Nybörjare - Forum


Turskidåkning Skidor på längden

Svara
 
Ämnesverktyg Betygsätt ämne Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2010-01-14, 12:09
sanna.h sanna.h är inte uppkopplad
 
Inlägg: 35
Nybörjare

Jag tänkte köpa ett par längdåkningsskidor och pjäxor på Blocket eller liknande. Jag är ingen skidåkare utan tänkte ha dem att träna kondition på när snön hindrar mig från att springa. De kommer att användas sporadiskt och inte alls vissa år då vi inte alltid har snö i Småland. Jag är ute efter ren basinformation: Jag är 173 lång, väger ca 60-65. Hur långa skidor, vilken typ av skidor skulle ni som kan rekommendera? Annat jag behöver tänka på?
Svara med citat
  #2  
Gammal 2010-01-14, 13:04
EHJ EHJ är inte uppkopplad
 
Inlägg: 202
Med dom kraven skulle jag säga att det mesta kommer att duga fint. Det viktigaste på en modern längdskida är egentligen inte längden, utan att "spannet" är rätt för din vikt och din åkteknik. Det bästa vore att hitta en säljare som väger ungefär lika mycket som dig.
Svara med citat
  #3  
Gammal 2010-01-14, 17:57
hannulan hannulan är inte uppkopplad
 
Inlägg: 1 299
Köp hellre lite för korta skidor än lite för långa. Jag har ett par som är för långa, inte alls kul då jag upplever att de trasslar in sig i allt och blir svårsvängda, men mina nya kortar turskidor (som i vörigt är väldigt lika) är det mkt lättare att åka och jag känner att jag har mer kontroll. Jag åker skidor ungefär på den nivån som du gör.
Svara med citat
  #4  
Gammal 2010-01-15, 21:56
skogenlight skogenlight är inte uppkopplad
 
Inlägg: 20
Jag har köpt längdåkningsskidor i år och hade tänkt leta på Blocket, men om man vill ha skapligt nya skidor så insåg iallafall jag att man lika gärna kan köpa nya till paketpris.

Både Stadium och Intersport har haft paket för 1500 kr. Skidor, bindningar och pjäxor. Jag köpte såna vallningsfria. Min tanke är också att jag vill ha ett par skidor för att åka lite då och då, men absolut inte så ofta och nu har jag varit ute 2 ggr med skidorna och de duger utmärkt för mitt hasande i spåren. Vallningsfritt har ju många åsikter om, men för mig passar det perfekt. Sämre glid, men jag slipper bakhalt!
Svara med citat
  #5  
Gammal 2010-02-21, 12:36
Kanel Kanel är inte uppkopplad
 
Inlägg: 22
heh, jag har inte vallningsfria skidor men
-jag vallar sällan, och glider ändå
-har inte bakhalt eftersom jag har öst på fästvalla, men det fastnar lite snö ibland

det jag ångrar är att mina pjäxor har kort skaft så det kommer in snö om man som jag gillar att glida runt utanför spåren.
Svara med citat
  #6  
Gammal 2010-02-21, 22:32
crall.scout crall.scout är inte uppkopplad
 
Inlägg: 834
Citat:
Ursprungligen postat av Kanel Visa inlägg
heh, jag har inte vallningsfria skidor men
-jag vallar sällan, och glider ändå
-har inte bakhalt eftersom jag har öst på fästvalla, men det fastnar lite snö ibland

det jag ångrar är att mina pjäxor har kort skaft så det kommer in snö om man som jag gillar att glida runt utanför spåren.
ett par damasker löser enkelt och billigt problemet med dom låga pjäxorna...
Svara med citat
  #7  
Gammal 2010-02-22, 10:00
Fimbulgeten Fimbulgeten är inte uppkopplad
 
Inlägg: 154
köp inte vallningsfria för vanlig längdåkning (för turåkning på til fjälls kan vallningsfria nog vara ett bra alternativ för vissa). Den vallatejp som många använder fungerar förbluffande bra i ett brett temperatur och före-spektrum.
Svara med citat
  #8  
Gammal 2010-02-22, 10:47
seobserver seobserver är inte uppkopplad
 
Inlägg: 13 502
glad

Vallningsfritt ersätter upplevelsen med en ljudupplevelse som inte alla gillar......Rätt spann är A&O.
Svara med citat
  #9  
Gammal 2010-02-24, 08:30
Grönställ Grönställ är inte uppkopplad
 
Inlägg: 166
Systemövning

Helt rätt att träna innan första svängen.
Mitt hetaste tips är att du skaffar ett övnings-set där du kan behålla pjäxorna på själva turen. Övar du på hemmaplan och nöter in pjäxorna, och sedan köper ett par nya pjäxor särskilt för turåkning så har du de rätta förutsättningarna för en vecka med blödande skavsår. Jag har NN-75-bindningar på både löparskidorna och turskidorna, dvs "råttfällan" så jag kan använda samma pjäxor.
Köper du nya skidor och pjäxor idag tror jag att NN-75 mer eller mindre har utgått förutom på svindyra telemarksgrejer, och då är det NN-BC som verkar vara uppföljaren. Den går att använda på löparskidor men är rejält byggd för turåkning.

Vore jag som du och skulle 'börja från början' skulle jag investera i begagnade turskidor med kraftiga stavar, och begagnade pjäxor och inget mer. Det går utmärkt att öva med turskidor i löparspåren, de är bara lite bökigare att få med på bussen eller cykeln.
Sen kommer jag kanske få lite skit för detta, men jag upplever inte det där med vallning/fiskfjäll och spann som särskilt viktigt, särskilt inte sedan Swix börjat med snabb-valla för turåkning. Själv åker jag på skidor helt utan spann och det funkar tillräckligt bra för mig - det är sällan tävling om hundradelar i fjällen. När man ger sig på något nytt kan man börja med vad som helst som håller tycker jag - så kan man testa och se vad man skulle vilja förändra. Sedan är det lätt att sälja sina begagnade prylar vidare med minimal värdeminskning och köpa något som passar en, när man VET vad som passar en. Dessutom: En pryl som kostade 2000kr kommer du alltid att gnälla över när den inte fungerar fläckfritt. En pryl som kostade loppis kommer du känna dig nöjd med bara den gör jobbet.
Svara med citat
Svara

Ämnesverktyg
Visningsalternativ Betygsätt det här ämnet
Betygsätt det här ämnet:

Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är avAlla tider är GMT +1. Klockan är nu 14:24.