Artiklar > Ut(e)maningen

Ut(e)maningen

Av: selin100

Ut(e)maningen 2016

 Mitt namn är Torbjörn Selin, en heltidsarbetande tvåbarnsfar som bor i villa 5km från centrala Borås som råkar ha en ständig längtan till naturen och ett stort intresse för uteliv. Mitt friluftsande består i allt från en promenad till turer och övernattningar med gott om utrustning till självsvält under olika typer av överlevnadskurser med minimal utrustning. Att utbilda andra i friluftssäkerhet och överlevnad har också kommit att bli en allt större del av mitt sätt att leva och en bra anledning för mig att komma ut i naturen. Håller man en kurs är det nämligen tämligen svårt att boka in något annat som hindrar mig från att komma ut.

Jag har  tidigare i karriären varit officer och utbildat människor i att klara sig i utomhus miljö under alla tänkbara förhållanden. Nu jobbar jag med samhällets krisberedskap och sitter på kontor i centrala Borås. De senaste 17 åren har jag riktat mot överlevnad utbildat över 1000 personer i försvarsmaktens, svenska överlevnadssällskapet och sedan 2014 också i helt egen regi då jag på hobbynivå startade företaget All in Nature SWEDEN som erbjuder överlevnadskurser och diverse andra uteaktiviteter. 

Det finns vissa som kallar sig för överlevnadsexperter, jag vill hävda att jag har lång och bred erfarenhet men någon ”expert” vet jag inte när man blir. Jag har dock två dokumenterade utbildningar där jag av försvarsmakten och Svenska överlevnadssällskapet har rätten att titulera mig Överlevnadsinstruktör. Jag finner en sann glädje i att dela med mig av mina kunskaper.

Det var lite om mig själv, nu ska vi komma till rubricerad ut(e)maning. Utmaningen ligger i att få ihop tid att spendera ute i en allt som oftast fullbokad kalender, inte i själva utevistelsens vedermödor i sig. Jag tror det gäller de flesta av oss med naturen som intresse, vi vill vara ute mer men hinner inte. Eller i alla fall är det en vanlig ursäkt. Med det här i tankarna och min egen längtan ut funderade jag på hur jag skulle lyckas med att ta mig tiden till det jag faktiskt vill göra mer av.

Jag bestämde mig strax innan nyår förra året att ha som mål att sova ute en natt i veckan under 2016. För att öka pressen på mig själv gav jag också detta som ett nyårslöfte. För att klara detta förstod jag att jag måste ha en ganska varierad ambitionsnivå på mina utevistelser, en natt ute kunde inte vara synonymt med ett längre äventyr. Det finns helt enkelt inte alltid utrymme för det i ett hektiskt liv med arbete och familjens många måsten. Så en natt ute kunde lika väl vara i hängmattan i skogsbrynet bakom huset som en natt i tält på en fjälltopp i Norge. Jag satte heller inte upp några begränsningar i hur och med vem jag skulle spendera mina nätter ute. De allra flesta nätter tog jag mitt pick och pack och gav mig iväg ensam, andra gånger tillsammans med mina barn eller under någon av mina kurser. Jag accepterade också olika standarder och bekvämligheter. Vill man belöna sig med en extra klapp på axeln sover man ”hardcore överlevnad”, för mig är det en natt i kläderna man går och står i, att sova framför elden och bygga sin egen bivack och sin brits att sova på. Nästa steg är under bar himmel på liggunderlag med sovsäck, sedan kommer regnskydd/tarp, därefter hängmatta och sist tält. Alla varianter räknas som en godkänd ”utenatt”.

 

Hur det gick med ut(e)maningen

Jag har fått uppleva många äventyr, stora som små, nära och långt borta. Jag har lärt mig massor av den här utmaningen då övning ger färdighet och många nätter utomhus skapar rutin och trygghet. Jag sov ute ca 70 nätter under 2016, missade ca 3 veckor på grund av lite olika anledningar men tröstade mig själv med att ta fyra dygn i skogen några andra veckor istället. Någon natt bad jag också vänner om att låna ett liggunderlag och sovsäck för att sova på deras altan när jag slarvat tidigare i veckan. Här följer enkla beskrivningar och några valda bilder från ett axplock av nätterna utomhus.

Årets första natt

Årets först natt dagen efter nyårsafton blev på ett liggunderlag rakt på marken med en skyddande tarp. Det var rejält kallt så en fin start på utmaningen. Observera det orangea bandet som jag hängde upp för att lättare hitta tillbaka.

Kokar vatten

Jag kokar lite varmvatten innan läggdags. Kameran står på ett stativ med självutlösare.

Quinzee

En av mina favoritnätter genomförde jag 30 meter från mitt hus. Man behöver ju inte gå så långt som sagt. I en hög med snö som några timmars skottande av gårdsplanen samlat ihop. Jag bor ju i Borås, så det är inte varje vinter snöhögsbivacker kommer på tal.

Snögrotta

Inrett med en renfäll, ett ljus och en termometer samt en ryggsäck på utsidan för att stänga igen efter mig blev det med en minus-nio sovsäck en lite klaustrofobisk men mysig natt.

Tältnatt på gräsmatta

Vissa nätter blev utan större äventyr. Detta är från en frostig natt på en gräsmatta bredvid en kursgård.

Rakt på backen

Att somna under bar himmel efter att ha tittat på en stjärnklar himmel hoppas jag att fler får uppleva. Det var runt tio minus vid läggdags så dubbla sovsäckar på minus 9 respektive minus 1 grad i komforttemperatur fick det bli. Renfällarna underst är den här gången till för att det är grymt mysigt och ger lite extra torr mark att lägga sina ytterkläder på. Liggunderlaget har mellan 4,9 i R faktor så det hade  räckt gott egentligen.

Sned tarp

Det är kul att testa nya varianter, här fick tarpen luta ner i fotänden, snön föll under natten från smältande träd och lade sig som ett lager över duken och tyngde ner den, fungerade helt ok ändå.

Tarp som tält

En annan variant med samma tarp, trevlig lösning tyckte jag. Lite lätt duggregn i ansiktet under natten som gav lite extra känsla. Att ha minst ett föremål i väl synliga färger är en bra idé att ha med sig ut ifall man behöver bli hittad i en nödsituation.

Dubbel under samma tarp

En helt fantastisk natt. Dottern sov i hammocken och jag sov under henne. Skyddade av samma tarp kunde jag klappa om henne lite innan vi somnade, sov som stockar gjorde vi båda två.

Sonen framför elden

En annan natt hade jag med mig min son ut, det var kvällen före en eldkurs som jag höll i. Jag visar en mysig bild på honom framför elden istället för en bild till på hängmattan. Det är en härlig känsla att få med sig sina barn ut i naturen, speciellt nu när så många barn spenderar allt för mycket tid framför någon skärm. Jag anser att det är en gåva man ger dem.

Norge

Om snöhögen var härlig på sitt sätt är känslan när man vaknar på toppen av ett berg nära Haukeligränd i Norge svårslaget när det gäller utsikten.

Torbjörn i Norge

En bild på mig själv med västra Norge och trakterna kring Bergen (orten) i bakgrunden. Åter igen ett stativ och självutlösare på kameran. Jag var ute helt ensam, fiskade laxöring och njöt av ensamheten och tystnaden.

Lysekil

Detta är en av nätterna på en ö utanför Lysekil i samband med en kurs i kustöverlevnad som jag och en vän arrangerade.

Solnedgång i Lysekil

Denna bild är tagen från tältplatsen ovan under kustöverlevnaden fast solen är på väg ner och två av kursens deltagare är och samlar något att äta innan det blir kolsvart ute.

Pappa och dotter

Ett sista foto på mig själv och min dotter. Vi var ute i skogen och rekognoscerade inför en av mina överlevnadskurser och övernattade, vattnet i några pölar utanför tältet var fruset på morgonen, undra på att hon kände sig stolt efter den natten.

 Jag hoppas nu verkligen att min artikel och mina bilder kan inspirera fler att ge sig ut för att njuta av samvaron med naturen, att få känna vinden, regnet, kylan, värmen från en brasa eller den varma sovsäcken med alla dina sinnen. Du behöver inte ge dig av långt bort, ut(e)maningen och det lilla äventyret väntar på dig, bara gör det, livet är för kort för att sitta inomhus i onödan.

Lycka till med ditt egna friluftsliv och hoppas att min artikel kan inspirera dig.

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2017-01-09 14:36   Sjöblomman
Betygsätt gärna: 5
Härlig läsning :)
 
Svar 2017-01-09 14:41   selin100
Tack så mycket. Glad att du gillar det!
 
2017-01-09 14:50   FruNalleman
Betygsätt gärna: 4
Vad roligt att få läsa om din utmaning, och att barnen vill hänga på! :) Här har vi tänkt ta skogsturer i närområdet under våren, för att öva på tex matlagning i fält, och sedan avsluta med en längre tur med tältövernattning så småningom. Här är det stora barnet som längtar mest.

Vad ska du/ni ha för utmaning i år?
 
Svar 2017-01-09 20:46   selin100
Hej,
vad roligt att du tyckte om läsningen. Jag hoppas att ni får till många turer kortare som längre. Superbra att ta med sig en "övning" per gång för att bli bättre och bättre på de olika momenten i friluftslivet.
Den stora ut(e)maningen kommer bli att få med barnen på fler och fler aktiviteter utomhus, kommer jobba med att de verkligen ska tycka att det är roligt och något att se fram emot. Det är inte helt lätt när vi har så många lättillgängligare dopaminleverantörer= spel och instagram mm
 
2017-01-09 18:31   Skogstoka
Betygsätt gärna: 5
Tusan vilken kul ut(e)maning och särskilt inspirerande är det att du lagt utmaningen på en okomplicerad nivå. Fortsätt inspirera för det gör du så bra! :-)
 
Svar 2017-01-09 20:48   selin100
Stort tack Ulrika,
Jag ska göra vad jag kan!

Å tack det samma, fina bloggar du lägger upp!
 
2017-01-09 19:49   lorenzr
Härlig läsning. Vilken kul grej! Och mycket sympatisk att ditt projekt rymde allt från snöbivack till kompisars altan 😉
 
Svar 2017-01-09 20:49   selin100
Tack, vad roligt att du tycker om det.
:)
Ja nöden har ingen lag, lite udda får man bjuda sina vänner på att man är om man ska lyckas.
 
2017-01-09 19:53   niklaz
Kul! Vi har en 20-månaders tjej och en en månad gammal kille och längtar efter att få sova ute ihop. Inspirerande!
 
Svar 2017-01-09 20:51   selin100
Toppen att du känner dig inspirerad, glad jag blir.
Den lilla turen klarar ni säkert inom kort, tre sovsäckar där den minste sover tätt intill någon av er.
 
2017-01-10 21:22   dalnyn
Betygsätt gärna: 5
Trevligt initiativ, och bra att du tar med dig barnen, det är sådant de kommer att minnas hela livet.
 
Svar 2017-01-11 21:40   selin100
Tack Daniel!
Det är min övertygelse också. Jag hoppas också att fler föräldrar ska "våga", vilja och också ta tag i det och få med sig sina och varför inte andras barn (med föräldrar ;)) ut i naturen också.
 
2017-01-11 10:16   eldma
Betygsätt gärna: 5
Shit va nice! Mycket trevlig läsning som inspirerar. Är i samma livssituation och livskarusellen snurrar i våldsam hastighet. Din utmaning är ett föredöme! Jag är själv ute i skog och mark så mycket jag kan både genom scouterna, kompisar och barnen. Min utmaning blir att förutom de självklara hajker, läger, spontan övernattningar, skogs promenader och familjegrill att sova ute 1 natt med barn(en) 1 gång i månaden. Inte så hardcore men en början. =)
 
Svar 2017-01-11 21:44   selin100
Tack Marcus!
Vad roligt att du känner inspiration, det är precis det som jag hoppades att ut(e)maningen skulle bli.
Mitt mål för i år är att få med barnen ännu mer, kommer börja med dottern fredag den 20e januari då det är dagen före jag ska hålla en eldkurs ute i skogen :) .
Din ut(e)maning tror jag är på en mycket rimlig nivå, att gå ut själv när barnen har gått och lagt sig är inte samma sak som att förbereda och packa även för barnen. Stort lycka till!!
 
2017-02-02 15:24   janholmquist
Själv bestämde jag att ta en utenatt i månaden året jag fyllde 70. Mestadels Sörmalandsleden men också andra rundor omkring Stockholm. Oftast en dags vandring, övernattning och hem dagen efter.
Gav mersmak så nu fortsätter jag, om någon vecka Hälleforsnäs till Katrineholm.
 
Svar 2017-02-08 20:59   selin100
Låter ju som en alldeles lysande idé, jag gillar också konceptet med två dagar och en natt. Lycka till i fortsättningen.
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

 

Logga in

Tips!