Artiklar > Södra delen av Hälsingeleden på MTB.

Södra delen av Hälsingeleden på MTB.

Av: 29 tum

Mellan Bollegården och Mosjön slingrar sig Hälsingeledens södra del fram genom böljande trollskogar. Leden klassas som en ren vildmarksled. Den är ca 5 mil lång och lämpar sig bitvis väl för mountainbike. Söndagen den 4 maj cyklade jag leden från Skajet till Gammelbodarna och vek där av på anslutningsleden från Norrlandsporten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sträckan Bollegården - Skajet kan i stort sett betraktas som en transportsträcka. Därefter börjar själva stigcyklingen över Tjuvberget och Gruvberget mot Hällbo. Kortare sträckor går leden genom sumpig terräng. På Tjuvbergets topp finns ett relativt nyrenoverat utkikstorn som Stuart Wilkes visade mig förra sommaren. Där finns även två rastplatser med vindskydd. Från Hällbo sträcker sig leden mot Gammelbodarna, där jag viker av över Kölberget mot Knupbodarna och Digerberget. Terrängen är kraftigt kuperad. Utför upplevs cyklingen mer likt Downhill än Crosscountry. På Kölbergets östra sida stannar jag till vid en raststuga. Utsikten härifrån är sagolik. I Norr blickar jag ut över Myckelängarna, sjön Bergviken och Ljusnans dalgång. I öster stupar berget i en rasbrant ner mot järnvägen. Vårsolen värmer, fåglarna kvittrar och druvsockret från Runekakan börjar verka.

- Så här skulle man ha det när man har det som sämst!

När man cyklar ensam genom Hälsinglands storslagna natur hamnar man lätt i något slags meditativt tillstånd. Luften är så rik på syre här, att man bara behöver andas varannat andetag jämfört med i Stockholm. Under min cykling hinner jag i alla fall komma fram till den viktiga slutsatsen att 29 tums MTB-hjulet är den främste uppfinningen genom tiderna i alla kategorier, tätt följt av de vadderade cykelbyxorna.

 

 

 Cyklingen längs Hälsingeleden är verkligen magnifik, men när det gäller crosscountry så måste man ändå konstatera att ingenting kan mäta sig med bergen kring Lenninge och "Lenninge Norra", t. ex. Stora Bolleberget, Magberget och Gårdberget. Där blandas tekniskt varierade stigar med riktigt branta partier. Får man ingen adrenalinkick av att cykla nedför Magbergets östra topp har antagligen någon bärplockare trasslat in sig mellan ekrarna.

 

 

 Väl framme i Norrlandsporten funderar jag på att göra en "Lundhare", d.v.s. ta en fika och cykla tillbaka, men mobiltelefonens dragningskraft är starkare...

29

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2008-05-13 07:33   oscarsundholm
Betygsätt gärna: 5
Kanon Håkan. Gillar framförallt bärplockaren i hjulet! Kan tilläggas att han åkte hiss i skolan dagen efter och åkte "datastol" i tre dagar....
 
2008-05-13 16:14   tiddelipom
Betygsätt gärna: 5
Bra och intressant berättelse och fina bilder. Imponerande dagstur. Minst sagt kuperad terräng. Detta har i stort sett varit hemmaskogar för mig tidigare. Grymt fint.
 
2008-05-14 05:56   backpack
Betygsätt gärna: 5
Schysst läsning samt fina bilder.Får en att vilja dit direkt.Härligt.
 
2008-05-14 09:44   Leech
Betygsätt gärna: 5
Bärplockare... Skönt reportage, inspirerande. Riktigt snygga bilder; förbannat fina vyer. Vilken pärs!
 
2008-05-15 10:39   Olander
Betygsätt gärna: 5
Haha, härlig bild på slutet !
 
2008-05-17 00:59   annsan
Betygsätt gärna: 5
Bra skrivet! Det är mina gamla hemtrakter och din berättelse väckte nyfikenheten att upptäcka nya ställen "hemma" i vackra Hälsingland :-) Tack för inspirationen!
 
2008-05-18 21:15   Alfred.N
Betygsätt gärna: 5
Riktigt fina bilder.
Man blir verkligen sugen på att åka dit.
 
2008-06-07 13:39   StoraBerg
Betygsätt gärna: 5
Rolig getbild och bra text. Blir sugen som tusan på att prova. Detta med 29:er´s vet jag dock inte om jag håller med om =)
 
2008-06-09 18:07   29 tum
Tack för alla fina kommentarer! Jag får väl lov att erkänna för Magnus att även 29-tummare har sina brister, mest märkbart när det lutar brant uppför...
 
2018-06-06 21:13   widetrak
Betygsätt gärna: 5
Här läste jag för första gången om 29 tums hjul på mtb, för många år sedan. Man kan säga att Håkan var före sin tid med tanke på kommentaren om just hjulen. ;-)
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook

Tips!