Forum

Forum (https://www.utsidan.se/forum/index.php)
-   Paddling allmänt (https://www.utsidan.se/forum/forumdisplay.php?f=13)
-   -   Hur lasta kajak på taket? (https://www.utsidan.se/forum/showthread.php?t=19402)

pellegill 2003-04-15 08:29

Hej alla cyberpaddlare.
Hur lastar man bäst kajaker på taket på bilen?
Är det bäst att använda "höjdlastare" som man spänner fast kajakerna mot eller är det bättre att köpa hållare som är formade efter skrovet på kajaken?
Tacksam för era erfarenheter.

malundin 2003-04-15 09:23

Vi började med två stycken vaggor för kajakerna men fann att det blev högt att lyfta (vi skulle ju upp över vaggans kant för att komma in i den) och vingligt när det var fastspänt. Bytte till Thules mittbåge och surrar nu kajakerna stabilt och lyfter nog en decimeter lägre. Just lyfthöjden fann vi vara ett problem med hög bil och låg fru.
Vaggorna sitter på garageväggen och utgör ett perfekt ställe att förvara kajakerna på.
M.

Kalle E 2003-04-15 09:23

Thule
 
Jag har Thules kajaklastgrunkor och är nöjd med dem.

http://www.thule.se/PabloImages/WebBig/19/1319.jpg

Enda nackdelen är att man måste lyfta kajaken ganska högt för att lägga ner den i "vaggan". Det kan bli lite vingligt, särskilt om det blåser, vid själva ilastningen. Urlastning går av någon anledning mycket lättare. Jag kanske får bättre grepp då på något sätt. Kajaken sitter i alla fall ordentligt fast under färden, och det är ju viktigt. För att spänna fast den fungerar vanliga spännremmar alldeles utmärkt.

Skall du ofta köra två kajaker på taket och inte har en så värst bred bil kan det vara idé att fundera på en lasthållare där kajakerna står på högkant. Thule har flera olika: http://www.thule.se/frames.asp?id=7225

Om du inte skall köra så ofta och inte är extremt rädd om din kajak kan vanligt liggunderlag fungera utmärkt. Vira det två varv runt takräcket och dra runt en bit silvertejp eller en liten spännrem så det sitter fast under pålastningen. Eller rörisolering, ännu enklare och lika bra.

Lycka till

Kalle E

bossen 2003-04-15 10:31

Transport
 
se tråden transportera kajak i paddlingsforumet, bortse från "trollkommentarerna".

mvh

Anders

Näsets PK

thureb 2003-04-15 16:44

Vertikallastare mest allround
 
Citat:

Ursprungligen postat av pellegill;
Är det bäst att använda "höjdlastare" som man spänner fast kajakerna mot eller är det bättre att köpa hållare som är formade efter skrovet på kajaken?

Thule Kajakhållare 520 som nämns ovan eller andra liknande ger många valmöjligheter. Det är dessutom lätt att få upp kajaken på biltaket. Ställ kajaken vid sidan av bilen och förskjuten bakåt med långskeppslinjen parallellt med bilen och kajakfören strax framför bakre lasthållaren. Lyft upp fören och baxa på kajaken på bakre lasthållaren och skjut sedan fram kajaken så att den vilar lagom mycket på bägge lasthållaren.

Har du en hög bil och en tung kajak t ex Yoo-A-Kim kan du sätta på en kajakvagn strax framför aktern och peta upp fören på bakre lasthållaren bakifrån så lastar du ensam lätt upp 38 kg kajak på lasthållare 2 m över marken!

Ett vertikallastare är även utmärkt om man vill ha med sig ett gäng cyklar. Ställ cykeln på taket med sadeln nedåt surra styret mot en av lasthållarna och sutta fast fram och bakhjul med gafflar mot vertikallastaren på främre resp bakre lasthållaren. Man kan på detta sätt få dit 4 cyklar som man ställer omväxlande bakåt och framåt. (Svårt att få dit kajaken också men en skidbox kan man sätta bredvid.)

Åter till ämnet:
Med ett par vertikallastare kan du få plats med 5 forslådor på en bil eller tre havskajaker eller två Yoo-A-Kim.
Alltså vertikallastare är en bra investering. Speciellt bra kan det vara om man är tre personer tre enmanskajaker i två bilar och vill paddla från A till B och planerar att ställa ut en bil vid målet och kör i väg till starten med alla lådor och all packning.

Thure

ebba00 2003-04-16 08:25

VKV (vitudden.com) har mycket bra kajakhållare som dessutom är lättare att ta bort än Thules. Förmodligen billigare oxå?

gullegubben 2003-04-16 08:42

Jag har använt Thules variant (den i Kalles inlägg ovan) och tycker att den fungerar alldeles utmärkt. Nackdelen med den är att om man vill lasta två kajaker på "rätt köl" får jag inte plats med det på min V40. Så när nu tjejen köpt sig en kajak också kompletterades takräcket upp med VKV:s variant. På dessa sitter fästet mitt på hållaren, vilket gör att de går att justera mer i sidled på taket. Prismässigt ligger VKV:s hållare idag på 470:-/2 st (komplett för en kajak) och Thule på 380:-/2 st (det behövs 4). Båda funkar bra tycker jag.

ÅJO 2003-04-16 10:17

V40
 
Jag har också en V40 och vi lastar två Måsen i bredd med VKV's lasthållare. Vårt takräcke fortsätter utanför railsen ca 10 cm på varje sida. Vad har du för takräcke - slutar ditt i railsen eller fortsätter det utanför som vårt?

Anledningen till att jag undrar är att vi funderar på att byta till Thules kajakhållare och i såfall kanske dom fick plats på vårt tak.

Och anledningen till att vi vill byta från VKV's hållare är att dom är lite för veka i sidled, i somras hade vi kajakerna på taket när det blåste väldigt mycket och trots att vi hade spänt fast kajakerna ordentligt flyttade dom sig i sidled i vindbyarna.

naturvägledaren 2003-04-16 10:50

lastar mkt!
 
har aldrig använt de där kajakvaggorna, men jag har lastat en hel del kajaker mot sånt höglastarstöd. det är bara en "pinne" som sticker upp från takräcket mot vilken man kan surra kajkerna. har utan problem lastat tre kajaker på ett takräcke på detta vis och de sitter bergfast.
ett annat alternativ är att helt enkelt klä ditt takräcke med nån cellplast (typ liggunderlag) och surra kajaken uppochned mot denna, funkar oxå. enkelt och billigt!

/einar

gullegubben 2003-04-16 16:15

V40
 
Mitt takräcke slutar vid railsen (lite innanför tom pga fästena på takräcket). Skulle jag lägga båda kajakerna (Seayak ca 57 cm och Catalina ca 55 cm) i Thulehållare så måste den ena ligga lite på sniskan och det känns inte så kul.

Brune 2003-04-16 20:04

Hemmabygge
 
Jag hittade ingen hållare som passade min kajak (P&H Sirius) där för att skrovet är så V-format.

Jag köpte U-profil och plattstång i aluminium. U-profil passar till takräckets balk. Gjorde en mall av wellpapp efter hur min kajak ser ut på de ställen där kajakhållare hamnar. Bockade sedan plattstången efter mallen. Sedan bockade jag plattstång för att sätta mellan U-profil och biten under kajaken. Skruvade ihop det hela, försänkta skruvar med låsmuttrar. Sedan rörisolering för att skydda kajaken. Gängade hål i U-profil och köpte 4 st korshandtag 21-1095-8 från Clas Ohlson.

Jag gjorde flera misstag. En kanotkompis gav mig bakläxa direkt ”kajakhållaren får inte vara så bred, högst halva takräcksbredden, mät på din lilla bil”. Kajakhållaren blev för bred för att jag bockade plattstången utåt vid fästet mot U-profilen. Precis som någon påpekat i tidigare inlägg bör (ska) kajakhållaren inte vara bredare än halva takräcksbalken, så att det ryms åtminstone en till kajak på biltaket.

http://home.swipnet.se/brune/b ... vit_gif3.gif

Bara att åka runt och leta material tog flera timmar, så köp färdigt om du hittar någon hållare som passar, om du inte tycker det är roligt att meka.

Per Brune

suneiskogen 2003-04-17 18:59

Knäckt kajak
 
Jag har köpt höglastare för att inte knäcka kajaken på mitten vilket blir effekten av dessa V-formade saker som flera av er nämner.

Nu har jag inte provat höglastare ännu men det går att se på vår Albatross att den har fått sig en liten knäck på mitten.

Jag använder alltid rep i fören och akter och jag tror att dessa är en del av orsaken till knäckningen ??

Synpunkter !!! ????


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 14:20.

Programvara från: vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson