Artiklar > Vad betyder friluftsliv för dig?

Vad betyder friluftsliv för dig?

För några veckor sen la vi ut en notis och vill veta vad friluftsliv betyder för dig. Alla som svarar är med och tävlar om frystorkade hallon från Friluftsmeny.se.  Läs mer här.

Nu publicerar vi några av de svar och bilder som kommit in, fler kommer. Det är inte för sent att delta, sista dagen är 31 maj.

Frågorna vi ställde var: 
1) Vad betyder friluftsliv för dig?

2) Vilken / vilka aktiviteter ägnar du dig helst åt när du är ute?

Jonas Westbom:

1) 
Jag bor i centrala Stockholm och ibland kvävs jag av möten måsten och avgaser. Jag längtar bara därifrån. Friluftsliv är en plats jag fyller lungorna på så jag kan se klarare i vardagen. Men vildmark och utomhus det är också en plats att längta till. Skärgård och fjäll är en plats jag känner att jag tillhör och som tillhör mig. Trots att jag är född i stan och alltid bott här så är det där ut jag kommer he,.

2) I ordning: Alpinism, höga toppar, högre risker. Fjällvandring i sverige, vacker utsikt, vildmarkskänsla. Turskidor i fjällen. Kontrasten mellan strapats ute och myset i tältet är det som jag tycker är det bästa med vintertältning. 

Kajak i skärgård, tälta på egna små skär i havsbandet, Söderarm, stora nassa, gillöga. kontrast mellan stiltjen bland skären och utsattheten på fjärdarna!

Skogsvandring med familjen, kortare turer, bushcraft.

Dröm: Segling på hav, har gjort för lite, planerar en atlanttur inom de närmsta tio åren.

Katja Andersson:

1) Energi, lust och inspiration - källa till återhämtning, eftertanke och reflektion. Detta liv är dessutom FRITT från både kostnader och från krav. Det är enkelt, för du behöver bara gå utanför dörren, inga dyra eller långa resor. 

2) Vilken / vilka aktiviteter ägnar du dig helst åt när du är ute?

SNÖAKTIVITET!!!!

Det ska helst vara enkelt och kravlöst men gärna med fysisk utmaning och ryggsäcken ska vara välfylld med energidepåer (fika/mat). Jag är en helt vanlig "tant" på 44 år som i vuxen ålder upptäckt detta fria liv. En vanlig torsdagskväll kan tre timmar tillbringas med likasinnad på turskidorna i vår stadsnära skog, i ospårad terräng. Ingen hets efter km-tider, inga förbestämda vägar, ingen cool utrustning - bara enkelt. Inga krav på samtal, utan vi kan hasa oss fram i vår egna bubbla i många timmar.

Eller turskidorna i Pieljekaises nationalpark i flera timmar, inga skotrar inga människor inga måsten.

Jag är ingen enstöring, men med livet och vardagen som snurrar är det ett fantastiskt sätt att ladda batterierna, en tyst skog eller en tyst fjällvärld.  

Foto: Katja Andersson

Katarina Wiklund:

1) En naturlig del av vardagen, är ute så ofta det bara går och trivs bäst i skog och fjäll. Bor i Vallbo, en startpunkt för fjällfarare både sommar och vinter och med massor av leder och stigar att välja på för både korta hundpromenader och långturer både sommar och vinter.

2) Turskidåkning och vandring, beroende på årstid.

Mattias Arousell:

1) För mig betyder friluftsliv, en möjlighet, en stund för mig själv eller för mig och mina barn. Att följas ut, i skog och natur. Vi behöver få ladda upp våra batterier, få vara borta från allt annat som gör oss ofokuserade i livet. Få ha roligt och när barn är med så behövs det inte så mycket planerat.

2) Det jag älskar mest är att få vandra i fjällen, de svenska fjällen. Gärna ha med kamera och fotografera, natur, djur och landskap.


Foto: Mattias Arousell. Här är Mattias barn som njuter av att få vara ute.

Jörgen Hellsten:

1) Livet . Väldigt mycket, mycket tid går att tänka på olika turer som varit och som vill göras. Kopplar ihop mycket i vardagen med uteliv i olika former.

2) Vandring är nog nummer 1, utöver det är det toppturer eller turer på skog/tur-skidor, utförsåkning, fiske och jakt. Vinterturer i skogslandet i eldgrop under bar himmel är svårslaget när det är stjärnklart. Kortare turer i närområdet och stugan. Att bara sitta ute och vara...

Alexander Beskow:

1) Det betyder avkoppling. Att komma ut i skogen och släppa all stress i vardagen. Komma ifrån alla måsten och ägna sig åt att bara njuta av naturen.

2) Vandring, långa skogspromenader med hunden och lite fiske.

Robban Kristenssen:

1) Att få andas.

2) Nästan uteslutande vandring, tillsammans med min hund.

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2017-10-09 08:39   luleå
Friluftsliv finns det bara ett ord egentligen.....ANDNINGSHÅLET för mig i alla fall.
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

 

Logga in

Tips!