har jag använt en del av hålbanden till att torka exempelvis blöta/fuktiga strumpor.
Själva klämman för att fästa strumporna, har köpts på Ikea och är en gardinkrok som benämns – ”Riktig – gardinkrok med klämma”, artikelnummer 802.122.01. En ask med 24 stycken kostar 29 kr. Efter att testat klämmorna, så fungerar kroken perfekt, det är bra bett i klämman, inga strumpor försvann i skogen.

Slutsats - är riktig nöjd med ryggsäcken.
 
...........En sista ficka finns på insidan, den också för mindre platt förvaring och är på ryggsidan.

Felskrivet av mig, denna ficka finns inte

Korrekt beskrivning är;
En ficka finns i topplocket och nås från utsidan via ryggsidan, relativt stort.
Den andra fickan finns på andra sidan, insidan av topplocket och samsas då med utrymmet med den yttre fickan (de är sammansydda, men är två skilda fickor).
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.