Saltoluokta midsommar - mygg? kalla fötter!

Hej!

Vi har längtat efter att ta med barnen ut i svenska fjällvärlden, och också börja upptäcka den mer själva. Så vi bokade glatt en familjevecka med STF på Saltoluokta i vintras när vi såg att det fanns plats midsommarveckan.

Nu börjar jag få kalla fötter. Kommer vi bli uppätna av mygg? Barnen är 3 och 6 (eller är det i sommar), och det som gör mig stressad är att vi inte bara kan åka därifrån om det regnigt/myggigt i en vecka - vi ska åka nattåg och buss, och det går ju inte att boka om.

Det känns som att med lite sol/milda vindar kan det bli en absolut toppenvecka. Om vi blir uppätna av mygg eller det bara ösregnar är vi helt fast med rastlösa barn... Det brukar gå bra att resa med barnen, men jag minns alltför tydligt när vi fick avbryta en semestervecka i ytterskärgården utanför Stockholm när barnen var små, vi bodde i en stuga utan el och vatten, och det regnade och var tolv grader varenda dag...

Tar tacksamt emot kommentarer, både från erfarna fjällvandrare och nybörjare som vi!
 
Jättesvårt att förutsäga när myggkläckningen inträffar på olika ställen. Normalt brukar det vara värst första halvan av juli i Norrbottens fjällen, men förra året var det i början av Augusti (I varje fall i Sarek där vi var) pga den sena sommaren. Dessutom varierar det kraftigt mellan olika närliggande platser. Saltoloukta ligger ganska lågt, så man kan nog räkna med att sommaren kommer tidigare dit än på kalfjället.
Bästa tiden ur myggsynpunkt under sommaren är augusti, främst senare halvan
 
Ta med thermacell och mygga så klarar dem sig. Har ni tur är det myggfritt i salto den tiden. Annars brukar det inte vara så mkt mygg där. Är oftast alltid lite blåst i sjöfallsdalen så det håller bort endel mygg.

Det finns en lekhörna i biblioteket i huvudbyggnaden ifall vädret är dåligt. Finns lite böcker o lite leksaker där. Sen finns det ström och wifi(i huvudbyggnaden) så ta med nån surfplatta som backup.

Barnen dör intr av mygg :)
 
Upp på fjället!

Gör dagsturer upp på kalfjället. Ju högre upp desto färre mygg. Lulep Gierkav bjuder på fantastisk utsikt åt flera håll. Garanterat myggfritt.
Promenera till samevistet vid Pietsaure. Bada vid den fantastiska sandstranden (inga mygg gillar detta) och ät sedan lunch i café-kåtan. Man kan övernatta här om man vill.

/HåkanF
 
Om det skulle bli olidligt myggigt så är sånt där myggnät som man trär över huvudet fantastiskt. Kombinera gärna med keps under. Har man långärmat då så är det ju typ bara händerna de kommer åt. Klart värt att ta med utifall att...
 
Du har redan fått många kloka råd. Med myggmedel och vettiga kläder löser sig det mesta. Ville egentligen bara tillföra att Salto är ett toppenalternativ med nära till kalfjäll, skog, varierande miljöer + möjlighet till tex båtturer. Om det är helt kris kan man ju ta bussen till Gällivare o turista där. För att ha en så fin känsla av att vara i fjällvärlden är Salto väldigt lättillgängligt!
 
Tack för pepp!

Vi åker. Och ser fram emot det hela familjen. Och tar med oss lite extra packning i form av något spel, lite böcker, mycket myggmedel och bra kläder. Tack för pepp!

En fråga till - skor till barnen? En sexåring med storlek 32, en treåring med storlek 27. De har ju Keens sandaler eller gympaskor med goretex till vardags (eller gummistövlar) - funkar det i fjällvärlden?
 
Våra små har alltid haft gummistövlar i salto. Funkar bäst både bra o dåligt väder. Finns ett antal bäckar att plaska i för dem.
 
Som redan sagt ett par thermacell backpacker med varsina 100grams camppingasolflaskor som du kan ha för att få ro runt vid tälten och döda alla mygg som finns inne i tältet vid sängdags och en eller ett par paket mr.mosquito 30-pack myggpad-refill som du köper på ICA eller Jula mfl. . Thermacells orginal-pads spar du till tillfällen när det är riktig ordentligt besvärligt då de kostar en slant.

Att ha en vanlig thermacell i hölster och midjebälte och med ett par patroner och plattor medans man rör på sig är heller inte så dumt och kan minska behovet av påkladdad myggmedel ganska rejält - även denna kan man köra med mr.mosquitos paddar och spar dom starka thermacell-paddarna till dagen när det är riktigt besvärligt.

Problemet är kostnaden för gaspatronerna till värmaren om man inte är villig att experimentera med återfyllning från cigarettändars-refillflaskor (finns massor av yourtube-filmern som visar hur på olika sätt)
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Skogskungen Små barn - hur löser ni det med mygg och knott? Barn och friluftsliv 13

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.