Nybörjarfråga angående byte av pedaler - Forum


Långcykling På två hjul genom världen

Svara
 
Ämnesverktyg Betygsätt ämne Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2004-05-30, 18:25
Murvel Murvel är inte uppkopplad
 
Inlägg: 2
Hej,

Jag har precis registrerat mig på forumet här så ha lite överseende om mina frågor hör till sånt basic-kunnande som man kan tycka att alla borde veta.

Det är så att jag och min syster ska ge oss ut på en längre cykelsemester nu till sommaren. Vi kommer att cykla ca 150-160 mil totalt och resan sträcker sig från Norrbotten ner till Kronoberg. Tidigare så har jag inte åkt längre än 50 mil under mina cykelsemestrar. Då har jag använt vanliga plattformspedaler.

Nu till den här säsongen så har jag beställt SPD-skor och SPD-pedaler. Problemet är att jag har ingen som helst koll på att meka med cyklar (eller meka med något annat heller för den delen) då jag har tummen mitt i handen. Tycker det ändå känns som att byta pedaler borde vara en enkel sak att göra så jag vill helst slippa lämna in den för att få det åtgärdat (fått reda på att det skulle ta 3-4 dagar innan jag får tillbaka cykeln då det är högt tryck på alla cykelbutiker i stan).

Som jag har förstått det så behöver man ett speciellt verktyg för detta? Eller går det att använda något standard-verktyg som de flesta har hemma som en provisorisk lösning? Skulle också uppskatta en rak och logisk beskrivning på hur man går tillväga helt enkelt.

Tacksam för all hjälp.

Mvh Kenneth
Svara med citat
  #2  
Gammal 2004-05-30, 18:58
avslutat040912 avslutat040912 är inte uppkopplad
 
Inlägg: 31
vanlig fast nyckel funkar

Det funkar med en vanlig fast 15 mm skruvnyckel. Tänk på att vänster pedal är gängad mot klockan. Den skruvas åt i riktning mot klockan.
Svara med citat
  #3  
Gammal 2004-05-30, 20:34
Pampero Pampero är inte uppkopplad
 
Inlägg: 170
Skiftnyckel

Har du tur passar även en helt vanlig skiftnyckel aldeles utmärkt.

///Björn
Svara med citat
  #4  
Gammal 2004-05-30, 20:40
thureb thureb är inte uppkopplad
 
Inlägg: 16 290
Lång nyckel kan vara bra

Som sagt 15 mm nyckel men det kan behövas en lång om de gamla pedalerna sitter hårt. Långa pedalnycklar finns på Biltema och Clas Ohlson.

Har du svårt att få loss de gamla kan en varmluftspistol hjälpa. Du behöver inte skruva fast den nya så hårt att dra med handen sedan du haft på fett räcker faktiskt.

Se t ex http://experts.about.com/q/1824/3056387.htm

Thure
Svara med citat
  #5  
Gammal 2004-05-30, 21:04
Murvel Murvel är inte uppkopplad
 
Inlägg: 2
Tackar för svaren, det låter rätt lugnt, ska testa imorrn då.
Svara med citat
  #6  
Gammal 2004-05-31, 10:54
nermander nermander är inte uppkopplad
 
Inlägg: 7 784
En del pedaler har faktiskt ett sexkanthål i änden av den gängade tappen så man kan dra med insexnyckel (men det kanske bara är mina billiga skitpedaler som har såna finesser?). Fast är det hårt dragna kan det blir svårt utan att knäcka insexnyckeln (men med bits kan det funka, eller om man tar med skiftnyckel runt insexnyckeln nära skruven).

Men annars är det största problemet som sagt var att tänka på vänstergängan. Jag har själv dragit åt fel håll fast jag tänkte på att den är vänstergängad (står man "uppochner" och skruvar tänker man lätt fel när man ska spegelvända). Och så kopparpasta på den nya pedalen så den går lättare att ta loss nästa gång.
Svara med citat
  #7  
Gammal 2004-05-31, 21:55
perlowdin perlowdin är inte uppkopplad
 
Inlägg: 1 583
Citat:
Ursprungligen postat av Murvel;
Tycker det ändå känns som att byta pedaler borde vara en enkel sak att göra så jag vill helst slippa lämna in den för att få det åtgärdat (fått reda på att det skulle ta 3-4 dagar innan jag får tillbaka cykeln då det är högt tryck på alla cykelbutiker i stan).
Det tar cirka 2 minuter för en van montör, max 5 för en ovan.

Citat:
Som jag har förstått det så behöver man ett speciellt verktyg för detta? Eller går det att använda något standard-verktyg som de flesta har hemma som en provisorisk lösning? Skulle också uppskatta en rak och logisk beskrivning på hur man går tillväga helt enkelt.
Att få på pedalerna är ganska lätt med en vanlig insexnyckel, tänk bara på att vänsterpedalen är bakvänt gängad, och dra åt ordentligt. Men du får bättre resultat med en pedaltång, och är du ute o reser är det nästan alldeles nödvändigt för att få av pedalerna, eftersom de tenderar att bli allt hårdare dragna.

Bäst är 959orna som inte har tag för pedaltång. Istället tar man av och på dem med en 8 mm insexnyckel, bör dock vara en separat för att få tillräckligt med kraft.

Kom ihåg, att du måste fetta in gängorna innan du drar på pedalerna, annars blir de kallsvetsade i vevarmarna.

Bra instruktioner med bilder finns på Park Tools hemsida.
Svara med citat
Svara

Ämnesverktyg
Visningsalternativ Betygsätt det här ämnet
Betygsätt det här ämnet:

Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är avAlla tider är GMT +1. Klockan är nu 08:40.