Forum

Forum (http://www.utsidan.se/forum/index.php)
-   Långcykling (http://www.utsidan.se/forum/forumdisplay.php?f=17)
-   -   Vad har jag råkat ut för? Ont i sidan på knät. (http://www.utsidan.se/forum/showthread.php?t=33427)

pher_ 2005-07-01 19:37

Hej, tänkte höra med er vad ni tror de kan vara jag råkat ut för...

Cyklade för ca 1 vecka sedan från Västerås till Hägersten ToR via Strängäs och Södertälje.
Fick då väldans ont i ena benet efter ca 20 mil.
Gjorde så pass ont att jag fick stanna och tälta (övernatta), dagen därpå kändes inte bättre, men lyckades iaf att lyckas cykla resten hem med detta onda knä (trodde inte det skulle gå, men det gick). Totalt blev det 29,34 mil ToR enligt GPSen.

Vilade sen någon dag och "knät" började kännas bättre, men kunde inte hålla mig från att cykla lite igen, och inte gjorde det saken bättre. Så här har det hållt på och jag börjar nu inse att jag kanske måste hålla mig väldigt still ett tag. För det kommer tillbaka så fort jag tex vindsurfat eller cyklat igen.

Förstår att detta kan vara svårt att svara på men smärtan känns inte alls då jag sträcker benet utan det är mest vid böjning och lyfning av benet som någon typ av sidoknä smärta uppstår. Det är förövrigt en ganska mild "smärta".

Då jag har som princip att kroppen ska kunna läka sig själv tänker jag vänta ytterligare innan jag ev uppsöker läkare... så säg inte att jag bör besöka något sjukhus :)

Är det någon muskelbristning eller något muskelfäste som är lite inflammerat eller vad kan de vara? Det känns alltså nu enbart i knäområdet.

Är det vila som hjälper eller vad, hur länge kan sånt här hålla i sig? Har så svårt att hålla mig stilla.

Tacksam för erfarenheter och ideer om vad det kan vara.

Mvh Pher

vid 2005-07-01 19:53

även hurtigbullar kan övaranstränga sig
 
Hej !

Låter som om du är van att träna, har du funderat över att det kan vara en helt vanlig överansträngning,
vilket betyder att det kan ta en tid, dagar, veckor eller värre om det rör sig om en riktig förslitning. Det låter inte helt otroligt iallafall och bör nog övervägas när man kör sträckor som motsvarar en vätternrunda.

Träna inte om det smärtar du kommer bara att få betala tillbaks det ändå i framtiden, (i form av instäld träning).

japp 2005-07-01 19:59

Du kanske behöver stretcha ut dina benmuskler? För hårda korta muskler kan slita på ledbanden och muskelfästen. Vila hjälper inte, mer än bara tillfälligt.

tainio 2005-07-01 21:55

Förra året gjorde mina knän ont i mer än en månad, av och till. Fast (!) det gick över, har nu aldrig några smärtor vid cykling.
Min gissning går åt överansträngning och att man med tiden blir mer varse om förebådande signaler från knän och leder.

Håll ut, det är mitt tips.

ps. smärtorna dök upp den första dagen efter 20mil.
[Ändrat av tainio 2005-07-01 kl 21:59]

fuchs 2005-07-01 22:34

hej hej...tråkig det där
jag själv har råkat ut för nåt liknande när jag skulle cykla 300mil på 10 dager i början av april...
jag själv är egentligen van,kanske darför också-då jag cyklar sen många år så pss mycket att det är nån slags förslitning
men jag kom redan från början i en litten orytmen och så kom jag in i värsta hagelskuren 2ggr...hade typ -2 till -5 grader hela tiden...men jag var egentligen varmt klädd...vill säger att jag absolut inte tror att knäna blev kalla men ändå...
till det hela hade jag en cykel som jag inte hade tränat på mera än typ 200mil sen förra hösten så jag var rätt ovan med den och satt kanske litte litte analunda än till mina andra cykla....
men så fick jag efter ett tag ont i vänster knät,på insidan och typ precis vid knäskålen.i början var det bara en litten smärta precis vid böjninga men det blev stegvis mera och så kunde jag efter ett tag inte vinkla benet längre då allting hade svullit upp och gjorde jätte ont.fick sen litte smärtor i höger knät med,men super litte bara.
när det var som värst tog jag på en värmande salva som jag hade med mig och bestämde att brytta och tar tåget tillbaka...
hemma gick jag direkt till min läkare som konstaterade att det var en muskelinflamation och så fick jag en läkande salva (siduro) och han sa att jag fick vila knät mycket och absolut inte belasta under 2 veckor och sen träna upp på ett skonande sätt igen...
så jag låg en halv vecka i sängen då jag ju ändå inte kunde vinkla mitt ben och hade tom i sängen en sån där "stödstrumpa" hela tiden...efter ca en vecka gick jag min första promenad som tog en kvart och det byggde jag upp tills den tredje vecka som jag tog 3timmers promenader(men varierade förstås också med typ flera kortare promenader per dag)-hade stödet nu bara på dagen
och sen tog jag den första cykelutflyckt på lugna 10min.under vecka 4 och 5 gick jag mycket promenader och cyklade varje dag på tränaren i 10-15 lugnar minuter..
i slutet av 5:e veckan gick jag upp till en halv timme och det kändes bra.
nu gjorde jag varje dag en halv timme och till veckan 6 cyklade jag för första gången i en hel timme.sen dess hade jag stödet bara under träningen.
efter 8 vecka började jag med 2-3timmes turer 2 till 3 gånger per veckar och en gång i veckan en 2timmes promenad för att entlasta allt igen...resten av veckan blev det en halv timme cyklande-och tog då på den halva timmen i en kvart rätt mycket i...
först för för 2 veckor sen tog jag bort stödet och använda bara en värmande salva vid regn...och sen en vecka tillbaks har jag kommit upp till mitt vanliga träningsschema igen och har gör typ 100mil per vecka just nu med bra tempo och och bra kraft ingående...
ska nu om 3 veckor igenom italien med en kompis ihåg och kommer nog inte få hagel igen :o)

jag hoppas att det kommer går bra för dig och jag tycker faktist att du ska vila dina knä och sök upp en läkare,bara för särkerhets skull i alla fall...du kanske ångra dig annars hela livet ut...lyckar till!!!

ciao philipp.

granbom 2005-07-02 09:42

Citat:

Ursprungligen postat av pher_;
...Förstår att detta kan vara svårt att svara på men smärtan känns inte alls då jag sträcker benet utan det är mest vid böjning och lyfning av benet som någon typ av sidoknä smärta uppstår. Det är förövrigt en ganska mild "smärta"....

Jag vet inte om man kan få "löparknä" av cykling men om det är utsidan av knäet du har ont på kan det vara senan som går från höften, via utsida lår till ett fäste nedanför knäet.
Finns bra stretchingövningar för detta (stå med benen i kors och "vrida ut" höften). Tror det fanns en tråd om löparknä förra våren.

/M

pher_ 2005-07-02 17:46

Tack för era inlägg.
Nja någon hurtbulle är jag nog inte, jag är nog förmodligen för otränad för längre turer, eller så börjar åren ta ut sin rätt, arghhh. Tycker mest om att köra lite snabbt inom stan så mina muskler är nog mer explosiva än "långkörningar". Jag har alltid varit stel som ett kassaskåp i spagat övningar och liknande stretchövningar så musklerna kan mycket väl vara ostretchade.

Har nu varit rätt still i två dagar, har försökt att inte böja knät så mkt, dvs jag har gått med "rakt" höger ben. Ser nog rätt krigskadad ut men men:), hursomhelst verkar det inte bli bättre, tycker nästan jag blir stelare i knät. Har nu cyklat lite granna igen och det går lite trögt i början, men efter man blivit lite varm så känns det bättre. Jag belastar dock inte benet direkt, kör mest med vänster ben. Men jag gissar att mitt ben inte mår så bra av cykling just nu.

Så några av er tror jag kanske borde "strecha" igång mitt knä och någon tror att jag kanske bör vila. MMm, det får nog bli något mellanting.

The middle road som nån brukar säga.

Stort tack för era tips.

Ha en härlig cykelsommar!

Mvh Pher

Charlottan 2005-07-02 19:09

Hej! Jag känner igen det du skriver. Har själv haft liknande smärtor i mina knän efter år av löpning. Min sjukgymnast då sade att det var löparknä.

Löparknä kan även uppstå vid cykling och är egentligen tämligen lätt att bli av med, förutsatt att man identifierar orsaken och åtgärdar problemet i tid innan skadan blir kronisk. Ju tidigare du sätter in åtgärderna desto förr kan du börja cykla igen. Jag har blivit relativt ok i mina knän efter bl.a. stretchning och alternativ träning (som simning o cykling). Sedan är särskilda styrketräningsövningar av lårmuskulaturen bra för att motverka löparknä.

Ett tips är att gå in på följande sida:

http://www.sct.nu/traning/tran ... bartikel.htm

Där finner du det mesta som rör löparknä. Om det visar sig att du inte har löparknä, är mitt råd att du söker upp en sjukgymnsast eller naprapat. De brukar kunna hjälpa till vid de flesta typer av idrottsskador.

Lycka till! /Mvh Charlotta

pher_ 2005-07-04 11:53

Finfint! Det verkar helt klart som jag drabbats av någon typ av löparknä.
Tack för tipset Charlotta, stämmer precis in på beskrivningen så det är nog IlioTibialBand (ITB) som inte är som det ska. Stod mkt bra där som jag ska försöka följa.

Men idag känner jag mig helt klart bättre än förut så nu är det nog snart bra, härligt. Simmade lite igår och det verkar gå bra, så ska göra det igen idag. Fint väder dessutom.

Stort tack för eran hjälp!

Mvh Pher

Tobias A FBG 2005-07-06 08:45

Hej!

Hade liknande ont i mina knän. Felet jag gjorde var att jag inte hade ställt in mina cyckelskor, clipsen.
I vanliga fall när jag cycklar med vanliga skor så är fötterna lite sneställda men med cyckelskor så hade jag fel vinkel vilket blev att jag fick en svullen fotled samt ont på utsidan av båda knäna. Har använt cyckelskorna länge innan men har aldrig tidigare varit ute på så långa dagsturer som vi detta tillfälle.

Så en sak kan vara om du har haft cyckelskor och dom varit fel inställda.

MVH
Tobias


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 22:23.

Programvara från: vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson