Nyhet > 2007-09-07

Svenskt hastighetsrekord i kitesurfing och segling

Under världscuptävlingarna i kitesurfing på kanarieön Fuerteventura sattes nya svenska rekord. Det genomfördes av kitetjejen Evelin Vastero, som nu satt svenskt hastighetsrekord i kitesurfing och segling för damer, genom att segla 500 meter med medelhastigheten 24,85 knop. Detta gör henne både till Sveriges snabbaste kitesurfare, och Sveriges snabbast seglande kvinna. Det är World Sailing Speed Record Council (www.sailspeedrecords.com) som ansvarar för mätningarna och därmed också sett till att rekordet är internationellt godkänt.

Av: ulindh

Rekordtiden 24,85 knop, togs under tisdagen den 24 juli på världscuptävlingarnas PKRA Speed Grand Slam. Tävlingsformen är speed kiting. Det går ut på att med kite och kitebräda, segla så snabbt som möjligt på en sträcka av 500 meter. Därefter beräknas hastigheten som medelhastighet över hela sträckan. Den snabbaste medelhastigheten av de två bästa tiderna ger placeringen i varje heat, vilken i sin tur ger grund för placeringen i hela tävlingen. Under fem dagar seglar man, beroende på vinden, två till tre, 90-180 minuter långa heat.

Speed är den tuffaste av kitesurfingdisciplinerna eftersom det är en kombination av teknik, adrenalin och uthållighet. Evelin är mycket nöjd med sin första tävling och berättar:

- Det här är det tuffaste jag någonsin gjort. Men jag kommer tillbaka. Nästa år är målet att både köra hela speedtouren och sätta nya hastighetsrekord.

Läs mer om speedtouren

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Följ guiden för att klä dig rätt för kallvatten. Perfekt guiden för kite- och vindsurfaren.
Nyligen besökte han Bretagne i Sydvästra Frankrike... En vanlig resa med familjen. De bodde som man gör i 40 års åldern.. på hotell och i hus... När de befann sig där nere poppade en mycket märklig ... 2 kommentarer

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.