Utrustning för telemark

Tips och råd inför köpet av telemarkutrustning.

Av: Christer Lindh

Utrustning för telemark

Uppdelning av skidor
För att förenkla valet av telemarkskidor kan det vara bra att tänka på hur man vill åka på skidorna. Då kan man dela upp skidorna i fyra olika grupper, lössnö/topptur-, pist- samt kombinationsskida.

Utrustning för telemarksåkning
När det gäller utrustning för telemark- och turåkning kan man påstå att det var enklare förr. Man skulle kunna beskriva utrustning utifrån tiden före respektive efter telemarksvängens återkomst. Före svängen valde man i stort sett mellan t e x olika skidor, som alla hade det gemensamt att de ar gjorda för att gå på tur med. Nu för tiden kan vi finna en uppsjö av olika varianter. Nedan ges en kortfattad beskrivning över de olika varianter av skidor, skor mm för telemark- och turåkning som vi kan finna i butikerna.

Lössnö/toppturskida
Denna skidtyp kan enklast beskrivas som en korsning mellan en slalomskida och en telemarkskida. Skidan har inget dubbelspann, här använder man liften eller stighudar. Skidorna är oftast lättsvängda tack vare den markerade midjan. Genom att skidan har enkelspann och dessutom oftast görs mjuk driver den lätt upp ur snön. Skidan är oftast bredare än turskidan.

I och med att tillverkarna inte behöver ta lika stor hänsyn till vikten på toppturskidan som vid turskidan (man använder liften eller stighudar) får vi här en robust skida. Många tillverkare har börjat att lägga in metall i denna skidtyp. Detta gör att skidan blir dämpad och följsam/trygg i sitt uppförande på underlag från puder till lös blötsnö. Nackdelen är att skidan börjar vibrera och hacka på hårt underlag.

Detta försöker man få bukt med genom att lägga in gummi kring metallen. Den metall som används är oftast titan. Tänk på att titan är en metall som lätta ändrar form vid hög belastning. Detta kan inträffa vid hopp eller puckelkörning vilket gör att skidan kan tappa formen. Man bör också komma ihåg att bredden begränsar denna skidas användning i preparerade spår.  

Pistskida
Denna är så gott som enbart gjord för pisten. Den är lättsvängd och vridstyv men lämpar sig inte för att gå på tur med. Detta p.g.a att skidan har enkelspann, vilket gör att man inte kan använda fästvallan. Skidan kan också uppfattas som hård. Denna typ av telemarkskida har många gånger varit den första typen av telemarkskida som tillverkaren tog fram.

Pistskidan är oftast tillverkad som en torsionbox där det bärande materialet är byggt som ett skal runt en kärna som kan vara av trä eller konstmaterial. Torsionboxen gör att skidan blir vridstyv men tillåter böjning på längden.

Kombinationsskida
I kombinationsskidan har tillverkarna försökt skapa en skida som både har goda sväng- och turegenskaper. Dessa två egenskaper är lite av varandras motpoler. Tillverkarens bakgrund har oftast betydelse för vilken egenskap som blir den mest framträdande. Hos tillverkaren som har sina rötter i turskidan blir oftast spannet kraftigt vilket ger bättre turegenskaper.

Kombinationsskidan har dock alltid dubbelspann. Kombinationssskidan är inte lösningen för den som vill hålla på med en inriktning tur/telemarksåkning, t.ex. piståkning. Men vill man hålla på med flera olika varianter kan denna skida vara den perfekta lösningen på skidvalsproblematiken.

Skor
Modellerna spänner från skor för både tur- och piståking till extrema pistskor. Valet av skor är helt beroende av vad du ska använda utrustningen till. En extrem pistsko går aldrig bra att använda på tur. En pistskida kan man däremot använda för en kort tur (det kommer dock inte att vara en angenäm åkning) En pistsko är så uppbyggd att den ska ge ett bra hälgrepp, vara vridstyv samt ge stöd vid hård belastning. Detta gör att skon blir mycket styvare än en tursko.

Hos en del modeller kan man styva upp skaftet med hjälp av plastskenor. Dessa sticks in i fickor på skaftet när man vill åka telemark. De extrema tävlingsskorna har högt skaft och spännen, allt för att skon ska ge stöd vid hård belastning. Sulorna hos dessa skor är mycket vridstyva.

Turskon ska fylla en helt annan funktion än en pistsko. Sålunda är en tursko mjuk och följsam. Hos en tursko, som man även vill använda till telemarksåkning, bör sulan vara vridstyv. Skon bör dessutom vara lätt, sitta skönt och även vara behaglig att gå i. Man kan säga att ju mer telemark man vill åka, desto vridstyvare ska sulan vara och desto fastare ska hälen sitta.

För dig som både vill gå på tur och åka telemark gäller det att kompromissa. Hos flertalet tillverkare finns modeller som lyckas bra med kompromissen att både vara en bra tursko och pistsko. Vill man däremot hålla på med endera disciplinerna ska man välja en uttalad pist- och tursko.

Bindningar
dag kan man i stort sett välja mellan tre olika bindningstyper. Kabelbindning, Nordic Norm (NN) och New Nordic Norm (NNN). Det man bör tänka på när man skaffar bindning är att den ska vara vridstyv samt tillförlitlig. Den bindning som används mest i tur/telemark är 75 mm NN bindning. Den har en enkel och robust konstruktion.

Kabelbindning eller stövelbindning som den också kallas är mest lämpad för turåkning. Det finns dock kabelbindningar på marknaden som är gjorda för telemark. Fördelen med kabelbindning är att man får bättre kontakt med skidan. NNN bindningen kräver en sko med en speciell sula. Idag finns det skor som är lämpliga för turåkning men inte för telemark, eftersom skorna är för mjuka.

Stavar
Stavarnas längd är beroende av typen av åkning. Vid piståkning föredrar många vanliga alpina stavar. Vid turåkning bör man däremot ha full längd. Vid toppturer använder många teleskopstavar, skönt att ha en kortare stav uppför.

Stighudar
Stighudar är gjorda av antingen mohairhår eller syntethår. De spänns/limmas fast under skidan, används istället för fästvallan eller liften. Fördelen med mohair är att den glider bättre än synteten. Däremot har synteten bättre fäste och tål fukt bättre. Stighudarna är självhäftande och finns i färdig längd eller på lösmeter. Stighuden sätts fast antingen på skidspetsen eller både på spets och bakkant. De går att limma om.

Källa Friluftsfrämjandet Tips och Råd

Tillbaka till Telemark          Forts Utrustning för längd och turskidåkning

 
Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2002-01-28 15:45   hstolt
Var är artikeln?
 
2002-02-02 17:38   brook
Betyg: 1
Tydligen så är det bästa utrustningstipset att....ehhh inte ge nåt, eller?
 
2002-09-19 18:13   ptengvall
Betyg: 1
värdelöst
 
2003-04-22 14:47   Magnil
Betyg: 2
Det är nog dags att Friluftsfrämjandet gör om detta. Det stämde nog för ett antal år sedan...
 
2004-05-01 12:35   stuffan
Så där artikel, borde göras om, stämmer inte vad dom säger angående att man inte kan åka på tur med plastpjäxor
 
2004-05-01 12:35   stuffan
Betyg: 1
Så där artikel, borde göras om, stämmer inte vad dom säger angående att man inte kan åka på tur med plastpjäxor
 

Läs mer

En reseberättelse om en solovandring som börjar med ett fjällmaraton och därefter utgår från Vålådalen och går över Stensdalsfjällen och Bunnerfjällen 5 kommentarer
Vad ska med på turen? Med en packlista blir det enklare att ha koll, här har vi samlat packlistor för några aktiviteter att utgå ifrån. I forumet ...
Niklas vaknade upp en morgon, han hann inte mycket mer än att öppna ögonen innan tusen frågor dök upp i huvudet. “Vart är jag? Vad har hänt med mitt ...
Tolvte delen i en artikelserie om skapandet av det svenska outdoor-märket "Norra". 1 kommentar
Elfte delen i en artikelserie om skapandet av det svenska outdoor-märket "Norra". 1 kommentar

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.