Muztagh Ata - Ett världsrekordförsök


Photo: Marcus Haraldsson

Ta en titt på den gamla webbplatsen och läs lite om hur det såg ut före avfärd.

Jag anländer till Kashi några dagar före de andra expeditionsmedlemmarna. En efter en anländer de till staden och slutplaneringen inför resan mot bergets fot börjar. Det är mycket att tänka på; Var hittar man den lämpligaste maten? Hur mycket ska man ta med sig? Vilket sorts bränsle är lämpligast, var hittar man det och vad är man beredd att betala? Hur ska vi kunna undvika att bli totalt skinnade av utsugarna i de kinesiska klätterorganisationerna? Några hektiska dagar innan det äntligen är dags att ta kurs mot ett av sommarens delmål - Muztagh Ata.

tenttest.jpg (169382 byte) Det var dags för slutplanering. Att veta hur man sätter upp alla andras tält är viktigt och det är absolut bättre att lära sig detta på bakgården bakom Seman Hotel än under en snöstorm på 6000 meter.

"No camping"! Väste en trädgårdsmästare som passerade platsen där vi testade tältuppsättning. 
:-)

leavingkashi.jpg (141431 byte) Honza och jag redo för avfärd mot berget. 
Äntligen var det dags!
honzabread.jpg (146659 byte) Barends på en mountainbike är som gjorda för att trä upp Uighirbröd på...eller tvärtom.

Honza ca 40 km från Kashi.
harvesttrick.jpg (195403 byte) En kinesisk variant att skilja agnarna från vetet - man kör runt runt runt med en traktor på höet tills allt är klart.

Kina är fortfarande ett fattigt land på sina ställen och de som inte ens har råd till en liten traktor, brukar kasta ut skörden på närmaste större väg och där får bussar och lastbilar göra jobbet.
campsubashi.jpg (25485 byte) De undersköna omgivningarna i Subashidalen, en dagsmarsch från baslägret, bjöd på optimal camping.
testclimb.jpg (145634 byte) Joey och Tomas på en acklimatiseringsklättring på en topp strax över 5000 meter. M-Å-L-E-T reser sig över oss i bakgrunden.

 

 

 

 

readysubashi.jpg (69546 byte)
Foto: Oscar Fors
Redo för avfärd från campen nära Subashi. 
cyclingtoma.jpg (25982 byte)
Foto: Honza Galla
Jag påbörjar cyklingen mot baslägret. På cykeln har jag allt som kommer att användas under expeditionen. Det kanske kan tyckas vara onödigt hårt arbete inför klättringen, men jag tyckte det kändes rätt att transportera allt dit för egen maskin och dessutom hade jag fått nog av de lokala klätterorganisationernas totalt skrupelfria sett att ta oss på pengar. 

Med facit i hand måste jag dessutom säga att det inte var speciellt hårt att ta sig upp till baslägret med cykel. Tre timmars färd, varav ca 45 minuter var hårt arbete.

 
camels.jpg (46828 byte)
Foto: Honza Galla
"The High Tech High Altitude Camels".
Ett fint namn på helt vanliga kameler. Vad skiljde dessa från "vanliga" kameler i området var att de var många gånger dyrare att transportera sin packning på.
De bosatta i området sålde sina tjänster till ett mycket överkomligt pris, men XMA och KMA hotade med att bötfälla båda parter om man använde sig av dessa.
charlieriver.jpg (90026 byte)
Photo: Marcus Haraldsson
Charlotte och Oscar på väg över en glaciärflod på väg upp mot baslägret.

Olle anländer till baslägret med sin mäktiga packning. Förutom undertecknad var han den ende som valde att ta med all packning till baslägret med egen kraft.
oscarcharlie.jpg (117092 byte) Vi var ett gäng med mycket olika bakgrund, ambitioner och prioriteter för berget. 
En del ville slå världsrekord i höghöjdscykling, andra ville klättra på traditionellt sätt och den tredje gruppen satte skidåkning i första rummet.

Oscar och Charlotte i baslägret.

 

 


Foto: Honza Galla
Baslägret sett från ovan, med Kongurmassivet i bakgrunden. Det var mycket folk på berget och det var lätt att utbrista: Vilken jävla cirkus eller något i den stilen, vilket det var i många avseenden, men å andra sidan var man själv en av de medverkande i denna cirkus.
cumata.jpg (42420 byte)
Photo: Marcus Haraldsson
Blicken fäst på giganten ovanför under en solig morgon.
settingc1.jpg (154419 byte) Olle och Joey hackar ut en tältplattform vid läger 1 på 5500m.
blizzicefall.jpg (134625 byte) Sebastien och jag var tvingade att avbryta ett försök på grund av dåligt väder. Vi grävde ner delar av utrustningen vid början av isfallet på 5700m.
bikesup.jpg (174261 byte) Gabriel hjälper Stefan och Martin att få ordning på cyklarna inför en marsch upp till läger ett. Jag ville först se vad jag hade framför mig innan jag började kånka upp min cykel och faktum är att min hoj aldrig lämnade baslägret.
icefallmartin.jpg (45308 byte)
Photo: Marcus Haraldsson
En av de få brantare delarna på berget. Ett litet isfall några hundra meter ovanför camp 1.
martinbikeup.jpg (37786 byte)
Photo: Marcus Haraldsson
Martin på uppåt.
icewall.jpg (28049 byte)
Photo: Marcus Haraldsson
Mitt i det vackra isfallet på ca 5800m. Stora isstoder, sprickor och grottor.
snowyside.jpg (14692 byte) Marcus har passerat den första biten av isfallet och börjar närma sig 6000 meter.
skiup.jpg (48154 byte)
Photo: Marcus Haraldsson
Klättrare på väg upp på de enorma snöfälten.
6100.jpg (93881 byte) Solsken och glada miner på 6100m. Efter denna dag gick allt mer eller mindre dåligt för mig. Köken krånglade, jag hade ett helt värdelöst tält, men kroppsligt kändes det ändå fint upp till camp 2.

Vid ca 6450 m fick jag ge upp alla idéer om att försöka nå toppen, med eller utan cykel. Vaknade med frostbrytningar, hög feber och halsont. Tog mig ner till en mitt-i-mellan-camp på ca 6000m. Sov som en stock där hela dagen. Mådde aningen bättre framåt kvällen och tog mig ner till camp 1.
team.jpg (32687 byte) Expeditionsmedlemmarna tillbaka i Kashi efter klättringen.

Vi nådde alla olika höjder på berget och anledningarna till att vi stoppades var olika. Det var dock en utav oss som nådde hela vägen upp - Sebastien, som efter en megalång dag med nästan konstant spårning fick nöjet att nå toppen på det mäktiga berget.

Grattis Sebastien!

Det var tid för expeditionsmedlemmarna att gå skiljda vägar och för de flesta väntade en resa tillbaka mot Pakistan och senare till Sverige.

För mig kändes det som om uppvärmningen var avklarad och att det var dags för en av säsongens höjdpunkter inom kort. Kände de välbekanta susningarna i mina ådror, äventyret nalkades. Den Tibetanska högplatån väntade och då i synnerhet de karga, ogästvänliga vidderna på den väldiga Chang Tang.

Länkar till andra expeditionsmedlemmars webbplastser.

Oscar Fors och Charlotte Björkegren.
Gabriel Richert. 
Honza Galla.


Till Xinjiang Highway, nästa del av resan      
Tillbaka till huvudsidan om Xinjiang 2002