Artiklar > Zion National Park

Zion National Park

1919 blev Zion nationalpark och därmed Utahs första. Zion är idag en av de mest besökta nationalparkerna (plats 8 enligt National Geographic), vilket är fullt förståligt med tanke på de intressanta geologiska sevärdheterna och det unika djur- och växtlivet i kombination med det ambitösa arbetet med parken.

Zion består av de två delarna Zion Canyon och Kolob Canyons där Zion Canyon är huvudattraktionen med de flesta sevärdheterna och flesta lederna. I parken finns mer än 16 mil vandringsleder, ett museum, boende i Zion Lodge och på flera campingplatser.

En kanjon (eng canyon) är en djup dalgång med höga klippväggar som karvats ur berggrunden av ett vattendrag. Berggrunden i Utah och Arizona där flera stora och kända kanjoner finns (Grand Canyon tex) består av sammanpressade sediment och eroderar relativt lätt. I Zion heter vattendraget Virgin River vilken årligen för sig med sig nära 3 miljoner ton sediment och sten.

Under högsäsong trafikeras den inre delen av Zion Canyon av en speciell shuttlebuss och ingen annan trafik tillåts, detta leder till att det är tyst och stilla även om det är mycket besökare i parken. Längs bussens rutt finns starten på de flesta vandringsleder. Bussen går i skytteltrafik och det är bara att gå av och hoppa på så mycket man vill.

På bussens väg upp och ned längs Virgin River kan man lyssna på mer information om det man ser omkring och få tips på vandringsturer. De berättar om de höga bergen och klipporna runt omkring, men även om växter, arbetet med parken, de tidiga utforskarna, störtfloder, sällsynta djur som svartbjörn och pumor (bergslejon) och Zions historia. Att åka bussen upp och ned är ett bra sätt att få en överblick över vad som finns att göra och se. I Visitor Centret som ligger i den södra entrén kan man få ytterligare information och boka guidade turer och få mer information om vandringslederna.

Det som gör Zion så bra är variationen i sevärdheter och sätt att utforska och se parken. Ena dagen packade vi kylväskan och tog bilen upp på slingriga serpentinvägar och genom tunnlar för att picnica med storhornsfår och klättra på de slipade pastellfärgade stenhällarna.

Nästa dag tog vi på oss vadarskorna och utforskade The Narrows genom att gå uppströms i Virgin River.

Fler bilder och mer detaljer om de två turerna hittar du här och här

Sista dagen tog vi en snabb titt i Kolob Canyons. Vi gick en kort stig som inte var så märkvärdig och eftersom vi hört att det var i dessa delar av parken som pumorna lever så var vi förstås spända på ett sånt möte. Pumor visar sig väldigt sällan, men vi berättade ändå för barnen att vi för säkerhets skull måste gå tillsammans och inte låta någon gå i förväg eller halka efter. Kanske såg pumorna oss, men vi såg inte dem. :)

Precis som i Zion Canyon finns här den röda navajosandstenen och flera mäktiga stenbågar och valv.

Här hade jag gärna haft mer tid att gå nån av vandringslederna, men andra äventyr väntade så jag fick nöja mig med att fota på avstånd.

Zion National Park är ett ställe att längta tillbaka till, det finns otroligt mycket att göra och se. Det vi upplevde var bara en bråkdel. T.ex hann vi inte Emerald Pools, The Subway och Angel's landing. Nästa gång!

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2014-08-25 19:50   Håkan Friberg
Det är två trevliga texter du publicerat här på sistone. Jag som gamling (i dubbel bemärkelse) här på Utsidan blir dock mer intresserad av de 13 artiklar(?) du skrivit som jag inte har behörighet att läsa. :-)

HåkanF
 
2014-08-27 14:02   makr
Hej Håkan
De andra artiklarna jag har skrivit är enbart till för internt bruk här på utsidan.se (förutom att jag skrivit reseberättelser har jag andra kopplingar till sajten :)) - jag ska se om jag kan få dem att inte synas i summeringen.
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar