Nyheter > Wild Swimming - tävla och vinn en bok!

Wild Swimming - tävla och vinn en bok!

Boken Wild Swimming har just kommit ut på förlaget Roos & Tegnér. Författaren, vinterbadaren och psykologen Helena Kubicek Boye undersöker vad det är som gör att man trotsar det instinktiva motståndet mot att bada utomhus året om - även mitt i vintern. Läs ett utdrag ur boken och tävla om ett eget exemplar.

Vad är det egentligen som lockar med iskalla utomhusbad? Kan det vara möjligheten att landa och få en stund att möta sig själv? Att känna sig modig, fri och stark? Att bli nästan rusig av energin och endorfinpåslaget? Oavsett vilket vittnar flera röster i boken Wild Swimming boken om både fysiska och psykiska hälsovinster. Gemensamt för dem alla är att de har blivit lustfyllt beroende av sina bad vid stränder och från klippor, vid små skogsjöar och från stadsnära bryggor.

I boken Wild Swimming undersöker vinterbadaren och psykologen Helena Kubicek Boye vad det är som gör att man trotsar det instinktiva motståndet mot att bada utomhus året om - även mitt i vintern. Via en kort återblick på badandets historia berättar Helena om vad som händer i både kroppen och sinnet när vi badar, om vilka mentala strategier du kan använda för att möta kylan, lite att tänka på när det gäller utrustning och om hur du snabbt får upp värmen igen efter badet. 

Helena Kubicek Boye är leg psykolog, KBT-terapeut, mindfulnessinstruktör, sömnexpert och författare till både faktaböcker och psykologiska spänningsromaner. Helena är sedan tre år tillbaka passionerad wild swimmer och badar utomhus året om.  

Bilderna till boken är tagna av Gabriella Dahlman.

Tävla om två böcker efter utdraget.

Läs utdraget ur boken:

VAD ÄR WILD SWIMMING?

Det känns som att vi nordbor är först med mycket. Vi fattade det här med att tända ljus, njuta av öppna spisar och fixa det mysigt inomhus för länge sedan. Så blev det plötsligt en trend med »hygge« i hela världen och alla ville göra som vi. Och som en del av det svenska, klassiska sommarsyndromet har vi i alla tider kastat oss från bryggor vid idylliska småsjöar och klippor intill de vildaste havsband för att ta oss ett dopp. Det är inte något speciellt med det. Och så plötsligt är »wild swimming« en trend i USA och Storbritannien, och det finns inget häftigare än att hitta en enslig å eller sjö att bada i. Kartor delas på sociala medier, guideböcker skrivs på löpande band och folk berättar om hur upplevelsen gjort dem mer harmoniska och kanske även friskare.

Men det handlar inte bara om badet. Det handlar om att människor, oavsett land, letar efter något naturligt som vi totalt fokuserat kan hänge oss åt när allt annat går i ett rasande tempo. I Sverige är vi lyckligt lottade: vi har allemansrätten som gör det möjligt för alla att hitta sin favoritbadklippa. Det är idag nästan omöjligt att lagligt skärma av en strandtomt för eget bruk – så viktig är rättigheten för alla att ha tillgång till havet och kunna ta sig ett bad. Om man betänker att det är så det är i andra länder förstår man att det delas kartor och skrivs guideböcker om de naturliga platser där man tillåts bada. Om du bor på en avgränsad ö med 66 miljoner andra britter så är bad i enskildhet oerhört exklusivt. Det är inte de vita stränderna som drar, det är känslan av att vara ett med naturen. Det kan vara en tillräckligt djup å mitt i en skog eller en klippskreva längs kusten. Det ska vara en plats där man slipper trängas, där fågelkvitter hörs på våren och vågornas rasande brus dånar om hösten. Att hitta den platsen är riktig rikedom och många vill dela med sig av känslan det skapar. Alla badare vittnar om samma sak: I det där ögonblicket då man klyver vattenlinjen finns det inget annat i hjärnan än just känslan av att omslutas av vattnet. Det kanske är så kallt att man tappar andan, men just där och då finns inga andra bekymmer.

Tänk att den här känslan förenar så många människor över hela världen. Vissa söker sina kickar genom att kasta sig ut med flygskärm, och det krävs pengar, tid och mycket mod för att nå effekten. Men det kan vara så mycket lättare än så och vi har bara precis börjat skrapa på ytan om vad kalla bad gör för kropp och själ. Läkare och psykologer hittar gemensamma nämnare när de forskar om vad kallbad har för hälsoeffekter. I vattnet samsas skrynkliga tantrumpor med elitsimmare som övar inför nästa extremlopp. Alla mår bra av badet och kan delta efter egen förmåga. Därför är wild swimming ett härligt uttryck. Det skriker: »Bort med klorfyllda pooler och förorenade stränder!« Det skriker: »Bli vild och ett med naturen!« Alla har vi en inre rebell som bara vill kasta av kläderna och känna vattnet inpå kroppen. Har någon någonsin ångrat ett bad i det fria?


Här kan du tävla om två böcker, tävlingen ligger uppe till tisdag 12 november. Bland de rätta svaren dras två vinnare som presenteras den 13 november.

Du måste logga då in först för att kunna fylla i formuläret. Är du ej registrerad redan kan du registrera dig här.

Vinnare blev:

Susanna Scherman och Lars Weiner.

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2019-11-05 08:43   andersmossing
All respekt till författare och boken är säkert läsvärd, men "Wild swimming"? Lite töntigt att försöka amerikanisera och konceptualicera något som så länga har kallats "att bada" eller "att simma".
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

 

Logga in

Tips!