Fjädrande gåstavar? - Forum


Utrustning allmänt Annat om utrustning

Svara
 
Ämnesverktyg Betygsätt ämne Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2011-10-14, 21:34
Still Alive Still Alive är inte uppkopplad
 
Inlägg: 690
Fjädrande gåstavar?

Finns det någon fördel med denna typ av stavar eller är det bara tillverkarna som vill få oss att köpa något nytt?
Svara med citat
  #2  
Gammal 2011-10-14, 21:53
Crimper Crimper är inte uppkopplad
 
Inlägg: 684
Att de vill sälja ytterligare ett par stavar lär stå bakom mycket av "innovationen". Det är väl högst tveksamt om ett berg av vetenskap står bakom den fjädrande stavens intåg på marknaden. I mina ögon är det ytterligare en del av staven som kan ge mekaniska besvär om den kraschar. Tyngre är dom ofta också.
Svara med citat
  #3  
Gammal 2011-10-15, 08:16
zzeezz zzeezz är inte uppkopplad
 
Inlägg: 740
jo

Går du på slätmark och trycker ner fjädringen efter det du satt staven i marken blir det en extra energiåtgång.
Kanske även en extra träning för armarna.

Men för friluftsliv så kommer de inte att fungera då ( i alla fall jag) trycker ifrån med staven för att hålla en bra och jämn fart, skulle den svikta då? nej det skulle inte gå.

Om man använder staven framför sig för stöd när man går nedför en brant så får den ju inte svikta.
Svara med citat
  #4  
Gammal 2011-10-15, 08:27
seobserver seobserver är inte uppkopplad
 
Inlägg: 13 341
glad

KISS är vid de flesta prylval rätt. Fjädringsmekanismen är flera steg därifrån. Argumenten har du redan fått. Fasta, lätta, justerbara stavar gillas.
Svara med citat
  #5  
Gammal 2011-10-15, 08:35
Crimper Crimper är inte uppkopplad
 
Inlägg: 684
Marknadsföringen säger väl att det ska bli skonsammare med en stav som ger fjädring men vet inte hur slitsamt en helt styv stav kan sägas vara för arm och axel. Förmodligen väldigt lite, om något.
Svara med citat
  #6  
Gammal 2011-10-15, 19:00
greendanger greendanger är inte uppkopplad
 
Inlägg: 1 704
Har funderat på att börja med stavar på vandring. Jag har hittills varit så jäkla antik att så snart jag ser något som kan bli en vandringsstav när jag börjat vandra så karvar jag till en stav. Numera van på det så jag vet längd, grovlek och hur tumgreppet ska se ut för att passa mig.
Svara med citat
  #7  
Gammal 2011-10-15, 19:49
sofiah sofiah är inte uppkopplad
 
Inlägg: 319
Bra för asfaltsbruk

Jag använder ett par med fjädring när jag motionerar i stan eftersom det inte blir så stötigt för kroppen (särskilt för armbågarna) mot hårt underlag. Jag skulle aldrig ta med dessa vid vandring i skog och mark. De som sagts tidigare onödigt tunga och det är till ömtålig del som kan gå sönder.
Svara med citat
  #8  
Gammal 2011-10-15, 20:20
Still Alive Still Alive är inte uppkopplad
 
Inlägg: 690
Tack för svaren. Som jag misstänkt alltså.
Svara med citat
  #9  
Gammal 2011-10-15, 20:30
Spikbjörn Spikbjörn är inte uppkopplad
 
Inlägg: 408
Gångstavar är bra för balansen, och stödet kan vara bra vid vandring, men det är överskattat som ett sätt att effektivisera träningen. Tycker jag. Man kan även utan stavar öka hastigheten eller ännu hellre ta en uppförsbacke 10 gånger. Vill man kan man ju kolla med en pulsmätare hur stor skillnad det gör, för det är nog väldigt individuellt hur mycket större arbete man kan få ut av att bära med sig stavarna.

Om man skall få någon vettig effekt på armar och skuldror med stavar så kan man ju återigen ta en brant uppförsbacke så att man verkligen kan få något motstånd (kroppstyngd) att trycka ifrån med stavarna (så gör längdåkarna i slalombacken). Vill man bara ha några hekto extra att lyfta med armen under promenaden finns dessutom vikter att fästa runt handlederna istället.

Tanken att man skall få mer arbete med att trycka ned en fjäder i staven varje steg låter svårt att genomför i verkligheten med en naturlig stavgång (man brukar inte trycka ifrån nedåt, utan bakåt, och går man med lite fart hinner man knappt, om man inte tar hjälp av ett brant motlut. Jämför återigen med längåkning, för långsamt och i fart är stavarna mest för balansen, uppför och när det är trögt ger dom ett värdefullt tillskott av kraft framåt.

Tycker man att det behövs fjädring för bekvämlighetens skull vid stavgång kan man ju testa, men då är det ju inte för träning.
Svara med citat
  #10  
Gammal 2011-10-16, 09:27
sofiah sofiah är inte uppkopplad
 
Inlägg: 319
Jag håller inte med Spikbjörn. Må vara att de fjädrande inte ger mer för konditionen, men de belastar iaf mina armar mindre. För mig är stavträningen ett skonsamt träningssätt för att orka med en lång vandring på fjället under säsongen. I skog och mark hjälper det också till att inte belasta min lite klena kropp med taskiga knän osv.. Kanske ett svar från en klenis, men jag tror faktiskt inte att jag är ensam.
Svara med citat
  #11  
Gammal 2011-10-16, 09:55
håhåjajansson håhåjajansson är inte uppkopplad
 
Inlägg: 221
En sidoleffekt med stavgång skulle väl vara att skicka stötar genom armarna och därmed stärka handleder och andra bendelar där. Hopp och studs och stöt ger ju inte samma stärkande effekt på skelettet i högre ålder som i barndomen men alltid något. Ur det perpektivet är det kanske inte så bra med fjädring.
Svara med citat
  #12  
Gammal 2011-10-16, 10:02
crall.scout crall.scout är inte uppkopplad
 
Inlägg: 834
Får man ont i armbågarna med vanliga stavar på hårt underlag kanske det kan vara ide att testa... Jämför med rullskidåkarna där många verkar tala varmt om exels dämpande spets, även om den fungerar på ett annat sätt...
Svara med citat
Svara

Ämnesverktyg
Visningsalternativ Betygsätt det här ämnet
Betygsätt det här ämnet:

Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är avAlla tider är GMT +1. Klockan är nu 14:49.


 

Logga in

Tips!