Ta hand om din utrustning - del 1 tvätt av kläder

Vi vill att den utrustning vi har ska hålla länge, så hur ska man ta hand om sin utrustning? Vi börjar med några tvättråd.

Av: ulindh

Friluftsprylar är gjorda för att tåla tuffa tag och alla sorters väder. Men vi vill också att de ska hålla länge och vara fräscha. Här kommer några tvättråd.

Rengöring av kläder
Tvätt sliter på plaggen men behövs av förklarliga skäl ibland.

En del plagg med vattenavvisande yta behöver också tvättas för att funktionen ska fungera bra.

Tänk efter först om det verkligen är nödvändigt att tvätta hela plagget, många gånger räcker det med att vädra det. Plocka ur allt som finns i fickor och stäng dem, dra igen alla dragkedjor och kardborreband, häng ut på vädring ett par timmar vid fint väder. När du tar in plagget känn efter att det inte är fuktigt, låt det i så fall torka luftigt innan du hänger undan det.

Fläckar
Enstaka fläckar kan tas bort med hjälp av en svamp/borste och ett milt rengöringsmedel som tvål eller flytande tvättmedel och "skölj" med flera vattengnuggningar så du får bort så mycket rengöringsmedel som möjligt. Torka efter med en handduk.

Behövs en heltvätt se då till att följa tvättråden på tvättlappen i plagget. Är du osäker på vad symbolerna står för? På tvättråd.se finns en förteckning på vad symbolerna betyder.

Använd gärna flytande milt tvättmedel, aldrig blek- mjuk- eller sköljmedel. Töm fickor, stäng dem och dra igen alla dragkedjor, fäst kardborreband om såna finns innan tvätt. Sitter det besvärliga fläckar på plagget, förbehandla med diskmedel eller fläckborttagningsmedel genom att gnugga in det i fläcken och låt verka en stund före tvätt.

Olika vattenavvisande material
Plagg som ska vara vattenavvisande behöver då och då impregneras, det finns olika sorters impregnering, sådan som tvättas in eller sprayas utanpå. Till vissa material såsom Fjällräven G-1000 finns vax som man värmer in med strykjärn.

Se till att använda alternativ som inte innehåller fluorkarboner eller andra giftiga ämnen, de sprids både vid tvätt och användning. Dessa börjar nu försvinna och fasas ut från butikerna. Fråga alltid när du handlar vad de rekommenderar för produkt till det du köper och fråga vad den innehåller. 

Utsläpp av mikroplast
Vid tvätt av syntetiska material som fleece, underställ, strumpor med mer så finns några fler saker att tänka på i och med att dessa släpper ifrån sig mikroplaster. Mikroplasterna tas inte upp i reningsverken utan går direkt tillbaka i våra vatten och tas upp av växter och djur.

För att minska mikroplastutsläppen finns några saker man kan göra; tvätta i full maskin och på lägre temperatur så frigörs färre mikroplaster. Det finns också några produkter på marknaden som säger sig minska utsläppen. Vi har testat Guppy Friend, som verkar samla upp en hel del. En annan produkt är Cora Ball, en boll som man lägger i tvättmaskinen tillsammans med tvätten som mikroplastpartiklarna fastnar i. Cora Ball är ett kickstarterprojekt som snart går i produktion.

Fyll gärna på med egna tips i kommentarsfältet. 

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Efter långa diskussioner kring ämnet avgifter och allemansrätt kommer här en sammanfattning av tråden och även en omröstning. Vad tycker du i frågan?
För första gången har Patagonias Worn Wear Tour rullat igenom Sverige. Under sju stopp hann teamet ombord reparera över 500 friluftsplagg – också ... 3 kommentarer
En skildring av öden och äventyr i sydvästra Afrika under nådens år 2017. Om en 3000 km lång irrfärd i främst Namibia och Angola. De efterlämnade ... 5 kommentarer
En nattvandring på 30 km i mörker. Från Landskrona till Helsingborg längs med Öresund. 2 kommentarer
Någonsin funderat på om det är läge att stanna i lägret eller sänka huvudet och pusha vidare? Det är svårt att säga att såhär är det, var gränsen går ... 1 kommentar

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.