Ta bort sot på smart sätt - Forum


Kök och brännare värm mat rätt

Svara
 
Ämnesverktyg Betygsätt ämne Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2007-09-15, 13:07
herioglyf herioglyf är inte uppkopplad
 
Inlägg: 4
Ta bort sot på smart sätt

Vid senaste fjälljakten använde jag mitt nyinköpta Trangia med rödsprit. Det funkade utmärkt, jag faktiskt bättre än förväntat. Detta har att göra med det faktum att året innan hade jag köpt ett noname-kök på ÖB ( gör inte om mitt misstag ) som var totalt värdelöst. Då tog det 45 min att koka upp vatten till lite kaffe, så jag var lite skeptisk till mitt nya också.
Alltnog, köket fungerade utmärkt. Döm om min förvåning när också min gamla Trangia-kaffepanna passade på det nya köket. Lite extra bonus, tyckte jag.

Så allt blev frid och fröjd, då? Njae. Sotet! Med t-röd får man en hel del sot som ni kanske vet. OK tänkte jag, jag diskar upp köket hemma så fixar det sig. Men det gjorde det inte. Sotet är faktiskt forfarande kvar trots ihärdigt gnuggande med diskborsten. Jag vill inte använda ex.vis stålull p.g.a. reprisk.

Så min fråga är: Finns det något bra sätt att ta bort sot från mitt trangia-kök utan att repa?

Hälsningar
Imponerad Trangiavän
Svara med citat
  #2  
Gammal 2007-09-15, 14:52
graylingman graylingman är inte uppkopplad
 
Inlägg: 2 185
Citat:
Ursprungligen postat av herioglyf Visa inlägg
Vid senaste fjälljakten använde jag mitt nyinköpta Trangia med rödsprit. Det funkade utmärkt, jag faktiskt bättre än förväntat. Detta har att göra med det faktum att året innan hade jag köpt ett noname-kök på ÖB ( gör inte om mitt misstag ) som var totalt värdelöst. Då tog det 45 min att koka upp vatten till lite kaffe, så jag var lite skeptisk till mitt nya också.
Alltnog, köket fungerade utmärkt. Döm om min förvåning när också min gamla Trangia-kaffepanna passade på det nya köket. Lite extra bonus, tyckte jag.

Så allt blev frid och fröjd, då? Njae. Sotet! Med t-röd får man en hel del sot som ni kanske vet. OK tänkte jag, jag diskar upp köket hemma så fixar det sig. Men det gjorde det inte. Sotet är faktiskt forfarande kvar trots ihärdigt gnuggande med diskborsten. Jag vill inte använda ex.vis stålull p.g.a. reprisk.

Så min fråga är: Finns det något bra sätt att ta bort sot från mitt trangia-kök utan att repa?

Hälsningar
Imponerad Trangiavän
Jag brukar köra med Svinto. Eventuella repor bryr jag mig inte om...
Svara med citat
  #3  
Gammal 2007-09-15, 15:38
avslutad20150710 avslutad20150710 är inte uppkopplad
 
Inlägg: 273
Svinto.

Svinto funkar bra. Reporna blir väldigt små och påverkar inte matlagningen. Scotchbrite går nog också fint. Sedan kan du ju gå över till metanol istället. Det sotar inte alls. Metanol har lite lägre energiinnehåll än etanol (T-sprit) men jag har inte märkt någon skillnad i praktiken. Metanol finns i färghandeln och i en del järnaffärer. Bor du i trakten söder om Borås så har Skene järn metanol.

Lycka till, Klas
Svara med citat
  #4  
Gammal 2007-09-15, 16:19
Stinus Stinus är inte uppkopplad
 
Inlägg: 9
Maskindiskmedel

Jag brukar lösa upp en tablett maskindiskmedel i vatten, och sedan låta köket stå i vattnet några timmar. Vips så är sotet borta!
Svara med citat
  #5  
Gammal 2007-09-15, 17:02
greendanger greendanger är inte uppkopplad
 
Inlägg: 1 709
Bryr mig inte...

Har kört trangia många år (numera Pocket Rocket samt dess BlackLite set). Det sot eller det som brännde fast på utsidan av kärlen gav jag faktiskt f*n i. Dvs det som sitter kvar efter disk i fält och efter avtorkning i fält med hjälp av div gräs, vass och annat "rivigt material".

Kör man med stålull så förkortar man ju livslängden på köket då det tas bort en del material. Är man ute 10 ggr per år och kör med stålull efter varje tillfälle så blir man tvungen att köpa nytt med kortare intervall än annars.

edit: stavning

Senast redigerad av greendanger den 2007-09-15 klockan 17:04
Svara med citat
  #6  
Gammal 2007-09-15, 17:28
Vättlefjäll Vättlefjäll är inte uppkopplad
 
Inlägg: 731
Citat:
Ursprungligen postat av greendanger Visa inlägg
Kör man med stålull så förkortar man ju livslängden på köket då det tas bort en del material. Är man ute 10 ggr per år och kör med stålull efter varje tillfälle så blir man tvungen att köpa nytt med kortare intervall än annars.

edit: stavning
Alla som fått byta ut sitt spritkök p g a att godset slits för tunt, räck upp en hand.
Svara med citat
  #7  
Gammal 2007-09-15, 19:58
greendanger greendanger är inte uppkopplad
 
Inlägg: 1 709
...

Citat:
Ursprungligen postat av Vättlefjäll Visa inlägg
Citat:
Ursprungligen postat av greendanger
Kör man med stålull så förkortar man ju livslängden på köket då det tas bort en del material. Är man ute 10 ggr per år och kör med stålull efter varje tillfälle så blir man tvungen att köpa nytt med kortare intervall än annars.

edit: stavning

Alla som fått byta ut sitt spritkök p g a att godset slits för tunt, räck upp en hand.
.
Jaha, skrev jag att det var pga att materialet blir för tunnt?
Tyvärr hittar jag inte det i mitt inlägg, men du som såg det kan ju visa...
Om du har något seriöst att tillföra ämnet så skriv, annars så... skriv inte.
Svara med citat
  #8  
Gammal 2007-09-15, 20:51
thureb thureb är inte uppkopplad
 
Inlägg: 16 293
Aska och vatten

på lite tidningspapper eller liknande blir väldigt effektivt som sotskurmedel.

För övrigt 1 så tror jag den som skrev föregående inlägg överreagerade, det är inte roligt att få uppmaning att inte skriva på forum IMHO och det är klart på gränsen, med sådana påhopp, till vad som är tillåtet i forumreglerna.
Men man kan undra om det finns några nackdelar respektive fördelar med fina repor i aluminiumkärl. T ex att sot fäster bättre eller sämre, att värmetransporten från låga till maten i kärlet påverkas etc. Aluminiumytor oxiderar ju kvickt t o m i luft och aluminiumoxid är ju hårt och skyddar aluminiummetallen bra mot fortsatt korrosion och förmodligen även mot repor.

För övrigt 2 så blir det betydligt tjockare sotlager om man lagar mat eller kokar kaffe över öppen eld än över spritlågor. Men rödspritsot kan innehålla denatureringsmedel vilket inte är trevligt att få på fingrar eller ännu värre i maten.

Thure
Svara med citat
  #9  
Gammal 2007-09-16, 10:22
dsk dsk är inte uppkopplad
 
Inlägg: 310
Maskinoppvaskmiddel og varmt vann fungere bra, som beskrevet over. Jeg bruker også det i kaffetermos når den blir brun inni. Husk at dette er et sterkt middel, og kan skade huden. Skjyll godt etterpå.

Skulle det bli igjen noe sot som ikke smitter av skader jo ikke det.

25% metanol i rødspriten = 0 sot. Helseskadelig? neppe ved forbrenning ute.

dsk
Svara med citat
  #10  
Gammal 2007-09-16, 11:53
seobserver seobserver är inte uppkopplad
 
Inlägg: 13 409
Smarta sätt att minska sot

Kör på gas!
Rengöring ute i markerna är inte svårt, gräs, grus och vatten gör helt rent med lite knogfett.
//J
Svara med citat
  #11  
Gammal 2007-09-16, 14:00
Vandrare Vandrare är inte uppkopplad
 
Inlägg: 3 050
Citat:
Ursprungligen postat av Vättlefjäll Visa inlägg
Alla som fått byta ut sitt spritkök p g a att godset slits för tunt, räck upp en hand.
Farsans kök är välanvänt under mer än 20 års tid. Vi putsar det varje gång med Svinto och det är fortfarande inte nåt problem med slitage.
Svara med citat
  #12  
Gammal 2007-09-16, 14:32
nermander nermander är inte uppkopplad
 
Inlägg: 7 785
Citat:
Ursprungligen postat av greendanger Visa inlägg
Jaha, skrev jag att det var pga att materialet blir för tunnt?
VARFÖR skulle man annars köpa nytt kök då? För att det börjar se fult ut?

Besök gärna närmsta scoutkår. De lär kunna vissa upp trangiakök som är över 20 år gamla och fortfarande används, trots att de diskats med stålull i stort sett varje helg. Främsta anledningen till att man skaffar nya grytor till trangia är inte att de slitits av stålullsdiskandet, det är för att de har blivit buckliga.
Svara med citat
Svara

Ämnesverktyg
Visningsalternativ Betygsätt det här ämnet
Betygsätt det här ämnet:

Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är



Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 19:42.


 

Logga in

Tips!