Forum

Forum (https://www.utsidan.se/forum/index.php)
-   Mountainbike (https://www.utsidan.se/forum/forumdisplay.php?f=32)
-   -   Ställa in växlarna. (https://www.utsidan.se/forum/showthread.php?t=6965)

jonta 2001-05-12 11:08

Hej alla specialiser;-).
Nu behöver jag er hjälp.
Jag skulle vilja veta hur man ställer in växlarna på sin mountainbike. Jag försöker men lyckas inte.
Problenet är nog att jag inte vet riktigt hur man gör.
Hoppas på hjälp.
Med vänliga hälsningar
Mountainbikenovisen!!

Avslut090305 2001-05-12 18:18

Vad vill du veta???
 
Hej! Ja någon svensk sajt går nog inte att hitta. Pojkarna på Funsport& co. är nog som vanligt upptagna med att skriva av pressreleaser, så dom har något att stoppa i sina blaskor. Du kan annars prova Sheldon Brown: http://www.sheldonbrown.com/gearing/index.html

1964 2001-05-13 06:54

Det finns hjälp
 
Hadde precis samma probelm själv, men hittade en aldeles perfekt bok. Cyckel boken, utgiven av Haynes. Boken finns på svenska så det är bara att knalla ner till bokaffären och beställa. Boken tar upp allt som är värt att veta.

Cyckla är livet.

Markus F 2001-05-13 23:08

Växelelände
 
Vad är det som knasar? Om du har en ny cykel som du har cyklat några mil på så är det bara att gå till butiken.
Alla cykelaffärer värda namnet gör en justering några veckor efter köpet, skruvar lossnar och vajrar tänjer sig. Annars är det ett jävla skruvande bara. Men är det framväxeln eller bakväxeln som är problemet? Börja med att spänna vajrarna.Det kan du göra med skruven där växelvajern går in i handtaget samt där den bakre vajern anluter till bakväxeln. På främre växelföraren har du två skruvar som reglerar hur långt i sidled växelföraren går. Mixtra med dem så ser du att den flyttar sig i sidled. Om bakväxeln hackar eller du till och med inte får i någon av växlarna så kan du också flytta den i sidled med två små skruvar. Allt det här har jag läst på http://www.funsportmountainbike.com/mecktips/,så de skriver tydligen inte bara av pressreleaser. Några tips bara:
Skruva lite i taget och provcykla ofta. Håll reda på hur många varv du skruvar, om du klantar till det totalt så kan du alltid gå tillbaka till någorlunda körbart skick om du vet hur många varv du har skruvat. Och efter några timmars skruvande brukar det funka.... Jag hatar att ställa in växlar.

kaw 2001-05-23 11:48

Att växeljustering skulle vara ett elände kan jag inte låta få stå oemotsagt. Det kan vara lite problem när kedja och kransar börjar bli gamla, men det är mest en fråga om växlingsteknik, inte växelinställning. Då får man nämligen se till att trycka lite mer för att växla till större krans bak.

Läs mer: http://www.utsidan.se/vb_forum ... hreadid=5886

Biketrail 2001-05-23 17:10

Växeljustering
 
Kolla på Biketrail.. vi har en rätt bra guide till hur man justerar sina växlar.
http://biketrail.318.nu/
klicka på mektips och växeljustering..
Hoppas det går bra:-)
Robban.

Zedde 2001-08-15 13:22

Inte är det SÅ svårt!
 
Inte är det SÅ svårt att justera sin växlar.
Jag vill börja med att avråda dig från att "mixtra" med skruvar o.d. som någon föreslog. Det är (mycket) bättre att veta vad man gör. Och det är som sagt inte så svårt.

Oftast är det ju bakväxeln som strular. Håll alltid reda på hur mycket och åt vilket håll du har rört en skruv eller vajjer så du kan ändra tillbaka. Ändra ALLTID lite i taget och prova, för att sedan ändra lite till och prova!

Strular det när jag försöker växla ned till lättare xv? (Det mest troliga)
-Då är vajjern för slak. Spänn den lite med skruven runt vajern vid vx-reglaget.

Strular det när jag försöker växla upp till tyngre vx?
-Då är vajerna FÖR spänd, släpp lite på den med skruven runt vajern vid vx-reglaget.

Får jag inte i den tyngsta växeln?
-Nu och endast nu skall du justera skruvarna som finns på växelkomponenten. Det finns två, men det skilljer sig från modeller och tillverkar vilken som är vilken. Bättre shimano komponenter skall du i det här fallet justera den "övre" skuven.

Får jag inte i den lättaste växeln?
-Justera den "andra" skruven på växelkomponenten. Bättre shimano komponenter skall du i det här fallet justera den "undre" skuven.

KOM IHÅG: Justera alltid lite i taget för att prova! Om och om igen. Särskilt när du skall justera växelns "ändlägen". LYCKA TILL!

snusmumriken 2001-08-15 16:44

Just precis, så svårt är det inte!
 
"Familjens reparationshandbok" är en rätt gammal bok, men den bör finnas på något bibliotek. I den finns en väldigt bra beskrivning med vettiga figurer på hur man justerar växlar.

Ett litet tips kan vara: Kolla om det finns några bokstäver på växelkomponenterna vid inställningsskruvarna. Ofta finns det sådana, men lite smuts kan göra dem mycket svåra att se. H för höga växlar och L för låga.

skogsmulle101 2011-09-13 10:14

växelföraren går emot kedjan
 
:)

Hejsan,
Jag verkar ha ett återkommande problem efter en tuff skogstur. Växelföraren, den som sitter framme, vid tramporna blir sned så kedjan går emot.

Jonas P 2011-09-13 10:24

Citat:

Ursprungligen postat av skogsmulle101 (Inlägg 556035)
:)

Hejsan,
Jag verkar ha ett återkommande problem efter en tuff skogstur. Växelföraren, den som sitter framme, vid tramporna blir sned så kedjan går emot.

Hur är den fäst i ramen? Jag gissar med klämma, som kanske inte är tillräckligt åtdragen?

seobserver 2011-09-13 11:16

Skogscykling brukar leda till mycket mekande. Växeln är två nästan parallella system. Kededjedrev fram och växeldreven bak, Sen växelförarna fram och bak. När alla 4 delerna sitter rätt kan du börja med vierar och växelarmar. Sitter grejorna rätt blir resten oxså lätt.
go tur

Trikåmannen 2011-09-13 12:43

Finns två bra hemsidor
 
Park Tools hemsida:
http://www.parktool.com/blog/repair-help

Happymtbs mekguider:
http://happymtb.org/forum/lasvart/

Finns det inte där, sök i forumet först, sen posta en tråd.


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 14:20.

Programvara från: vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson