Vandringstrenden allt starkare

Vandringstrenden bland svenskarna håller i sig. Suget efter kombinationen av äventyr, lugn och tystnad i naturen är starkt. Samtidigt upptäcker allt fler vandringslederna i södra och mellersta Sverige, även om fjällen fortfarande är mest populärt.

Av: ulindh

Vandringstrenden bland svenskarna håller i sig. Suget efter kombinationen av äventyr, lugn och tystnad i naturen är starkt. Samtidigt upptäcker allt fler vandringslederna i södra och mellersta Sverige, även om fjällen fortfarande är populärt. Det visar en ny undersökning som Svenska Turistföreningen (STF) har gjort tillsammans med Novus.

– Vi lever i en tid då allt fler uppskattar en hälsosam livsstil och vill ägna sin semester åt äventyr, men också vill ta en paus ifrån vardagens brus för att hitta lugnet och tystnaden och fylla på med ny energi, säger Magnus Ling, generalsekreterare på STF.


Foto: Gösta Fries

Enligt undersökningen ägnar sig nästan en fjärdedel (24 %) av svenskarna helst åt vandring under en aktiv semester i Sverige. Efter det man vanligen förknippar en semester med såsom att besöka lokala sevärdheter, sola och bada och gå på restaurang, är det vandring svenskarna allra helst ägnar sig åt. Bland yngre personer (18-29 år) är det hela 28 % som helst vandrar på den aktiva semestern. 

– Vandring börjar bli en livsstil. Vi ser ett breddat intresse för våra guidade turer och kurser, som numera fylls av ungdomar, barnfamiljer och människor som inte alltid är uppväxta i ett par vandringskängor. STF vill se till att ännu fler upptäcker glädjen i vandring, oavsett om den sker runt städerna eller på Kungsleden, säger Magnus Ling.

Den största anledningen till att svenskarna vandrar är för att komma ut i naturen. Att få uppleva tystnad och lugn och känna sig friskare och sundare är också starka drivkrafter. Tjänstemän i privat sektor i åldern 30-49 år som bor i storstäder längtar framför allt efter tystnaden och lugnet. Bland egenföretagare i åldern 50+ är det istället främst att få känna sig friskare och sundare som lockar med vandring.

Vanligast är att man vandrar i närheten av hemmet. Allt fler hittar också till de markerade lederna i södra och mellersta Sverige, de så kallade låglandslederna som till exempel Skåneleden, Sörmlandsleden och Östgötaleden.

Av de svenskar som har vandrat de tre senaste åren har 26 % gjort det på låglandsleder och 30 % i de svenska fjällen.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Efter långa diskussioner kring ämnet avgifter och allemansrätt kommer här en sammanfattning av tråden och även en omröstning. Vad tycker du i frågan?

Att bygga broar

Common Values United jobbar för att öppna upp den svenska naturen för "barn från tredje kulturen". 7 kommentarer
Tävla om ett exemplar av ”Barnens fjällbok – En handbok för unga fjällvandrare”.
Glaciärvandring, klättring och balansgång längs en smal kam. Att ta sig till Sveriges två högsta toppar är inget för den höjdrädda. 4 kommentarer
Föreningen Hej främling och STF arrangerade förra helgen en fjällvandring för att ge fler möjlighet att må bra och hitta nya vänner.

Glöm allt du lärt dig om vandringsskor

Sneakers och löparskor kan vara bekväma för enklare promenader, men de är inte designade för de utmaningar som vandring kan erbjuda. Ojämn terräng, ...