Nyheter > Världens bästa freeriders på plats vid NM i ...

Världens bästa freeriders på plats vid NM i Extremskidåkning

Foto: Nicklas Blom

Den 7-9 maj arrangeras årets upplaga av Nordiska Mästerskapen i Extremåkning i Riksgränsen. Tävlingen, som lockar flera av världens bästa skid- och snowboardåkare, är den äldsta i sitt slag i världen och kallas internationellt för Scandinavian Big Mountain Championships. En nyhet är att årets tävling också utgör kval till den internationella världstouren i Freeride.

Under tre dagar gör 170 åkare från ett tiotal länder upp om den ärofyllda titeln Nordisk mästare i extremåkning. Bland de svenska åkarna på startlistan är den mest namnkunnige Reine Barkered, ansedd som världens kanske främste skidåkare i dessa tävlingssammanhang med bland annat en världsmästartitel på meritlistan. Kristofer Turdell, bördig ifrån Gällivare, är de sista två årens vinnare av Extrem NM. Han är också årets världsmästare i årets Freeride World Tour. På grund av skada är Kristofer Turdell inte med på startlistan i Extrem NM där han istället kommer vara domare!


Kristoffer Turdell. Foto: Nicklas Blom

Bland damerna återfinns bland andra den schweiziska toppåkaren Elisabeth Gerritzen och fjolårets vinnare av Extrem NM, Hedvig Wessel från Norge. En intressant utmanare är Sofie Gidlund från Kiruna som har placerat sig bra på kvaltävlingar till Freeride World Tour under den gångna vinterns säsong i alperna. En av världens mest kända åkare på damsidan, amerikanska Jackie Paaso, är skadad och kommer att var domare under tävlingen i Riksgränsen.


Foto: Nicklas Blom

Tävlingen pågår i tre dagar som inleds med ett kvalåk för samtliga startande i området ”Sadeln” på Nordalsfjället. Följande dagar körs två finalåk i mycket utmanande och brant terräng vid Nordalsbranten. Om vädret inte tillåter tre fulla tävlingsdagar kortas programmet ner och segrare koras utifrån de åk som blir genomförda.  

Tävlingen följs av en stor publik på platsen och av tiotusentals tittare som följer livesändningar av finalen på nätet.

Information för publik och tävlande finns på www.bigmountain.se

Följ tävlingen på Facebook: https://www.facebook.com/sbmcriksgransen

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Logga in