Upptäck det okända Karibien!

Colombias karibiska kust är gudomligt vacker, med vita mjöliga stränder, kristallklart vatten och ett underbart växt- och djurliv. Korallöarnas skönhet och städernas koloniala charm slår det mesta jag sett i Latinamerika. Världsarvsstaden Cartagena de Indias och paradisöarna San Andrés och Providencia har underbara dykvatten.

Av: Melibea

Latinamerika är en mångfacetterad världsdel som jag besökt många gånger. Alla enskilda länder har sin charm och unika karaktär. Brasilien har sina stränder, musiken, Amazonas, vattenfallen i Iguazu. Uruguay och Argentina har pampas, tangon och huvudstäderna Buenos Aires och Montevideo. Bolivia är vackert och indiankulturerna är i högsta grad levande. Peru har spännande Machu Picchu och möjligheten att gå Inkaleden. Ecuador har Galapagos.

Men det mest okända landet i Latinamerika, Colombia, är också det vackraste och mest sevärda. Jag reste för första gången till Colombia för några år sedan. Sedan dess har jag återvänt många gånger. Landet har de mesta:

- En mycket sevärd huvudstad (Bogotá),
- Sitt eget Galapagos i väster mot stilla havet där man kan se valar och sköldpaddor (Isla Gorgona)
- Pittoreska och koloniala byar i de kaffeproducerande distrikten,
- Underbara skogar, klippor, mangroveträsk, gömda vattenfall och laguner med ett fantastiskt fågelliv (Parque Tayrona)
- Amazonas där man kan se de rosa delfinerna och det unika växt- och djurlivet (Letícia).
- Korallöar i Karibien (San Andrés och Providencia)
- Världsarvsstaden Cartagena de Indias

Karibiens pärla: Cartagena de Indias
Men det mest oupptäckta, lättillgängliga och vackraste i Colombia är den västra Karibiska kusten. Här är det mycket lugnt och säkerheten är bättre än i vilken annan latinamerikansk stad som helst.

Mycket sevärt är världsarvsstaden Cartagena de Indias. Staden är ett levande museum av gammal kolonial och republikansk arkitektur. De pittoreska gatorna, den unika karibiska atmosfären av rytm och färger samt fantastiska stränder gör Cartagena till Karibiens pärla. Här hittar du den koloniala charmen, gamla stadsmurar, fasader av skiftande färger, majestätiska och sprudlande gröna balkonger och blomsterfyllda innergårdar.

Paradisöar i västra Karibien
I San Andrés och Providencia kan du njuta av vita mjöliga stränder, kristallklara vatten och en underbar tropisk natur. Samtidigt finns här en historia och legender om pirater och gamla kolonialmakter som lämnat sina spår. Öarna erkändes år 2000 av UNESCO som en biosfär av globalt intresse, under namnet ”Seaflower”. I Providencia finns världens tredje största korallrev, bara Australien och Belize har större korallrev. San Andrés och Providencia är mycket billigare än övriga Västindien som Aruba, Martinique m.fl. eftersom valutan är den colombianska peson. Prisnivån blir dessutom extra låg på grund av att de av Colombia deklarerats för skattefria öar.

Jag vågar påstå att det finns få så vackra och oexploaterade platser som denna på vår jord. Väldigt få turister finns än så länge och hotellen är små få och personliga. Här är det långt till massturismens Margarita (Venezuela) med stora opersonliga mastodonthotell och ”all-inclusive”. Jag har åkt längs hela den brasilianska kusten men aldrig sett en strand som kommer i närheten av Providencias. Nivån på kristallklart vatten och vita stränder kan bara jämföras med Seychellerna eller Mauritius.

Colombia är enormt vackert och smultronstället San Andrés och Providencia är magiska. Jag ser bara fram till nästa resa. Den okända colombianska karibiska kusten är helt klart värd att upptäcka!Magiska Providencia
Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2006-06-29 22:08   Pontus Lundberg
Tack Paulo, det räcker... Jag drar till vintern.
 
2006-08-18 10:24   Black
Betyg: 4
Det blir klart nästa dykäventyr
Anna
 

Läs mer

En cykeltur till Turkana

Den femte cykelturen i Afrika tog Lars till avlägsna områden i norra Kenya. 6 kommentarer

Under Lagos yta

En resa genom Lagos slumområde. 1 kommentar
Länge har Björn imponerats av gamla och grova träd. Här får vi följa med i jakten på Sveriges trädjättar, som är lite svårare än man kan tro. Du ... 4 kommentarer
Niklas vaknade upp en morgon, han hann inte mycket mer än att öppna ögonen innan tusen frågor dök upp i huvudet. “Vart är jag? Vad har hänt med mitt ...

Vinterövernattning

Natten mellan 19-20/3 spenderades ute vid upplandsleden.

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.