Kommer jag undan med vandringsskor eller krävs kängor?

Håller med om att det är när det är kallt och man inte klarar att hålla värmen annars man sätter på sealskinz. Inte för att undvika att fötterna blir våta, vilket faktiskt för det mesta bara är 2 sekunders obehag och sen inget problem.

Om det är en vandring där det kan vara "sommarvarmt" (vilket ju även gäller fjällen) eller förväntas vara mycket vått använder jag tunna nylonstrumpor, annars tunna yllestrumpor. Och Sealskinz värmer inte mycket så man bör ha t ex ett par halvtjocka yllestrumpor under. Bomull har jag också använt, vilket gav skavsår stora så de inte fick plats på fötterna (typ). De är bannlysta ur min packlista nu.

Okej då hänger jag med, är det för att de andas för dåligt eller varför bör man inte ha på sig dem hela tiden?

Samt tänkte jag fråga om jag bör köpa en storlek större än vanligt för att kunna ha ull-liner strumpor under men verkar som jag fick svar på det.

Tänkte förresten pröva på nylonstrumpor också, är det något man bör ha närmast foten under ullstrumpor eller som ett lager utanpå strumporna?
 
Ja, de andas inte tillräckligt bra för att ha hela tiden, vilket faktiskt gör att jag normalt tycker det är skönare utan sealskniz även fast jag är våt om fötterna så länge jag inte fryser. De håller dessutom inte kanonbra och är inte helt lätta att få torra på insidan. Allt det gör att man sparar dom till de behövs (utan att för den skull plåga sig och vänta tills man håller på att börja frysa så man skakar). Obs att det faktiskt inte är hela världen om sealskinz inte är torra när man sätter på sig, de fungerar ändå men det är klart det är trevligt med torra strumpor när man är kall.

Jag har endast ett par tunna damstrumpor i nylon, inte i kombination med yllestrumpor. De håller i princip inget vatten och när man är varm är det så lyxigt när det fläktar i skorna för att man meshskor och nylonstrumpor. Jag brukar köpa typ en 5-pack 20 den strumpor för att de är tunnast och ger den känslan mest. Vill man kunna använda samma par strumpor en hel vandring bör man nog upp mot 60 den och även då får man ibland vrida dem lite när det gått hål på något utsatt ställe.

När jag tar på mig varmare strumpor och seaskinz gör jag det utanpå nylonstrumporna, stryker bort ev vattnet först bara. Det blir så väldigt lite vatten kvar så det spelar ingen roll i praktiken.

Men nylonstrumpor är absolut frivilligt, konceptet fungerar kanonbra med valiga ylleliners...
 
Du har fått många bra råd redan. Jag skulle vilja understryka att valet inte nödvändigtvis står mellan trailrunners och kängor, utan att lågskor för vandring utgör ett tänkbart alternativ mellan de två. Nu finns de så många varianter av både vandringsskor och löparskor att de överlappar varandra i gränslandet - tricket för att hamna rätt är att välja utifrån lämplig styvhet och tjocklek i sulan.

De flesta av mina turer går i Jämtlands- och Härjedalsfjällen, och jag växlar friskt mellan löpning och vandring (bär sällan mer än 10 kg, men tror ändå erfarenheten är överförbar). Vet jag med mig att jag ska vandra och inte springa, väljer jag alla dagar i veckan en sko med lite styvare och tjockare sula. Mina trailrunners är Salomon Fellraiser, medan jag för vandring använder mig av Salomon XA Pro 3D. Det är stor skillnad på hur trött och öm jag blir i fötterna av att vandra en längre tid med dessa två, det gäller både i stenig/rotig terräng och på hårt underlag. Enda gångerna skillnaden är obetydlig är på mjuk, jämn stig.

En löpar- eller vandringssko av jämförbar kvalitet är inte sämre dämpad än en känga (snarare tvärtom), så jag ställer mig skeptisk till att belastning i knän och leder skulle vara mindre med kängor än lågskor. Undantaget fotleden då givetvis, vilket du redan har konstaterat inte är ett problem för dig. Vore jag du skulle jag inte vara rädd att lämna kängorna hemma, men kanske fundera lite mer över om det är en lågsko avsedd för löpning eller vandring som är ditt bästa val.
 
Merrells skor är sköna, men jag tycker de har för mycket stoppning och borde torka långsammare och bli varmare pga detta. KÖpte ett par förut, men lämnade tillbaka dem . Stoppningen åstadkommer man bättre själv med extra sockor vid behov.
 
Merrells skor är sköna, men jag tycker de har för mycket stoppning och borde torka långsammare och bli varmare pga detta. KÖpte ett par förut, men lämnade tillbaka dem . Stoppningen åstadkommer man bättre själv med extra sockor vid behov.

Beror nog på vilka (och vilken typ av skor) man tittar på och gäller inte generellt. Mina merellskor har inte speciellt mycket stoppning. Men det blir kanske lite off topic då det är andra skor än de ts tittar på.
 
För knäna torde stavarvara bästa skyddet, speciellt i utförsbackar. "Ankle support" heter "vriststöd" på svenska - där är sulan viktigast. Jag började med låga skor 2011 när mina gamla (lätta, fotknölshöga) kängor gav upp i Schweiz. Jag har sedan dess hållit mig till den typen av skor i Alperna och Pyreneerna (upp till 2800 meters höjd) samt sumpig fjällterräng i ex.vis Trollheimen. Startvikten på min packning är kanske 14 kg, och jag väger 67-68 kg. Jag har ganska sladdriga fotleder och fyllde 72 på min senaste tur. Den enda gång skorna inte riktig räckt till var denna:

http://www.huthyfs.com/pyr14gal/images/page4.html
 
Okej för det är något som jag fortfarande är tveksam till fortfarande pga min oerfarenhet. Icke-GTX lågskor som merrel moab ventilators känns rätt optimala på lågvandringar där terrängen är hyfsat jämn och torrt så länge det inte regnar, iaf på nedtrampade leder och man inte går offtrail genom ris och daggigt buskage i skogen.

Men hur är det egentligen på fjällen? Tex Kungsleden, Sarek osv. Nu antar jag att det är väldigt varierande natur, men går man igenom mycket blött långt gräs? Eller är det hyfsade leder även där uppe? För jag vet inte om det skulle vara så kul att gå omkring i konstant blöta fötter (ie trailrunners) i ett sånt läge.. Visst att de torkar fortare men om de är konstant blöta så känns det inte kul.

Vad är dina erfarenheter där?

Jag har gått med sådana här skor på både Kungsleden och i Sarek. Ute i terrängen är det vanligare med rished än gräs på fjället och är det blött blir det samma effekt som att gå genom blött gräs; dina skor blir snabbt blöta rakt igenom. Nu vill jag hävda att det mest är psykologiskt jobbigt snarare än fysiskt. Precis som andra nämnt är det inga problem så länge du inte fryser om fötterna. Är du redan lite kall och behöver tackla en myr eller ett vad, kan du ha med dig Gore-Tex- eller neoprensockor att ta på. I övrigt glömmer du snabbt bort att fötterna är blöta.
På riktigt blöta dagar är det bra att låta fötterna lufta och torka på någon rast. Ha också med något att smörja dem med innan du kryper ner i sovsäcken för att sova.
 
Pevaryl från apoteket är grymt , dödar fotsvamp.
Pudra strumpornas insida och i skorna och sulan där inne.

Speciellt om det är blött och varmt dagar i sträck.
 
Jag har ett par från Haglöfs som jag gått i, första kängorna jag äger så kan inte jämföra med något.
https://xxl.se/haglofs-vertigo-hi-ii-gt-vandringskangor-herr/p/1091027_3_style


Men så har jag även dessa, hur är dessa att gå i tror ni med packning? Vilka hade ni valt?
https://xxl.se/inov-8-x-talon-212-terrangloparsko-herr/p/1131091_1_style

Det beror på.
Vart ska du vandra (på vilken typ av underlag) och hur länge?

Hur mycket har du gått i motsvarande terräng med dina Inov-8? (X-talon har ganska mjuk sula som man kan känna marken genom.)
 
Det beror på.
Vart ska du vandra (på vilken typ av underlag) och hur länge?

Hur mycket har du gått i motsvarande terräng med dina Inov-8? (X-talon har ganska mjuk sula som man kan känna marken genom.)

Skog och fjäll, så blir väl mest sten och rötter, inte särskilt länge, inte flera mil om dagen, gör mesta dels dagsturer fast med rätt tung packning, har fotoutrustning och kök med. Har knappt använt dom alls, köpte dom nu för att jag ska springa i skog utan packning. Men kanske funkar med packning också, får väl prova. :)
 
Skog och fjäll, så blir väl mest sten och rötter, inte särskilt länge, inte flera mil om dagen, gör mesta dels dagsturer fast med rätt tung packning, har fotoutrustning och kök med. Har knappt använt dom alls, köpte dom nu för att jag ska springa i skog utan packning. Men kanske funkar med packning också, får väl prova. :)

Då skulle jag prova på någon dagstur med Innov-8, så får du se om du föredrar dem. Jag skulle inte rekommendera dem på en längre vandring om du inte är van, risken är att fötterna blir ömma och trötta och det blir en negativ upplevelse. En fördel med god kontakt med marken är bland annat att risken för att trampa snett med minskar. Men fötterna kan behövas tränas att hantera sådana skor. Jag personligen tycker inte att mängden packning har någon betydelse for skovalet. Ska jag i första hand gå tar jag vanligen trailrunners, ska jag i första hand vara stilla tar jag vanligen kängor.

Jag vandrar själv i Innov-8 200 X-talon med samma sula och tycker just kontakten med marken minskar riskerna och höjer upplevelsen, men jag går dagligen i skogen med hunden med dom eller liknande skor, så jag är van,

Om du är ute när det kan bli vått och kallt -. läs om Sealskinz mm i resten av tråden innan du ger dig ut på vandring i trailrunners. Är det precision fit på dina Innov-8 kan det kanske vara svårt att få i något annat än tunna strumpor?
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Linneaa Vilka stegjärn ska jag hyra Utrustning allmänt 1
Gråbuse Kommer jag förstöra kniven? Fällkniven Idun Utrustning allmänt 6
Putte80 Vad får jag inte glömma Utrustning allmänt 50
vandrafjäll Jag måste varna för lundhags husky 3-pin Utrustning allmänt 16
jffoto Vart hittar jag denna pryl? Silikonskydd till alu mugg? Utrustning allmänt 7
Elvah Kan jag ha Lundhagskängor ändå?! Vilka? Utrustning allmänt 13
erito Vad har jag köpt för kniv? Utrustning allmänt 7
Snorkeljohn Var hittar jag extra långa vandringsstavar? Utrustning allmänt 4
AndersSupertramp Var kan jag få tag på dessa googles ?! Utrustning allmänt 11
Johank987 Investeringar för första vandringen. Är jag rätt ute? Utrustning allmänt 20
Mullemek Var hittar jag gummiband (-stroppar) med tbh ? Utrustning allmänt 4
luktafotogen Nu vet jag bättre vad jag behöver- tråden. Utrustning allmänt 19
JerkaV Finns den typ av pannlampa jag söker? Utrustning allmänt 4
mistermuntz Är jag köpgalen? Utrustning allmänt 41
såg Nån mer än jag som blir kär i någon pryl. Utrustning allmänt 25
friluftsrookie Jag blir tokig! - Knivslipning Utrustning allmänt 16
cake Vad ska jag välja för kniv till min vän? Utrustning allmänt 25
sparken Hur tar jag hand om mina kängor? Utrustning allmänt 11
hannulan Halvsaknad thermarest-stol - hur fixar jag det? Utrustning allmänt 2
LarsElm Vilken pannlampa ska jag köpa? Utrustning allmänt 27
SeekOut Fattar inte hur jag sätter upp tältet Utrustning allmänt 14
monnes Var hittar jag billig Berghaus Vulcan? Utrustning allmänt 10
K-E Lindblad Vad behöver jag, tips emottages Utrustning allmänt 10
seved1 Idag skärpte jag min EDC Utrustning allmänt 2
MartinR Var kan jag köpa Kathoola KTS Crampons? Utrustning allmänt 5
Matthias87 Ny i gamet - vad behöver jag? :) Utrustning allmänt 4
Talisman Nybörjare - Vad borde jag lägga pengarna på? Utrustning allmänt 36
Stromgren Vad har jag hittat? Utrustning allmänt 17
estetdrägg Var får jag tag i beck/tjär-basserat myggmedel? Utrustning allmänt 6
patrik_neckman Camelbak, vilken ska jag välja Utrustning allmänt 3
AndersSupertramp Sissipuukko M.07 var i Finland kan jag köpa den? Utrustning allmänt 2
niklaz Friluftspryl jag är väldigt nöjd med Utrustning allmänt 65
mariaa Vilka turskidor ska jag ha? Utrustning allmänt 12
Jockemeister Vad ska jag köpa? Utrustning allmänt 3
General86 Vad bör jag ha med mig Utrustning allmänt 6
knallhatt Vad gör jag för fel? Ryggsäck/nyckelben och så lite fötter Utrustning allmänt 19
ETullen Vad tror ni jag kan få för detta? Efterfrågan och pris? Downmat 9 mm. Utrustning allmänt 18
metrosek Hilfe -vad behöver jag, tre-fyra dagar Utrustning allmänt 22
avslut0908 Vilken yxa ska jag köpa? Utrustning allmänt 19
seved1 Ha ha den här hade jag glömnt bort Utrustning allmänt 4
isola92 Vilken GPS ska jag välja? Utrustning allmänt 4
lallen Vilken av följande fyra minikikare skall jag välja? Utrustning allmänt 0
ny inom området Vad ska jag tänka på? Utrustning allmänt 2
prylManne Vilka stavar ska jag välja? Utrustning allmänt 0
lellky Välja lite dyrare GPS, var kan jag hitta information? Utrustning allmänt 4
Nitsson Var i Malmö köper jag armens persedelpåse? Utrustning allmänt 5
Entangler Hur stor ryggsäck behöver jag? Utrustning allmänt 18
simpek pack´n Go vart kan jag få tag på det? Utrustning allmänt 0
Mattias Åhlin Vad behöver jag? Utrustning allmänt 22
david.roennlund vill ha jörnkänga , hur gör jag ?? :) Utrustning allmänt 16

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.