Artiklar > Vätska

Vätska

Vätska

Kroppen består till 60% av vatten. Man kan klara sig flera veckor utan mat, men endast några få dagar utan vatten. 

När man anstränger sig ökar vätskeförlusten markant och det är viktigt att ersätta kroppens förlust av vätska. Vid extrem ansträngning i varmt klimat kan man förlora så mycket som 2-3 liter vatten i timmen, men även kroppsarbete i kyla kräver vätska, vilket kan vara lätt att glömma bort eftersom man oftast inte känner så stort behov av att dricka när det är kallt ute. 

Anders Nilson, vätskar upp under paus. På topptur till Vassitjåkka. Foto David Elmfeldt

Om man vill ta reda på exakt hur mycket vätska man förlorar under ett träningspass kan man väga sig före och efter. Skillnaden i vikt plus eventuell vätska man druckit under passet blir den förlorade mängden vätska (det är mer än man tror!). 1 liter vatten väger 1 kg. Det viktigaste är dock att dricka ordentligt före och efter träning/kroppsansträngning, det är mycket ovanligt att man dricker för mycket, så det är bara att hälla i sig. 

Vid längre träningspass, fjällvandring eller till exempel under golfrundan är det viktigt att dricka under aktiviteten också. Vid pass som är längre än ca 1 timme bör man också tillföra kolhydrat tex i form av sportdryck Det kan vara intressant att veta att en vätskeförlust på 4-5 % ger minskad arbetskapacitet med 20-30%! Drick alltså ordentligt!!

Läs om hur en av Utsidans medlemmar testade att dricka för lite

av Anna Sjögren

 

 

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook

Tips!