Ultralätt klädd på älgjakten - Forum


Lättpackning Allt om att packa lätt

Svara
 
Ämnesverktyg Betygsätt ämne Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2009-11-16, 11:06
Jörgen Fjaderlatt.se Jörgen Fjaderlatt.se är inte uppkopplad
 
Inlägg: 2 363
Ultralätt klädd på älgjakten

Eftersom jag inte är någon jägare så sticker jag väl ut hakan (minst) nu. Men det här är vad jag skulle ha för kläder om jag varit med på en älgjakt i Småland härförleden.

Jörgen
Svara med citat
  #2  
Gammal 2009-11-16, 11:13
-Patric- -Patric- är inte uppkopplad
 
Inlägg: 8 144
tja.. det ser lite prassligt ut om jag ska vara ärlig, man vill inte ha prassliga kläder vid jakt, man vill inte ha hala överkroppskläder så att studsaren slinter vid snabb anläggning och man vill om det går ha smidiga fickor för ammunition och framförallt jaktradio.
Svara med citat
  #3  
Gammal 2009-11-16, 11:33
KLAGER KLAGER är inte uppkopplad
 
Inlägg: 7 286
Men du måste ju ha gröna, eller kamouflagefärgade kläder, så att de färgblinda älgarna inte ser dig!
Svara med citat
  #4  
Gammal 2009-11-16, 11:34
Malindo Malindo är inte uppkopplad
 
Inlägg: 2 553
Utan att gâ in pà detaljer, är min erfarenhet att kläder och skor tar mer stryk under jakt än under vandringar, eftersom man under jakt ofta rör sig i mer agressiv och oländig terräng än under fjällvandringar, trekkings etc. Man brukar exempelvis därför undvika skodon med mycket sömmar och ömtâliga material.
Svara med citat
  #5  
Gammal 2009-11-16, 11:35
-Patric- -Patric- är inte uppkopplad
 
Inlägg: 8 144
cool

Citat:
Ursprungligen postat av KLAGER Visa inlägg
Men du måste ju ha gröna, eller kamouflagefärgade kläder, så att de färgblinda älgarna inte ser dig!
haha!! färblinda, ja.. döva.. nej
Svara med citat
  #6  
Gammal 2009-11-16, 12:19
Lajsan Lajsan är inte uppkopplad
 
Inlägg: 42
Jag brukar ha massor med kläder på mej, jag ser ut som en michelingubbe nästan.
Jag sitter som passare i fjällnära områden och det kan bli kallt. Skoterkläderna åker fram, även allt det som jag brukar ha under på ute en kall skoterdag. Men... jag kan inte gå nån lång bit för då svettas jag ihjäl. Nu är jag en ganska frusen person och vet att jag ska klä mej. Några flashiga och dyra jaktkläder har jag inte, och kommer inte att köpa. Tur att vi alla är olika :-)
Svara med citat
  #7  
Gammal 2009-11-16, 12:43
sladdis sladdis är inte uppkopplad
 
Inlägg: 424
Bra initiativ!

Kul med en tråd och ett resonemang om lätta smidigar kläder för jakt.

Några snabba kommetarer för vidareutveckling i ämnet:

Utan tvekan för prassligt, vissa grejer går stenhårt bort av det skälet (regnkläderna och troligen förstärkningsbyxorna oxo.Kul med en tråd och ett resonemang om lätta smidigar kläder för jakt.

Kängorna kan nog funka ok för hundförare eller drevkedja, men kommer vid åtskilliga tillfällen behöva väljas i ett stadigt nummer för för stort och med en massa sockar i, eftersom kyla ofta är ett mycket större problem vid jakt än det nånsin blir vid annat friluftsliv (tro mig, jag fryser sällan om fötterna vid isklättring, men fryser ofta vid jakt). Det faktum att du ska sitta nära nog blickstilla under ett antal timmar ställer till det med värmen.

Hållbarheten får man klura lite på, hundföraren är visserligen betjänt av lätta kläder/utrustning av rörelseskäl, men står hunden med älg/vildsvin i ett buskage så får man vackert forsera buskaget o taggarna, därför duger tyvärr inte de lättaste o tunnaste skalen, t e x ITAB packaway (som jag äger själv och därför kan värdera). Det är liten nöt att knäcka. För passkytten är det lite lugnare just vad hållbarhet anbelangar, möjligen tills älgen skall släpas ur skogen, men det får man väl tackla då ;-).

Färger är ett rätt litet problem. Kläderna du valde ut var dock i något fall blå vilket man möjligen kan välja bort. Hjortdjuren anses vara färgblinda. Det är nästan helt korrekt, nästan.. Forskning på deras ögon och individstudier tyder dock på att just blå nyanser uppfattas skiljt från övriga nyanser. Välj med fördel röda eller oranga nyanser som i gråskala motsvarar omgivningen, det är bättre. I praktiken fungerar nog blå kläder ändå, eftersom de flesta hjortdjur likförbaskat mest litar på andra sinne än synen.
/Jörgen
Svara med citat
  #8  
Gammal 2009-11-16, 12:53
sladdis sladdis är inte uppkopplad
 
Inlägg: 424
.. vill även tillägga att du är hjärtligt välkommen att föeslå jaktkläder även om du inte är jägare Jörgen! (om inte annat för att du har ett så vackert klingande förnamn)

Vi som praktiserar hjälper gärna till med synpunkter.

...Jag ska se om jag kan återkomma med lite egna förslag, ska fundera lite.
/namne Jörgen
Svara med citat
  #9  
Gammal 2009-11-16, 14:53
MorganN MorganN är inte uppkopplad
 
Inlägg: 172
För min del går kapuschong bort direkt vid jakt. När jag sitter på pass är det till största delen hörseln jag förlitar mig på. Alla plagg som täcker öronen försämrar hörseln och går därför bort. Det är även till största delen av den orsaken jag ogillar prassliga kläder. Risken att missa ljudet av en gren som knäcks eller annat ljud som kan avslöja att älgen är på väg pga att det enda jag hör när jag vrider på huvudet är oljudet från kläderna upplever jag som en stor nackdel. Att sen älgarna kan höra ljudet av mina kläder som prasslar är ytterligare en nackdel.

/ Morgan
Svara med citat
  #10  
Gammal 2009-11-16, 15:02
Morgan Morgan är inte uppkopplad
 
Inlägg: 805
Intressant ..........
Jag brukar gå ut på passet i kanske bara en långärmat underställ.
När jag väl är framme så tar jag på mig ett par tröjor och en jacka som jag haft i ryggsäcken.
Det jag ska skaffa tills nästa år är en dunjacka. Det var en som hade en tunn ifrån Haglöfs som var under den vanliga jackan. Helt perfekt.
Sedan så behöver jag lite tuffare kläder då jag eldar på varje pass..... särskilt om jag har vinden i ryggen. Och jag kan bara tänka hur dessa lättkläder i nylon kommer att se ut efter ett par glödbitar som vart på kläderna.
Svara med citat
  #11  
Gammal 2009-11-16, 15:27
seobserver seobserver är inte uppkopplad
 
Inlägg: 13 341
glad

Ljudligheten, tåligheten och färgvalet talar emot så här långt, men kom gärna med nya förslag.
Svara med citat
  #12  
Gammal 2009-11-16, 15:57
Jörgen Fjaderlatt.se Jörgen Fjaderlatt.se är inte uppkopplad
 
Inlägg: 2 363
Tack för synpunkterna så här långt. Några tankar från mig:
Bedömde inte prassligheten som så stort problem när man går i drevkedjan och trodde att det var ett mindre problem på pass än vad det tydligen är. Trodde att o-prassligjhet mest var något vid pyrschjakt och så. Men här får jag tydligen backa.

Nu är inte de vadderade kläderna särskilt prassliga i mina öron, men jag har ju inte jägaröron.
VAd gäller färgen så finns nog allt jag föreslagit i dova färger, typ grönt, svart eller mörkblått. De Side Zips jag har hemma är t ex svarta, men på bilden jag klippte in var de blå.

Är man inte hundförare på heltid? I så fall skulle jag välja en annan klädstrategi, med lite mer vinkel åt slitstyrkan. Huvudproblemet här var att kombinera hög och låg fysisk aktivitet under ett antal timmar samma dag. Och då utan eld, eftersom man med eld kan ha mindre varma kläder (men gärna mer gnisttåliga).

Jörgen
Svara med citat
Svara

Ämnesverktyg
Visningsalternativ Betygsätt det här ämnet
Betygsätt det här ämnet:

Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod ärAlla tider är GMT +1. Klockan är nu 08:59.


 

Logga in