Recept > Ugnsbaka med ditt friluftskök!

Ugnsbaka med ditt friluftskök!

Efter att funderat på hur man kan använda friluftsköket som ugn utan att köpa en dyr och tung baktillsats har jag experimenterat och kommit fram till en bra och billig metod. Genom att använda en mindre gryta i en större och ett lock, sedan baka på låg effekt (100 watt) blir resultatet överraskande bra. Det går åt ungefär en halv deciliter sprit, bakningen tar cirka trettio minuter  - men det är försumbart i sammanhanget då resultatet blir så spännande och gott!

Jag har testat att baka ett bröd på mitt trangiakök. Det bröd jag gjorde var ett testbröd gjort på vetemjöl, salt, bakpulver och vatten. Resultatet var över förväntan! Metoden går inte bara att använda till bröd, utan även kakmixer, panpizza, lasagne, kanelbullar - det är bar fantasin som sätter gränserna.

Det här behöver du:

  • Ett friluftskök där du kan reglera lågan till låg effekt.
  • En större kastrull (1,75 l) och en mindre kastrull (1,0 l) Jag använde kärlet från mitt minitrangia.
  • Ett lock.
  • Gripklo.
  • Bakplåtspapper.
  • En deg med jäsmedel (antingen jäst eller bakpulver).

 

HUR MAN GÖR:

 

Du måste kunna reglera lågan till ett minimum för att inte förstöra kastrullen. 100 watt är lagom, det är effekten på köket om det tar cirka tjugofem minuter att koka upp en halvliter 20-gradigt vatten.

 

I botten på den stora kastrullen lägger du småsten, i det här fallet täljsten från Handöl. Det gör att botten på det som bakas kommer att bli mindre bränd. Har du ett tjockare kärl i aluminium att baka i behöver du inte lägga stenar i botten.

Täck insidorna på det mindre kärlet med bakplåtspapper, alternativt olja det. Lägg i det knådade brödet, som inte bör vara för kladdigt. Lägg på lock. Baka i cirka trettio minuter.

 

 

Här ser man hur fint det har rest sig. Notera även bakplåtspappret.

 

 

 Voilà!

 

/Eric Tornblad

Typ

Övrigt, Friluftsmat

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2014-11-20 11:02   Avslutat Medlemskap 201709
Det är kul att baka sitt eget bröd i det fria. Har du provat att baka i ett vattenbad Eric? Det är också en teknik för vissbrödbakning.
Kul med dina bilder.
 
Svar 2014-11-20 20:38   eric_tornblad
Hej! Nej har inte prövat det, vet bara att det tar lång tid och att man inte får en skorpa på brödet. Det har avstått mig från att prova. Berätta gärna hur du gjort om du prövat!
 
2014-11-20 14:11   Wolf25
Betygsätt gärna: 4
Snyggt. Värt att notera är att man ska unvika teflonkastrull, speciellt den stora kastrullen. Själv brukar jag grädda tunnare scones-liknande bröd.
 
2014-11-20 23:46   xblp
Betygsätt gärna: 4
Värt att testa. Hur mycket deg behöver du? Några degtips?
 
Svar 2014-11-23 21:19   eric_tornblad
Hej! Mängd deg beror på kastrullens storlek. Lägg i så att degen bygger 4-5 centimeter från botten. Det går med alla jäsdegar, börja med sconesdeg eller färdig sconesmix som går att köpa i butik :)
 
2014-11-21 08:26   undvall
Betygsätt gärna: 5
Trevlig ide, den ska testas!

Kan tipsa om att baka med torrjäst istället! Vi har kört med det ett par år nu och det funkar t.o.m på vintern. Samma grungidé, man sätter en deg fast man gör det på kvällen innan man går och lägger sig. OBS använd varmt vatten, gärna en 45 grader eller så + lite mer torrjäst än vad som rekommenderas hemma. Sen får brödet jäsa i absiden över natten.

Hittills har vi sedan stekt brödet i olja medan vi äter frukost (blir en helt underbar fika lite senare på dagen!!), men din fältugnsmetod ska definitivt testas! Borde kunna göra brödet ännu godare :-)

/ Stefan
 
2014-11-21 09:29   Avslutat Medlemskap 201709
När jag använder vattenbad är det i den stora kastrullen och oftast i en vedeld. Det är riktigt att det blir ingen skorpa utan den får man fixa efteråt genom trixa med lite "torrgräddning". Jag har varit lite nördig och använt en surdegskultur som jag matar på kvällarna och så tar jag merparten till gräddning på morgonen.
En annan grej är att jag knådar och bökar inte så mycket utan vetedegen med typ starkt vete/vm special exempelvis dras några gånger som tugummi varvid glutentrådarn fixar sig själva nästan. Sök på bakning autolysmetoden.
Bakar jag hemma och tar med mig ut blir det oftast "dansken" ett kompakt mörkt bröd.
 
2014-11-21 13:12   fowwe
Kul att det blir lite diskussion om brödbakning. Jag bakat på liknande sätt i många år, men utan papper (finns beskrivet i mitt allra första blogginlägg). Ibland har jag hört en del säga att vissa försök slutat med att det blivit hål i kastrullerna. Vore intressant att läsa om misslyckanden också, och vad som gick fel.
 
2014-11-22 12:47   martinberggren
Betygsätt gärna: 5
Tack för din artikel. Jag har suttit och filosoferat många gånger vid mitt trangia och undrat hur folk gör. Det ska bli spännande att prova!
 
2014-11-27 15:37   orthodox
Betygsätt gärna: 5
Du är ett geni Eric!

Har testat en amerikansk vattenbadsvariant som heter Bakepacker men gav tråkigt bröd, detta verkar enklare och bättre. Bakepackern hade ett metallgaller av plåtstrippar med 14 cm diameter. Skall testa att lägga det mellan kastrullerna istället för småsten.
- Sök på "Bakepacker" den som vill men jag tror Erics metod är bättre!
 
Svar 2014-11-28 11:20   eric_tornblad
Ja 'Backepacker' verkar onekligen lite meckig att jobba med, och det där med plastpåsen, skall den alltså placeras ovanpå metallnätet? Ingen risk att påsen går sönder? Att få en yta på brödet är helt klart att föredra jämför med attt ångat bröd.

Prova också att baka bakeoff-bröd i en kastrull, då kan du nog använda ditt nät!
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Fler recept

Partner<annons>

Det är roligare att torka mat med en Stöckli torkugn från Friluftsmeny!

Köp boken Fjällmat

Just nu kan du som Utsidanmedlem köpa boken Fjällmat av Eric Tornblad till bra pris i butiken.

Köp boken för 269 kr

Köp bokpaketet

Som Utsidanmedlem kan du just nu köpa båda Erics böcker till specialpris 419 kr inklusive frakt. Till bokpaketet.

Köp båda böckerna för 419 kr

Kartan >Position

Fler artiklar från samma författare

 

Logga in

Tips!