Artiklar > Tips för dykning på utlandsresan

Är du eller någon i familjen nyfiken på dykning på utlandsresan?

Mix Hagman är en passionerad dykare med många dykutbildningar och dykresor i bagaget. Vi har frågat Mix om hur man bär sig åt om man vill dyka på utlandsresan – och om vilka resmål som är bäst när man vill kombinera dykning med spännande upplevelser på land.

Just nu anordnar han en dyksafari som går i februari 2018 tillsammans med Dykresespecialisten. Det blir en introduktion till Yucatáns finaste dykning – ett smörgåsbord med extra allt. Och ett flexibelt paket för att det ska passa alla – avancerade dykare, nybörjare och ickedykare.

KAN DU BERÄTTA OM DITT DYKINTRESSE?

Jag kommer från en familj med dykpionjärer och växte upp på 60-70-talet med att se mamma, morbror och styvfar hoppa i med dykflaskor på ryggen. Morbror var en av initiativtagarna till Svenska Sportdykarförbundet. Jag dök själv första gången 1982 men sen blev det bara en massa prova-på-dyk fram till 2004 då jag tog cert. För mig är dykningen en livsstil. Jag har ett annat liv i en annan värld under vattnet och känner mig både djupt tacksam och privilegierad att få vara en del av den biotopen.

VILKA DYKCERT HAR DU OCH VILKA TYCKER DU ATT MAN BEHÖVER?

Jag har flera dykcertifikat, bland annat Open Water, Advanced Open Water, Rescue diver och Nitrox. Men behöver inte mer än ett OW-cert för att kunna dyka bra utomlands. Har man Advanced så har man tillgång till lite fler dykupplevelser för att man har träning för lite djupare dyk. Med OW-cert får du dyka till 18 meter, och det räcker för väldigt mycket revdyk där det mesta spännande händer mellan 5-15 meter ner. AOW tar dig ner till 30 meter.

Dyker man i Sverige så är det nästan en förutsättning att ha kunskap om hur man dyker i torrdräkt, men det behövs inte i varma vatten.

OM MAN PROVAR DYKNING PÅ UTLANDSRESAN MEN INTE HAR DYKCERT ÄNNU – HUR GÖR MAN DÅ?

Det bästa är att göra teori och pool i Sverige med ett seriöst dykcenter och då får du en bra kunskapsbas att utvecklas ifrån. Man hittar ett bra dykcenter på sin destination, kontaktar dem innan man kommer så att de kan bekräfta att du kan få göra utedyken i OW-kursen på din vistelse där. Din kurs delas alltså mellan två dykcenter och du får ditt cert om du slutför sista delen av kursen på plats utomlands och kan fortsätta dyka som certifierad dykare på din semester.

Fördelen med att göra en del hemma är att man får en relation med dykare som kan fungera som ”mentorer” senare. Om man vill ta hela certet utomlands tycker jag att det är viktigt att man tar hjälp av ett seriöst dykcenter. Utomlands är det större spridning på kvaliteten på klubbarna. Vissa dykshoppar är bara nån liten cool kille med lite halvskakig infrastruktur, dålig utrustning och, i bästa fall, ett glatt humör. Det kan vara svårt att skilja dessa från shopparna som är riktigt bra. Rating-hjälp som Trip Advisor kan vara riktigt missvisande för att de som skriver inte har något att jämföra med.

Men det finns ett par saker man kan titta efter.

Jag brukar leta efter utbildningsnivåer på instruktörerna och utbudet av kurser. Om de utbildar på proffsnivåer så är sannolikheten att de är seriösa större än om det bara är en DiveMaster som kör stället.

Har centret en 5-stjärnig status är det antagligen bättre ordning på verksamheten. Alltså … anropa ett stort och seriöst dykcenter om du ska gå kurser utomlands. Gör researchen, mejla, fråga, kolla upp. Ta inte första bästa på stranden!

VILKET RESMÅL REKOMMENDERAR DU FÖR BÅDE BRA DYKNING OCH UPPLEVELSER ”OVANFÖR VATTENYTAN”?

Jag är ju ett stort fan av Mexiko för just detta. Yucatán har en väldigt varierad dykning och några världsunika dykplatser som man inte vill missa som passionerad dykare. Samtidigt är Yucatán väldigt utvecklat vad det gäller infrastruktur för turism genom decennier av stora flöden av semesterfirare från USA och Canada. Det gör att boende, mat, landaktiviteter, shopping, underhållning, möjligheter till aktiviteter inom sport och hälsa … det går att förverkliga mycket förutom den makalösa dykningen.

Just nu anordnar jag en dyksafari som går i februari 2018 tillsammans med Dykresespecialisten. Det blir en introduktion till Yucatáns finaste dykning – ett smörgåsbord med extra allt. Och ett flexibelt paket för att det ska passa alla – avancerade dykare, nybörjare och ickedykare.


LÄS MER OM DYKSAFARI I MEXIKO

Om du är nyfiken på dyksafari i Mexiko som Mix är med och arrangerar kan du bland annat kika in på resans Facebook-sida. Resan går till Mexikos mest tropiska område, Yukatan, där du hittar strandliv, kultur, nattklubbar, underhållning, god mat, lyx, enkelhet, sport … och förstås ett stort utbud av olika dykupplevelser för alla nivåer från nybörjare till tech. Dykningen här erbjuder några helt unika upplevelser såsom dykning i cenotes (det vill säga djupa hål), tjurhaj, drift-dives längs Cozumels kust, sjökor och krokodiler på Banco Chinchorro. Resan arrangeras den 4-21 februari 2018.

Här kan du läsa mer om resan

Om du har frågor så maila Mix direkt på [email protected].

 

Logga in