Artiklar > Vandring i Skäckerfjällen

Vandring i Skäckerfjällen

Skäckerfjällen är ett av Sveriges mindre vandrade fjällområden, detta trots närheten till turistmetropolen Åre. Att antalet vandrare är få i dessa fjäll tror jag beror på tre saker: den relativt tuffa terrängen, avsaknaden av andra vandrare vilket gör att du kan känna dig väldigt utlämnad som ny i fjällen och områdets nederbördsstatistik.

Den som ändå tar sig hit belönas med ensamhet, oerhört vackra och dramatiska fjäll och smala U-dalar.

Vi som vandrade heter Eric Tornblad och min vän Andreas. Han är ambulanssjuksköterska och tillika utrustad med ett fantastiskt lokalsinne som gör att vandringen med honom blir minst sagt trygg!

Vandringen gjordes i juli 2016

Ovan: hela vandringen + dagstur

 Resa dit: Bil, alternativt tåg till Järpen, buss till Kallsedet och sedan taxi via STF Kolåsen. Om du vandrar Anjan-Kolåsen finns det transport från Kolåsen tillbaka till Anjan genom STF Kolåsen.

Möjliga startpunkter: Anjan, Gråsjön, Kolåsen. Parkering finns på alla platser men bommen till Gråsjön är bara öppen i juli.

Leden: Leden är markerad med kryss nästan hela vägen från Anjan till Kolåsen.

Sevärdheter: Sockertoppen mfl, trånga u-dalar, ren, örn.

Fiske: Helt okej. Dock få tillåtna vatten. Fiskekort finns att köpa via Länsstyrelsen.

Karta: Lantmäteriets Z4 (Skäckerfjällen-Kall Fjällkarta)

Vandras bäst i: juli-september.

Läs mer om Skäckerfjällen: Länsstyrelsen Jämtlands Län har en infosida om Skäckerfjällen

Svårighetsgrad: Du bör ha tidigare erfarenhet av vandring innan du ger dig in i Skäckerfjällen. Terrängen är bitvis både tuff och svår och det är svårt att få hjälp om du hamnar i nöd. Mobiltäckning saknas näst intill helt i området. 

 


Dag 1 – ca 3 km
Första dagen tog vi oss inte långt då klockan redan var sent vid start. Vandringen började från Anjan i lätt regn (det var här och nu jag upptäckte att Goretex-membranet i mina skor inte längre höll tätt). Testade för första gången att använda paraply på fjällvandring, en succé! Vi hittade en platt och fin lägerplats vid en liten tjärn som visade sig innehålla några fina fiskar som blev både sen middag och frukost.
Lägerplats: I fjällbjörkskogen på sydsluttningen av Lill-Anjeskutan

 


Dag 2 – ca 9 km
Uppför, uppför, uppför. Leden slingrar sig genom myrar och över hällar och vi passerade en och annan sjö. Dimman hängde tung i luften vilket gjorde att sikten var minimal. Däremot märkte vi att med tät dimma så fokuserade vi mer på den nära omgivning, som vegetation, små vattenfall och naturens färger. På kvällen började det att blåsa upp så vi hade en del problem med att hitta en lägerplats som låg i något så när lä.
Lägerplats: Översta delen av Strydalen, en knapp kilometer nedom passet mellan Anjeskutan och Aahkantjahke

 


Dag 3: ca 8 km
Efter ett kort men brant motlut så nådde vi högsta punkten i passet mellan Anjeskutan och Aahkantjahke. Dimman låg fortfarande som ett lock men när vi började nedfärden så började dimman att lätta! Dalen framför oss avslöjade sig bitvis och efter ännu en stund hade hela dalen öppnat sig, fantastiskt! Vi rundade Mannsjön östra ände på hög höjd och letade oss sedan fram till sjön Skeavravajja.
Lägerplats: invid utloppet från Skeavravaajja

 


Dag 4: ca 15 km (dagstur)
Den fjärde dagen var vikt till topptursdag. För att slippa släpa på utrustning så hade vi kvar vårt läger ännu en natt. Under dagen besteg vi i följande ordning topparna Jorpetjahke 1181 möh, den på kartan namnlösa toppen, eller snarare fjällryggen, 922 öster om Jorpetjakhe och sist Opmedstjahke, 1199 möh. Att röra sig med lätt packning i fjällmiljö gör att du kan njuta mer av det som är omkring dig vilket vi verkligen gjorde under denna dagstur. Sikten under dagen var i princip helt fri, fantastiskt! Vissa passager under dagen var tuffa, bland annat nerfarten norrut från Jorpetjahke. Höjdpunkter under dagen var förutom topparna de enorma snöfälten kring Jorpetjakhe den vackra och dramatiska dalen norr om Jorpetjakhes fot och det underbara lunchstället i varm sol vid foten av fjällryggen 922 med fantastisk utsikt ner i Rutsdalen och fjällen norr över.

 


Dag 5: ca 11 km
Enligt en gammal rapport från YR (vi hade ingen täckning vid sjön) skulle det börja regna frampå dagen, därför satte vi fart tidigt denna nästsista dag. Målet var att hitta en lägerplats kring sjön Spaagkehkenjaevrie. Vägen dit gick via den markerade leden mellan Opmedstjahke och Sockertoppen. Till rastskyddet mellan dessa toppar var det mestadels nedför och därför lätt. Efter en kort rast i det helt nybyggda rastskyddet fortsatte möttes vi av regnet. Paraply fram! Paraplyet sattes mot vinden och regnet vilket gjorde att regnjackan kunde vara öppen för maximal ventilation. Ett vinnande koncept!
Lägerplats: I norrändan på Spaagkehkenjaevrie

 


Dag 6: ca 12 km
Från Sockertoppsdalen rör man sig ner över öppna landskap tills du möter Rutsälven. Här måste du vada, men vadet är varken svårt eller brett, åtminstone inte denna julidag. Vattenflödet är säkerligen betydligt större i juni då Skäckerfjällen ofta bjuder på snöförhållanden långt fram på våren. Om man inte är hemskt förtjust i blötmyr så är sista sträckan från vadet till vägen som sen leder till Kolåsen rent ut sagt jävlig! Men vandringen är inte så lång och sista biten till Kolåsen på grusväg är en ren motorväg.
Sovplats: Jaktrummet på STF Kolåsen

 


Mat vi åt under turen:

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2017-07-08 19:22   MonicaKa
Timelapsen var en härlig bonus!
 
2017-07-09 08:24   Grahniskogen
Trevligt, skulle gärna ta mig dit någon gång även om transporten varit krånglig och dyr när jag kollat på det. Vad är det för ryggsäck som syns på bilderna? Ser intressant ut.
 
Svar 2017-07-24 18:40   eric_tornblad
Vi åkte bil, det är nog bästa lösningen. Sen tog köpte vi en skjuts tillbaka till bilen av vandrarhemmet STF Kolåsen som ligger i Kolåsen. Ryggsäcken är en Granite Gear Crown 60, finns en ny varsion av dne nu som lär vara riktigt bra och prisvärd.
 
2017-07-23 14:54   kalle2
Tack för artikel!
Jag funderar på att gå ungefär där ca 7 dagar i början på augusti. Verkar vara trevlig rutt.
Lediga platser finns!
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

 

Aktuellt: Svamprisonotto