Artiklar > Vedkök, ett alternativ till gaskök?

Vedkök, ett alternativ till gaskök?

Av: eric_tornblad

Vedkök används för att laga mat på och eldas med kottar, pinnar eller annat torrt bränsle du hittar i naturen. Tanken är att du inte behöver ta med bränsle på din tur eftersom det finns i skogen. Marknaden har nästan svämmat över med olika märken och modeller av olika vedkök. Här kan du läsa om fördelar och nackdelar med vedkök samt vilken modell jag (Eric Tornblad) anser är bäst.

 

Nedan: Här ser du ett tänt vedkök, du eldar i köket och flammorna trycks upp mot kastrullen. Bränslet eldas mycket mer effektivt än i en öppen eld, du kan tillaga en hel måltid med bränsle som motsvarar ett par vedträn.

Hur du använder ett vedkök

Gör i ordning en plats på marken där du tar bort allt organiskt material. Köken blir ofta varma undertill och glöd ramlar ner på marken. Är det väldigt torrt ute (brandrisk) kan du hälla vatten på marken innan du placerar köket.

Du tänder enklast köket med tunna pinnar och torrt ris eller näver. Du kan även använda något oljebaserat tändmaterial. I nödfall kan du även tända med en bit silvertejp.


Så fort elden fått fart lägger du på lite större pinnar eller ved. Nu kan du börja laga mat på köket. Tiden från att tända köket tills det att du kan börja laga mat kan vara så lite som ett par minuter.

Fyll på med bränsle hela tiden. Om du använder mindre pinnar måste du fylla på med ved ofta, använder du däremot större bitar av ved kan veden brinna upp till tio minuter innan du behöver fylla på.

När du lagat din mat låter du köket brinna ut och svalna ordentligt. Packa köket i en påse så att det inte smutsar ner resten av din packning.

 

FÖRDELAR MED ETT VEDKÖK

- Det är härligt att laga mat över eld!
- Du behöver inte ta med bränsle
- Miljövänligt jämfört med gasbehållare
- Du kan värma dig samtidigt som du lagar maten

 

NACKDELAR MED ETT VEDKÖK

- Kan vara svårt att hitta torrt bränsle
- Om du eldar med ris, kottar eller små pinnar måste du fylla på bränsle väldigt ofta
- Sotar en hel del


OLIKA TYPER AV KÖK

De två två köken längst till vänster har dubbelvägg vilket ger en bättre förbränning, nackdelen är att du måste ta av kastrullen för att fylla på bränsle.

I mitten ett lättviktskök i mycket tunn plåt som består av flera olika delar. Den tunna plåten slår sig lätt och köket är inte helt lätt att montera.

Andra från höger ett vikbart kök med enkelvägg, du kan fylla på bränsle från sidan.

Längst till höger ett kök gjort av en bestickkorg från IKEA. Den är framförallt billig (29 kr) men är inte alls lika effektiv som de andra vedköken.

Sammanfattning


Ett vedkök passar dig som vill laga mat över eld och som inte har så bråttom. Det tar nämligen en del tid att samla ved innan du kan börja laga mat på köket. Du kan ta med ett par vedträd och torrt tände för att kunna få eld snabbt.
Det finns två olika typer av vedkök (tre om man räknar de som alstrar ström) – de med dubbelvägg och de med enkelvägg. De med dubbelvägg har en bättre förbränning, men bränslet fylls på ovanifrån vilket är ganska omständigt. Vikbara vedkök med enkelvägg, där du kan fylla på bränslet från sidan utan att lyfta kastrullen är ett bättre alternativ.

Nedan: ett vikbart vedkök med enkelvägg menar jag är det bästa valet - lätt att sätta upp och du kan fylla på bränsle från sidan. Just detta kök är köpt på Aliexpress för 250 kronor.

Köpa vedkök och vad kostar de?

Du hittar dem i vanliga friluftsbutiker och i butiker som specialiserat sig på överlevnad eller bushcraft. Du kan även hitta dem på Aliexpress, Ebay eller Amazon. De kostar från 300 kronor och uppåt (från 600 kr i Svenska butiker).

 

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2017-06-19 13:34   ludvig_svensk
Vad väger dom? Kan vikten försvara gaskök?
 
Svar 2017-06-19 13:57   eric_tornblad
De väger från 100 gram och uppåt. Dock vanligare att de väger 300-50 gram . Detta väger 116 gram https://www.vargooutdoors.com/hexagon-backpacking-wood-stove.html
 
2017-06-20 12:36   helmutlotti
Tack för bra genomgång. Har länge varit nyfiken på ett vedkök. Dock funderar jag på vad som menas med att de är miljövänligare än ett gaskök med gasbehållare? Spontant känns det som att koldioxidutsläppet borde vara bra mycket högre i ett vedkök jämfört med ett gaskök (med sin effektivare förbränning)? Räknar man in energiåtgången för att producera gasen och behållaren blir naturligtvis gasens miljökostnad högre men frågan är hur hög?
 
Svar 2017-06-20 14:10   eric_tornblad
Räknat på koldioxid vid själva förbränningen vinner nog gasen. Men räknat på tillverkning och transport av gasbehållaren så vinner nog vedköket som du är inne på. Exakt hur mycket är svårt att svara på, men bara det att konstatera att utsläppen är lägre talar ju för vedköket. De är däremot ruggigt effektiva jämfört med en vanlig eld. Sen kan man förstås fråga sig om det då är onödigt att köpa ett vedkök om man redan har ett gaskök.
 
2017-06-22 11:39   mmmrrrr
Har själv ett Vargo Hexagon i titan. En fördel är att det fungerar utmärkt att ställa in en trangiabrännare i det om man vill ha ett backup-system för dagar utan lätt tillgång till bränsle. En nackdel är såklart soten.
 
2017-06-22 13:32   Tord Hoppe
Bra genomgång. Ett tillägg avseende de dubbelväggiga köken. I stället för att elda dem genom att mer eller mindre ofta fylla på med bränsle så är det effektivare att i stället fylla dem med bränsle och sedan tända upptill. Elden jobbar sig neråt genom bränslemassan. Se videon för en mer förståelig demo: https://youtu.be/t76fhCgO5E4
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

 

Logga in

Tips!