Lätta underkläder för vinterbruk - Forum


Lättpackning Allt om att packa lätt

Svara
 
Ämnesverktyg Betygsätt ämne Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2008-03-17, 17:45
Jörgen Fjaderlatt.se Jörgen Fjaderlatt.se är inte uppkopplad
 
Inlägg: 2 363
Lätta underkläder för vinterbruk

I en artikel på Fjäderlätt tar jag upp mina tankar om underkläder för vinterbruk. Det kanske inte förvånar någon att jag tycker att "Light is right".
http://www.fjaderlatt.se/2008/ ... terbruk.html

Jörgen
Svara med citat
  #2  
Gammal 2008-03-17, 18:21
Peifen Peifen är inte uppkopplad
 
Inlägg: 1 295
Jag trodde du skulle förespråka syntetunderställ då de vanligtvis är lättare än ull...men jag håller med dej, ylle är klart att föredra om man är ute lite längre tid. I motionsspåret hemma sliter jag däremot på syntetplaggen.
Svara med citat
  #3  
Gammal 2008-03-17, 18:42
seobserver seobserver är inte uppkopplad
 
Inlägg: 13 341
Närheten i m och tid till tvättmaskinen avgör mycket vad som är optimalt. Ull är phenomenalt och ull-siden likaså.
//J
Svara med citat
  #4  
Gammal 2008-03-17, 23:06
Otto Støver Otto Støver är inte uppkopplad
 
Inlägg: 411
Jeg har også tidligere anbefalt ull, men det var før. Problemet for meg er at jeg svetter en del, og selv om ull isolerer når den er våt, så er den jo fortsatt våt. Da jeg fant dette plagget http://www.brynje.no/public/?s ... oduct_grp1=6 fikk jeg en bedre løsning.

I vanlig temperatur holder det fint med bare nettingen under en softshelljakke. Ja selv ned til -10 går det bra hvis man bare er i aktivitet hele tiden. Viktig derfor å ha en varm dunjakke å trekke over seg når man stopper. I kaldere vær tar jeg bare en tynn ulltrøye som mellomlag over nettingen.

Fordelen med nettingen er at den tørker så raskt, selv om den er på. Føles ikke kald selv som våt, gir god luftisolasjon både ved stans og ved aktivitet.

Etter en forsiktig testing av ett plagg har jeg skaffet meg flere plagg, og disse har blitt mitt favorittundertøy. Veier ikke mye heller, men jeg har ikke sjekket vekta. Det viktigste er at det fungerer så godt.

Anbefales (selv om det koster litt mye synes jeg)
Svara med citat
  #5  
Gammal 2008-03-17, 23:30
gro gro är inte uppkopplad
 
Inlägg: 2 517
Jag tänkte också tipsa om brynjekläder. Mest för viktens skull. Kör på brynje och ull lite blandat, båda har fördelar och är trevliga tillsammans.

Appropå pris på brynjestickade underkläder så vill jag minnas att en vän som styckade i kall miljö hade något snarlikt, och jag har svårt att se att företaget skulle lägga ut så mkt pengar på stackars styckare. Ingen som vet om någon yrkesbutik saluför nåt liknande? Eller något billigare märke än brynje?
Svara med citat
  #6  
Gammal 2008-03-18, 06:54
zebulah zebulah är inte uppkopplad
 
Inlägg: 4 792
www.northstar.se

har aclimas brynjeunderställ. Har ingen aning om hur de ligger prismässigt men har en känsla av att de är lite billigare än brynje.
Svara med citat
  #7  
Gammal 2008-03-18, 07:53
Jörgen Fjaderlatt.se Jörgen Fjaderlatt.se är inte uppkopplad
 
Inlägg: 2 363
En viktig punkt när man väljer underställ kan vara just om man svettas mycket. Jag gör inte det, och då finner jag att ett åtsmitande, tunt plagg i ett material som i/mellan fibrerna transporterar bort fukten från hudytan fungerar bäst för mig. Nackdelen med brynjor upplever jag vara desamma som med t ex mikrofleece och andra typer av plagg där materialet inte ligger tätt mot huden (eller i brynjans fall är väldigt gles). Detta leder för mig till att vid kraftig svettning så börjar svetten rinna längs huden.

Det jag föredrar är alltså att kroppsfukten s a s gå direkt från huden in i underställsmaterialet och igenom detta utan att övergå i vätskeform mellan huden och undertröjan. Åtminstone i möjligaste mån. Fuktig hud kyler alltid (vilket är syftet med svettning, att kyla kroppen).

Om jag märker att jag svettas väldigt mycket tolkar jag detta som att jag har för mycket kläder på mig och tar istället av kläder tills dess jag når en balans då jag inte svettas så mycket. Håller det mig lagom tempererad så kan jag gå i enbart undertröja eller ännu mindre även på vintern.

Men jag är medveten om att olilka människor har olika metabolism, så det som fungerar för mig behöver inte nödvändigtvis göra det för andra. Men om man svettas floder så är mitt råd att i första hand lätta på klädseln.

Jag har nog skrivit om detta förr, men på väg mellan Keb och Nikkaluokta för en del år sedan gick jag i enbart shorts. Det var en någorlunda varm sommardag, inte stekhet, så länge man gick raskt höll man sig lagom tempererad på detta sätt. Så fort man stannade fick man ta på en skjorta.

Jag roade mig med att försöka bedöma den vanligaste klädseln hos de jag mötte (som ju gick uppför). Det var keps, t-shirt, skjorta och skaljacka. Skaljackan var väl det som var mest anmärkningsvärt, tyckte jag. (Och, nej det var helt myggfritt).

Jörgen
Svara med citat
  #8  
Gammal 2008-03-18, 08:01
Vandrare Vandrare är inte uppkopplad
 
Inlägg: 3 050
Rätt tvättmedel

Ett tips om syntetställ, t.ex brynje: Tvätta dom i Sportwash! Om man tvättar syntetställen i vanligt tvättmedel så sitter skiten kvar och stället börjar stinka direkt fastän det är nytvättat. Ylleställ håller lukten ifrån sig lite längre även om man använt rätt tvättmedel, men dom håller ju inget vidare och isolerar inte lika bra som brynje.

P.S. Synd bara att brynje är så fult, inget för friluftsposören som med fördel använder Arcteryx eller Icebreaker. D.S.
Svara med citat
  #9  
Gammal 2008-03-18, 09:38
fnosk fnosk är inte uppkopplad
 
Inlägg: 1
fråga Tunnaste stället?

Tillverkare som Icebreaker har två klasser av ställ: skin layers och insulation layers. Att man skall använda skin layers närmast huden är inte så konstigt.

Icebreaker har emellertid också flera olika tjocklekar på plaggen, typiskt 150, 200 och 250 (g/kvadratmeter). De rankar tjocklekarna efter kyla och rekommenderar att man skall välja de tjockare plaggen för kalla klimat.

Förstår jag det rätt att du rekommenderar de allra tunnaste meriono-plaggen på överkroppen även på vintern? Det vill säga att de allra tunnaste har de bästa egenskaperna, vilket är det man är ute efter i det hudnära lagret.
Svara med citat
  #10  
Gammal 2008-03-18, 09:41
zebulah zebulah är inte uppkopplad
 
Inlägg: 4 792
Citat:
Ursprungligen postat av Vandrare Visa inlägg
P.S. Synd bara att brynje är så fult, inget för friluftsposören som med fördel använder Arcteryx eller Icebreaker. D.S.
*L*

Kommer ihåg förra gången brynje var uppe och man nästintill blev beskylld för att tillhöra någon konstig sexuell minoritet
Svara med citat
  #11  
Gammal 2008-03-18, 09:57
Vandrare Vandrare är inte uppkopplad
 
Inlägg: 3 050
Om tjocklek på ylleställ.

Jag använder Devoldunderställ (när brynjet inte är med). Långkalsongerna är den tjockaste modellen och tröjan den tunnaste. Tunnare ställ torkar fortare och på överkroppen är det ju lätt att dra på en extra tröja eller jacka om man blir kall. Har man en tjock dunjacka på så spelar det mindre roll om underställstöjan är en kvarts mm tjockare eller inte.

Jo, det där med den sexuella läggningen kan komma upp när man har brynje. Alla blickar är inte lika uppskattande när man går in i en stuga och sliter av sig jackan och visar sin kassler-liknade lekamen.
Svara med citat
  #12  
Gammal 2008-03-18, 10:10
gro gro är inte uppkopplad
 
Inlägg: 2 517
Citat:
Ursprungligen postat av Vandrare Visa inlägg
Jo, det där med den sexuella läggningen kan komma upp när man har brynje. Alla blickar är inte lika uppskattande när man går in i en stuga och sliter av sig jackan och visar sin kassler-liknade lekamen.
Jasså? Jag brukar mest få glasartade uppskattande blickar från det täcka könet och avundsjuka blickar från mansidan.
Svara med citat
Svara

Ämnesverktyg
Visningsalternativ Betygsätt det här ämnet
Betygsätt det här ämnet:

Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod ärAlla tider är GMT +1. Klockan är nu 03:39.


 

Logga in