Artiklar > Världens 6 bästa resmål för vandring 2018 ...
Sponsrat innehåll från Swett

Världens 6 bästa resmål för vandring 2018 enligt vandringsguiden

Nicklas Lautakoski är vandringsguide på äventyrsföretaget Swett (www.swett.se) och har stor erfarenhet av vandring på olika kontinenter och här är hans absoluta favoriter inför 2018.

Nicklas Lautakoski, erfaren vandringsguide.

Nicklas Lautakoski, erfaren vandringsguide.

1. Inkaleden med slutmålet Machu Picchu genom Ahobamba-dalen

Många har Machu Picchu som ett drömresemål men skräms av de stora mängderna turister på leden. Ett alternativ till den klassiska leden är att vandra via den okända och bortglömda delen av Inkaleden genom Ahobamba-dalen och nå slutmålet Machu Picchu. 

”Att få uppleva den forna inkastaden Machu Picchu i all sin storhet och på vägen få gå helt ostörd i en fantastisk natur, det är en riktig höjdare” säger Nicklas.

Läs mer på https://www.swett.se/inkaleden

Blickar ut över mäktiga Machu Picchu efter vandring på Inkaleden.

Blickar ut över mäktiga Machu Picchu efter vandring på Inkaleden.

2. Norra sidan av Kilimanjaro, Afrikas högsta berg

Att blicka ut från Uhuru Peak, den högsta punkten på den afrikanska kontinenten, och se de afrikanska savannerna runt omkring är en upplevelse man aldrig glömmer. Precis som Inkaleden är Kilimanjaro ett populärt resmål för vandrare och man får tänka till lite extra för att få en unik upplevelse. Går du på den norra sidan får du uppleva den riktiga vildmarken, så som Kilimanjaro sett ut sen urminnes tider.

”Den norra sidan är oslagbar. Du blickar ut över de kenyanska savannerna och eftersom den rutten är lite längre än de andra gör du vandringen på 8 dagar vilket ger en riktigt bra acklimatisering. Toppen på alla sätt” säger Nicklas.

Läs mer på https://www.swett.se/kilimanjaro

Utsikt från Kilimanjaro på toppnatten.

Utsikt från Kilimanjaro på toppnatten.

3. Everest Base Camp på Gokyo-rutten

Att vandra i gamla kända alpinisters fotspår är alltid en upplevelse. På vandringen upp till Everest Base Camp upplever du verkligen historiens vingslag. Efter att ha nått Namche Bazaar, Sherpornas huvudstad, så går du nordväst för att komma in på den legendariska Gokyo-rutten. Här slipper du lämmeltåget på den traditionella rutten och får uppleva de fantastiskt vackra Gokyo-sjöarna och du får dessutom världens bästa utsikt över Mount Everest från berget Gokyo Ri, 5357 m ö h. Så småningom ansluter du till standardrutten och snart är vi framme i Everest Base Camp.

”Få länder har så gästvänlig befolkning som Nepal. Det är ett nöje att gå genom de små bergsbyarna och mötas av idel leenden på vägen mot slutmålet, Everest Base Camp. Att dessutom få gå på den sägenomspunna Gokyo-rutten bidrar till upplevelsen” säger Nicklas.

Läs mer på https://www.swett.se/everestbasecamp

Vandring i högalpin terräng i Himalaya på vägen mot Everest Base Camp.

Vandring i högalpin terräng i Himalaya på vägen mot Everest Base Camp. 

4. Atlasbergen i Marocko

Få vandringsområden har så stora kontraster som Atlasbergen. Du börjar i storstaden Marrakech, som taget ur ”Tusen och en natt” och vandringen genomförs sedan i torra ökenberg. I dalgångarna är det grönska i oaserna och vattnet flödar från källor högre upp i bergen. Höjdpunkten är bestigningen av Jbel Toubkal, 4167 meter över havet, Nordafrikas högsta berg.

”Att vandra i Atlasbergen är en perfekt start för de nybörjarvandrare som vill testa på hög höjd under kontrollerade former. 4000m är högt men inte extremt högt.” säger Nicklas.

Läs mer på https://www.swett.se/atlasbergen

Stora kontraster i Atlasbergen.

Stora kontraster i Atlasbergen.

5. Mat och vandring, Cinque Terre/Apuanerna – Italien

Mat och vandring är en kombination som alltid går bra ihop. Efter en lång dag till fots smakar ju maten utsökt! Att uppleva nordvästra Italiens två huvuddistrikt, Ligurien och Toscana, till fots är en upplevelse smaklökarna sent kommer glömma. Apuanska alperna är ett område som italienarna själva flyr upp till om somrarna då det blir för varmt nere i lågländerna. Uppe i bergen finns mysiga stugor, så kallade refugios, att övernatta i. Där bjuds det upp till middag på kvällarna och vi får avnjuta italiensk matlagning när den är som bäst. Vandringen går dessutom genom världskända kustbyarna Cinque terre, kända för sina terrasserade odlingar och mysiga, färgglada hus.

”Cinque terre och Apuanerna är det perfekta resmålet för den gastronomiske vandraren. Mat och vandring i en härlig kombination” säger Nicklas.

Läs mer på https://www.swett.se/cinqueterre 

Framför oss ligger de fem vackra byarna Cinque terre.

Framför oss ligger de fem vackra byarna Cinque terre. 

6. Kebnekaise – Sveriges högsta berg!

Sist men inte minst, vårt eget högsta berg, Kebnekaise uppe i norra Lappland. Passa på att uppleva Kebnekaise i månadsskiftet juni/juli eller i september, då myggen lyser med sin frånvaro och det dessutom är mindre trångt på vandringslederna. Kebnekaise är inte högre än ca 2100m men är ändå en utmaning. Olyckstillbuden och fjällräddningarna har ökat de senaste åren så är du en ovan fjällvandrare utan kunskap i allmänt fjällvett såsom orientering och första hjälpen så är det rekommenderat att gå med guide. Du utgår från den lilla samiska byn Nikkaluokta vid vägs ände, 19 km från Kebnekaise fjällstation.

”Det är lätt att stirra sig blind på alla exotiska resmål som finns, men på vår egen bakgård finns en av världens vackraste platser, nämligen fjällen runt Kebnekaise” säger Nicklas. 

Läs mer på https://www.swett.se/kebnekaise

Snart framme vid basen av Kebnekaise.

Snart framme vid basen av Kebnekaise.

För mer vandringsinspiration se www.swett.se

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook