Smakprov ur Fjällvandra kring Grövelsjön

Nu kommer Claes Grundsten ut med en ny bok på Calazo förlag, Fjällvandra kring Grövelsjön. Boken beskriver 20 dagsturer och fem övernattningsturer, både barnvänliga vandringar och rejäla dagsturer.

Av: ulindh

Nu kommer Claes Grundsten ut med en ny bok Fjällvandra kring Grövelsjön. Grövelsjön har en speciell plats i hans hjärta, då han under åren spenderat mycket tid där med familjen och de närmaste vännerna.

Fjällen kring Grövelsjön beskrivs ofta som avslappnande, fridfulla och vänliga. Landskapets mjukt avrundade former och vidsträckta vidder gör det enkelt att få en känsla av frihet. Och frånvaron av de allra mest dramatiska bergstopparna minskar behagligt kraven på prestation. Därmed inte sagt att området saknar möjligheter till storslagen utsikt – tvärtom – den finns alltid på andra sidan krönet.

Den här boken beskriver 20 dagsturer och fem övernattningsturer. Utgångspunkt för vandringarna är Grövelsjöns fjällstation eller någon av vägarna i närområdet. Dagsturernas längd varierar mellan barnvänliga kortisar på några kilometer till rejäla heldagar på strax över två mil.

Utgiven av Calazo förlag.

Här är ett smakprov ur boken:

Valdalsbygget

Kortare är det att från Valdalsbygget gå tillbaka till startpunkten vid parkeringen via stigen österut. Den leder uppåt i svag stigning genom en underbar skog med mest fjällbjörk och ett flertal kraftiga gamla tallar. De äldsta är uppåt 500 år. Naturen känns genuin som en urskog även om fjällbönderna förr högg ned enstaka träd. Sedan 1973 är området skyddat som en del av Långfjällets stora naturreservat.


Valdalsbygget Foto: Claes Grundsten

Successivt kommer du upp på en långsträckt höjdrygg vilken invallar den västra sidan av Grövelåns dalgång. Uppe på höjdryggen, här kallad Köldyllen, öppnar sig en av skogen inramad fjällhed med ganska unga tallar utspridda på ljungmattorna. Intressant är att tallen är vanligare än fjällbjörken på den öppna ytan, kanske en klimateffekt. Naturen ser nästan ut som en park. Fjällheden sträcker sig åt sydost någon kilometer och omges av skogsbryn. Du kan se en läcker panoramavy mot Långfjällets böljande topografi. Storvätteshågna kan urskiljas liksom andra kullriga höjder i öster. Städjan syns inte oväntat i sydost och norrut framträder även de norska fjällen väster om Grövelsjön.

Från Köldyllen leder en stig nedåt en dryg kilometer till bilvägen mellan Storsätern och Elgå. Väl nere på den återstår några hundra meter att gå till parkeringen där cirkeln sluts efter intressant skogsvandring.


Elgåhogna från Valsjön. Foto: Claes Grundsten

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Efter långa diskussioner kring ämnet avgifter och allemansrätt kommer här en sammanfattning av tråden och även en omröstning. Vad tycker du i frågan?

Att bygga broar

Common Values United jobbar för att öppna upp den svenska naturen för "barn från tredje kulturen". 7 kommentarer
Tävla om ett exemplar av ”Barnens fjällbok – En handbok för unga fjällvandrare”.
Glaciärvandring, klättring och balansgång längs en smal kam. Att ta sig till Sveriges två högsta toppar är inget för den höjdrädda. 4 kommentarer
Föreningen Hej främling och STF arrangerade förra helgen en fjällvandring för att ge fler möjlighet att må bra och hitta nya vänner.

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.