Sportklättring ett nödvändigt ont för nybörjare? - Forum


Klättring allmänt Klippa

Svara
 
Ämnesverktyg Betygsätt ämne Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2017-05-17, 15:16
Åkepappan Åkepappan är inte uppkopplad
 
Inlägg: 9
Sportklättring ett nödvändigt ont för nybörjare?

*risk för dumma frågor och upprepning av gammal trådar*

Då har jag äntligen genomfört grundkurs klippa och det var väl okej antar jag. Egentligen inget som man inte kunde läsa sig till men nu är man "certifierad" så ens bekanta kan lita på mig.

Och det är dessa bekanta jag har lite funderingar kring. Jag har varit ute med dessa några gånger nu och vi klättrar enbart på bult. Jag klättrar väl enkla "6:or" på det. Men... men det är inte riktigt så här jag vill göra. Utan jag vill sätta kilar och klättra trad. Dom anser dock att man behöver vara en duktig klättrare för det. Vilket jag absolut inte är.

Jag kan mycket väl hänga vid svårighetsgrad 3-4 bara gör att få sätta mina kilar. Det har tom gått så långt att jag har med dessa på barnvagnsturerna och sätter i sprickor på marknivå.

Så frågan är egentligen om jag skall fortsätta på mitt spår och klättra enkelt med egna säkringar eller svårt på bult men då behöver jag skaffa lite nya kompisar utan prestationshets.
för den här hetsen och k*k-mätteriet orkar jag inte med.
Svara med citat
  #2  
Gammal 2017-05-17, 18:48
enok ändman enok ändman är inte uppkopplad
 
Inlägg: 168
Jag började klättra för drygt trettio år sen, då var "Clean climbing" idealet. Klättrade mest med kompisar som också var färska. Det var ju inte så svårt att förstå hur kilar skulle placeras i sprickor, så vi körde bara på. Givetvis höll vi oss på lägre grader ( vi kom inte upp för nåt annat ). Efterhand kändes det hyfsat tryggt. Via aidklättring lärde man sig mycket om placeringar och marginaler. Klart du ska pröva! Det är en angenäm känsla att veta att man har kompetens att ta sig upp för ett icke utrustat berg på ett rimligt säkert sätt utan att lämna några spår efter sig.
Svara med citat
  #3  
Gammal 2017-05-17, 19:46
busnicke busnicke är inte uppkopplad
 
Inlägg: 60
Är i samma sits som dig fast klättrar lite svårare sport. Var nyligen på en kurs för trad och instruktören där sa att är det trad man vill klättra så ska du göra det så fort som möjligt. För det är bara tråkigt att "börja om"
I graderna ju svårare du lär dig sportklättra. Sen kan du ju bara sätta fler "onödiga" säkringar i början för att kunna klättra hårdare tills du litar mer på dig själv och kan ha glesare mellan.
Svara med citat
  #4  
Gammal 2017-05-17, 20:43
Åkepappan Åkepappan är inte uppkopplad
 
Inlägg: 9
Tack för bra svar i allmänhet och av busnicke i synnerhet. Jag tar verkligen till mig av det din instruktör sa. Att träna det man vill göra låter ju egentligen väldigt enkelt i tanken men svårare när ens polare inte vill stå och säkra mig när jag övar kilsättning. Tom börjat läsa på om clogging och leda ett "dött" rep bara för att få öva lite mer och bli lite varm i kläderna.
För det är ju det som är problemet att hitta nybörjare som vill börja direkt med säkringsteknikerna utan känns mest som dom vill avancera i själva klättringens svårighetsgrad och medan jag ser detta som ett sätt att ta mitt bergsbestignings intresse till "nya nivåer".
Svara med citat
  #5  
Gammal 2017-05-17, 20:59
qwert qwert är inte uppkopplad
 
Inlägg: 132
Hej
Jag tror att det är jättebra och börja köra trad, det tillsammans med sport är en bra kombo kan jag tycka för man kanske utvecklas gradmässigt snabbare med att köra lite sport/boulder.

Det jag tror är viktigast när man börjar köra trad är att man börjar på bra kvalitetsmässiga tradklippor. Dvs lättsäkrade klippor med bra kvalitet, det gör att man lär sig lättare att placera säkringar under bra förhållanden.
Så fråga runt i ditt område vart de bästa tradklipporna finns som passar dina grader
Svara med citat
  #6  
Gammal 2017-05-18, 06:08
Gamling Gamling är inte uppkopplad
 
Inlägg: 412
Du lär dej mycket genom att gå andreman efter en rutinerad tradklättrare och studera varje lägg innan du rensar. Då får du klättra svårare turer också. Och kanske din kamrat återgäldar säkringen när du vill leda nåt lättare, och lånar ut sitt välfyllda rack. Det är väl så det brukar gå till.
Var bor du? Jag är gammal, fet och ringrostig med ett nyopererat knä. Leder bara lätt alltså. Men skaplig på att lägga kil, och gott om tålamod som andreman.
Svara med citat
  #7  
Gammal 2017-05-18, 10:47
T0ker T0ker är inte uppkopplad
 
Inlägg: 356
Självklart ska du inte leda en massa bultat om de är trad som får det att pirra till skönt i magen.

Jag började min utomhuskarriär med att följa ett par gånger på trad, ett besök till Häggsta och ett till Simonsberget. Den tredje gången kände jag mig redo att leda min första tradled. På det spåret är det. Led väl inom din förmåga så är det inga konstigheter.
Svara med citat
  #8  
Gammal 2017-05-18, 12:20
Åkepappan Åkepappan är inte uppkopplad
 
Inlägg: 9
Citat:
Ursprungligen postat av Gamling Visa inlägg
Var bor du? Jag är gammal, fet och ringrostig med ett nyopererat knä. Leder bara lätt alltså. Men skaplig på att lägga kil, och gott om tålamod som andreman.
Jag bor norr om Göteborg. Är i de tidiga trettio. 180/82. Är i övrigt vältränad och är mycket van att vara i naturen under alla förhållanden.

Men känner utifrån alla ers inlägg att jag är på rätt spår. Ska verkligen försöka hitta någon rutad dom kan stå ut med mig.
Svara med citat
  #9  
Gammal 2017-05-18, 12:41
guhj guhj är inte uppkopplad
 
Inlägg: 403
Göteborgs klätterklubb kör klubbklätterträffar åtminstone någon gång i månaden. Det är ingen kursverksamhet, så man förväntas vara självgående med det man gör, men att dyka upp med dina kunskaper och hitta någon som vill leda så att du kan gå andreman och lära dig ett och annat om hur man lägger egna säkringar ska inte vara ett problem. Kika på Facebook så lär du hitta både klubben och några event för träffar framöver (nästa är nog tisdag 23/5 om jag inte minns fel, och det finns nog en till planerad inom inte alltför avlägsen framtid).
Svara med citat
  #10  
Gammal 2017-05-19, 10:54
gahne gahne är inte uppkopplad
 
Inlägg: 711
Citat:
Ursprungligen postat av Åkepappan Visa inlägg
Jag bor norr om Göteborg. Är i de tidiga trettio. 180/82. Är i övrigt vältränad och är mycket van att vara i naturen under alla förhållanden.

Men känner utifrån alla ers inlägg att jag är på rätt spår. Ska verkligen försöka hitta någon rutad dom kan stå ut med mig.
Hej, bor i Kungälvs kommun, 50-/175/70..., och klättrar lätt och långsamt i Gbg-trakten då och då. Full-utrustad vad gäller trad-klättring.
Just nu är det lite dålig timing för jag kommer vara bortrest ett par veckor, sedan börjar semestern vid midsommar och jag är borta ett par veckor igen. Men om du vill, så skicka ett meddelande så kan vi försöka ta kontakt i mitten av juni?
(Och det hindrar ju inte att du söker andra vägar under tiden)

Lycka till!
Svara med citat
  #11  
Gammal 2017-05-19, 14:13
Mezzner Mezzner är inte uppkopplad
 
Inlägg: 8 436
Vid det här laget är det utklarat att du absolut inte behöver bli en bättre sportklättrare för att kunna börja tradda. Att ha viss överkapacitet är inte fel, eftersom den överkapaciteten i viss mån går åt både för välbefinnandet (om det nu är den typen av välbefinnande man önskar), och för att faktiskt orka stå och lägga kil utan att pumpa ur, när det inte vill sig med placeringarna.
Själv topprepade jag en gång med kompisar på nån liten klippa nära hemmet, och nästa gång for vi till Vårdberget, toppade lite av de vanliga lätta och så avslutades dagen med att jag ledde Tvestjärten på kil. Det var väl en led som rent tekniskt kunde solas - men kompisen såg att jag verkade ha förstått principen. Gången därefter blev det Häggsta, där vi turades om att leda ett flertal treor och fyror. I och med det ansåg jag mig vara fullärd tradklättrare. Möjligen har jag reviderat min syn på detta eftersom jag numera tycker att Häggsta är läskigare än jag gjorde första åren...
Men ut och lägg kil, gärna med nån senior - som inte bara är nonchalant och avtrubbad (man blir ju det också i viss mån), utan nån som älskar att göra fina placeringar, och kan se "säker tradklättring" som en konst i sig.
Avslutningsvis, sluta inte sportklättra, jag sportklättrade inte mycket under många år, och det gjorde att utvecklingen gick långsamt även om det troligen gjorde att man blev väldigt solid upp till sin maxgrad...
Svara med citat
  #12  
Gammal 2017-05-20, 09:39
trod trod är inte uppkopplad
 
Inlägg: 37
Klättring (trad) utesluter inte sportklättring, det senare tycker jag är bra som styrketräning och de gånger jag inte har möjlighet att klättra trad, sportklättring för mig är en del av träningen för trad. Så att jag fysiskt har förmågan att hålla mig kvar på väggen medans jag lägger säkringar. Med tradklättring vill jag ha marginaler.

Du nämnde att sätta säkringar i marknivå, utmärkt. Har inga högre klippor i närheten av mig men det finns lite 2-meters klippor med några sprickor, har tagit med mig de säkringar jag har och bara gått ut och stått och övat många gånger. Framförallt i början men kan även göra det nu om jag känner mig ringrostig.

Sedan upptäckte jag repsolo för något år sedan, det bästa som hänt mig, nästan. Jag vill alltid leda och sätta eget och nu kan jag ge mig ut ensam, när jag vill och vara på väggen hur länge jag vill. Bottenankare är en mycket trevlig sak att använda. Numera repsolar jag för det mesta, ingen stress och jag får lösa alla problem själv. = ) Jag har inte kunskap att lära ut till någon annan men min metod är ungefär som den beskriven i Self-Rescue, Falcon Guide 2011. Har fallit ett par gånger så (både friklättring och aid) och jag tycker systemet känns bra.

Lite längre fram så kanske du skulle gå en kurs i cleanaid? Du kommer då att sätta många många säkringar.
Svara med citat
Svara

Ämnesverktyg
Visningsalternativ Betygsätt det här ämnet
Betygsätt det här ämnet:

Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är avAlla tider är GMT +1. Klockan är nu 19:05.


 

Logga in