Södra Småland först ut med certifierade naturguider

Det är vid Åsnen söder om Växjö som Naturturismföretagen certifierat naturguider för första gången i Sverige. Tre guider kan numera titulera sig Certifierad Naturguide och de verkar inom vitt skilda områden – berättarvandringar, yoga i naturen samt matlagning med naturen som skafferi och fond.

Av: ulindh

Det är vid Åsnen söder om Växjö som Naturturismföretagen certifierat naturguider för första gången i Sverige. Tre guider kan numera titulera sig Certifierad Naturguide och de verkar inom vitt skilda områden – berättarvandringar, yoga i naturen samt matlagning med naturen som skafferi och fond.

Certifieringen, som genomförts i samarbete med Destination Åsnen, har kommit ur ett konkret behov. Man ser ett ökat krav internationellt där man vill ha en garanti för att guiden är kunnig. Nu får duktiga naturguider en möjlighet att formellt visa sin stora kompetens.

Karin Nilsson, projektledare Destination Åsnen är oerhört stolt över deltagarna som nu är certifierade av Naturturismföretagen. Hon menar också att utveckling och kvalitetssäkring av naturguidningar är viktigt för hela Sverige.

–Att de första, genom Naturturismföretagen, certifierade guiderna finns här i södra Småland är vi så klart väldigt stolta över och vi ser fram emot att se fler som väljer denna väg runt om i landet, säger Karin. Jag ser det också som en viktig del i utvecklingen av produkter i området både för svensk och utländsk turism, fortsätter hon. Det är tufft att ta sig igenom nålsögat där gedigen erfarenhet och förberedelser varit viktiga inslag i certifieringen. Nu ser vi med tillförsikt fram emot härliga upplevelser i deras regi.


Vibeke Hyltén-Cavallius Foto: Alexander Hall

En av de certifierade är Vibeke Hyltén-Cavallius, Ad Metam Storytelling, som arbetar med berättarvandringar i naturen runt Åsnen. Guidningar som med sägners spänning även bygger in ett gott mått av naturvett till såväl vuxna som barn.

–Jag berättar om det vi ser och hör ur ett folktroperspektiv och där ingår både natur och kultur, förklarar hon. Med certifieringen hoppas jag bli ännu bättre på att skapa intresse för mina upplevelser.

Maria Ståhl Foto: Maud Söderholm Häll

Maria Ståhl, YogaTalk, använder naturen som arena för meditation, vandring och yoga. Hon tycker certifieringen varit en energikick för nya idéer och projekt som hon menar att hennes kunder kommer att märka av, dessutom har den även skapat nya samverkanspartners.

–Sen kommer jag så klart att ha med information om certifieringen i min kommunikation för att visa på mitt engagemang och fokus på kvalitet i mina guidningar, säger Maria.


Pontus Sjöholm Foto: Alexander Hall

Även en kock har blivit certifierad. Det är Pontus Sjöholm från Asa Herrgård som lika gärna lagar mat i skogen som i herrgårdsköket. Under hans ledning lär sig gäster både om ätliga växter och laga mat i skogen.

–Vi är så glada för den här satsningen, säger Pontus. Den ligger helt i linje med vår satsning på aktiviteter i naturen och vår vidareutveckling av naturguidning tillsammans med vår restaurang i skogen.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Efter långa diskussioner kring ämnet avgifter och allemansrätt kommer här en sammanfattning av tråden och även en omröstning. Vad tycker du i frågan?

Att bygga broar

Common Values United jobbar för att öppna upp den svenska naturen för "barn från tredje kulturen". 7 kommentarer
Tävla om ett exemplar av ”Barnens fjällbok – En handbok för unga fjällvandrare”.
Glaciärvandring, klättring och balansgång längs en smal kam. Att ta sig till Sveriges två högsta toppar är inget för den höjdrädda. 4 kommentarer
Föreningen Hej främling och STF arrangerade förra helgen en fjällvandring för att ge fler möjlighet att må bra och hitta nya vänner.

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.