Unikt fynd av sötvattensmanet

Två badgäster har hittat kinesiska sötvattensmaneter vid en badplats i Härryda kommun. Det är första gången arten påträffas i Göteborgsregionen.

Av: ulindh


En av de kinesiska sötvattensmaneterna som badgästerna hittade i Vällsjön. Arten blir inte större än 2,5 centimeter. Foto: Ida Olinder.

Två badgäster har hittat kinesiska sötvattensmaneter vid en badplats i Härryda kommun. Det är första gången arten påträffas i Göteborgsregionen. 

Det var förra veckan som den udda upptäckten gjordes vid Vällsjöns badplats i Mölnlycke. Två badgäster såg inte mindre än sex stycken små maneter simma runt i vattnet. En sötvattensekolog från Högskolan i Borås åkte ut till platsen och konstaterade att de hittat exemplar av Crapedacusta sowerbyi – kinesisk sötvattensmanet på svenska. 

Den kinesiska sötvattensmaneten bränns inte och är ofarlig för människan. Arten har troligen sitt ursprung i Kina men har långsamt spridit sig till andra delar av världen. De första fynden i Sverige gjordes för cirka 50 år sedan, främst i östra delarna av landet.

Ragnar Lagergren är limnolog på Länsstyrelsen. 

– Förutom den här arten, finns inga sötvattensmaneter i Sverige, säger han. Det är första gången vi hör att arten påträffas i Göteborgsregionen. Den är främmande för våra svenska vatten, men inte invasiv så att den utgör ett hot mot andra arter. Hittills har den spridit sig långsamt.

Den kinesiska sötvattensmaneten liknar vanlig öronmanet fast är mindre. Den blir inte större än 2,5 centimeter. Oftast lever arten en undanskymd tillvaro i form av små ”polyper” som sitter fast på stenar och växter, då blott 1 millimeter i storlek. Den behöver ingen partner av motsatt kön för att föröka sig, utan kan göra det asexuellt genom avknoppning av nya polyper som bildar kolonier.

Rapportera fynd

Länsstyrelsen vill gärna veta om sötvattensmaneten finns i fler sjöar i länet och uppmanar allmänheten att rapportera fynd av arten till Ragnar Lagergren på ragnar.lagergren@lansstyrelsen.se

Mer om sötvattensmaneten finns bland annat att läsa i en skrift från Naturhistoriska muséet: Sötvattensmaneten Craspedacusta – enkönade populationer bevis för upprepad invasion (pdf)

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Den 22 maj uppmärksammas Biologiska mångfaldens dag över hela Sverige.
En skildring av öden och äventyr i sydvästra Afrika under nådens år 2017. Om en 3000 km lång irrfärd i främst Namibia och Angola. De efterlämnade ... 5 kommentarer
En nattvandring på 30 km i mörker. Från Landskrona till Helsingborg längs med Öresund. 2 kommentarer
Någonsin funderat på om det är läge att stanna i lägret eller sänka huvudet och pusha vidare? Det är svårt att säga att såhär är det, var gränsen går ... 1 kommentar
Ulf Kvensler har skrivit en psykologisk thriller - Sarek. Du har nu chansen att vinna ett eget exemplar och ett sittunderlag. Chansen är stor då vi ... 1 kommentar

Glöm allt du lärt dig om vandringsskor

Sneakers och löparskor kan vara bekväma för enklare promenader, men de är inte designade för de utmaningar som vandring kan erbjuda. Ojämn terräng, ...