Nyhet > 2021-09-17

Uppåtgående trend i antal fjällrävar 2021

Länsstyrelsens inventering visar att 17 fjällrävskullar föddes i Västerbottensfjällen 2021. Det är en tydlig uppgång från fjolåret då bara sex fjällrävspar fick ungar i länet.

Av: ulindh

Fotograf/Källa: Sonja Almroth

Länsstyrelsens inventering visar att 17 fjällrävskullar föddes i Västerbottensfjällen 2021. Det är en tydlig uppgång från fjolåret då bara sex fjällrävspar fick ungar i länet.

– Vi hoppas att antalet fjällämlar fortsätter att öka de kommande två åren. Fjällämlarna är fjällrävens huvudföda, och tillgången till lämmel är starkt knutet till hur många kullar som föds, berättar Malin König, ansvarig för åtgärdsprogrammen för hotade arter på Länsstyrelsen Västerbotten.

Lämmelantalet i fjällen varierar vanligen i en fyraårscykel med så kallade toppår och bottenår. 2019 var ett toppår för lämlarna och hela 27 fjällrävskullar föddes i Västerbotten. Året efter kraschade lämmelpopulationen som den brukar efter ett toppår. Det beror på att lämlarna drabbas av matbrist under hösten och vintern.

Under sådana år brukar fjällrävarna inte få några ungar alls, men med hjälp av Länsstyrelsens stödfodringar lyckades ändå sex fjällrävspar i Västerbotten få ungar 2020. Nu verkar kurvan alltså ha vänt uppåt igen, trots ett utbrott av rävskabb i södra Västerbottensfjällen tidigare i år.

Skabbläget under kontroll

I våras drabbades fjällrävar i Stekenjokk av rävskabb. Smittan kom från rödrävar som vandrat upp i fjällområdet. Länsstyrelserna i Västerbotten och Jämtland inledde snabbt medicinering vid den drabbade lyan, och det har gett resultat.

– Under sommaren har vi inte sett några nya fall av rävskabb. Bilder från viltkameror visar att fjällrävarna är friska, så medicineringen verkar ha lyckats den här gången. Obehandlad skabb kan leda till att en hel familjegrupp dör, så det är helt avgörande att medicinera, säger Sonja Almroth, naturbevakare på Länsstyrelsen.

Insats för att få bort rödräven från Stekenjokk

Länsstyrelsen Västerbotten kommer under hösten att bedriva jakt på rödräv i Stekenjokksområdet. Syftet är att skydda fjällrävarna. Förutom risk för skabbsmitta konkurrerar rödräven om föda och den kan även ta över fjällrävens lyor. Rödräven nästan dubbelt så stor som fjällräven och fysiskt överlägsen. På grund av mildare vintrar bosätter sig rödräven allt längre upp i fjälltrakterna.

Stödutfodring räddar fjällrävarna

Länsstyrelsen har sedan många år tillbaka foderautomater med hundmat kring länets fjällrävslyor. Det är ett viktigt komplement till fjällrävarnas naturliga föda, inte minst under år med få fjällämlar. Foderautomaterna är designade så att bara fjällräven kan ta sig in till hundmaten och inga andra större rovdjur.

Ökning i hela fjällkedjan

Bebislyckan höll sig inte enbart till Västerbotten. Förra året föddes totalt 36 kullar i Sverige men i år ligger de preliminära siffrorna på 60 kullar. I Norge har 46 kullar noterats. De totalt 106 valpkullarna är mycket viktiga tillskott till den starkt hotade fjällrävspopulationen.

Det finns fortfarande möjligheter att antalet kullar kan komma att justeras uppåt när de sista viltkamerorna kontrolleras under hösten.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Den 22 maj uppmärksammas Biologiska mångfaldens dag över hela Sverige.
En skildring av öden och äventyr i sydvästra Afrika under nådens år 2017. Om en 3000 km lång irrfärd i främst Namibia och Angola. De efterlämnade ... 5 kommentarer
En nattvandring på 30 km i mörker. Från Landskrona till Helsingborg längs med Öresund. 2 kommentarer
Någonsin funderat på om det är läge att stanna i lägret eller sänka huvudet och pusha vidare? Det är svårt att säga att såhär är det, var gränsen går ... 1 kommentar
Ulf Kvensler har skrivit en psykologisk thriller - Sarek. Du har nu chansen att vinna ett eget exemplar och ett sittunderlag. Chansen är stor då vi ... 1 kommentar

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.