SLU sprider kunskap under älgvandringen

På söndag drar SVT:s program "Den stora älgvandringen" i gång. Sveriges lantbruksuniversitet har även i år en viktig roll i samarbetet med produktionen: att förmedla kunskap.

Av: ulindh


Vid SLU studerar forskare samspelet mellan älgar, människor och miljö. Under SVT:s sändning Den stora älgvandringen kommer forskare att svara på tittarnas frågor. Foto: Jörgen Wiklund

På söndag drar SVT:s program Den stora älgvandringen i gång. Sveriges lantbruksuniversitet har även i år en viktig roll i samarbetet med produktionen: att förmedla kunskap.

Våren är på ingång i Västernorrland. Älgarna gör sig redo för den vandring som ska ta dem till sina sommarområden där de ska äta upp sig efter en sträng vinter. SVT gör sig redo att för tredje året i rad direktsända älgarnas passage över Ångermanälven. Och på SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, gör sig forskare redo att dela med sig av kunskap om älg, djur och natur.

– Förra året fick vi en sådan fantastisk respons! Tittare hörde av sig med frågor dagligen, och fortfarande får vi frågor varje vecka till vår frågelåda, säger Göran Ericsson, professor i viltekologi vid SLU:s institution för vilt, fisk och miljö.

Vill ge tillbaka till publiken

På Facebook är det tusentals människor som följer och diskuterar sändningarna. Som ett sätt att möta detta otroliga engagemang kommer forskare att dagligen svara på tittarnas frågor i korta intervjuer som publiceras på sociala medier och på webbplatsen slu.se/alg.

Två livesändningar varje vecka under tiden som Den stora älgvandringen pågår planeras också.

– Varje vecka besöker vi produktionsteamet i Kullberg för att sända live på Facebooksidan SLU Vilt, fisk & miljö. Vi kommenterar vad vi sett under SVT:s sändningar och vad som diskuterats på sociala medier. Tittarna kan också ställa sina frågor live, säger Göran Ericsson.

Livesändningar planeras också på plats från SLU i Umeå, där tittarna lovas en inblick bakom kulisserna. Under den första sändningen ska tittarna få följa med in i labbet och se hur åldersbestämning av en älg går till. Men resten av sändningarna är ännu inte planerade:

– Vi kommer att lyssna av tittarna för att höra vad de är nyfikna på, säger Susanna Bergström, kommunikatör på SLU Vilt, fisk och miljö. Det är deras nyfikenhet som kommer att styra vårt arbete!

Forskar om älg, människa och miljö

Forskningen på SLU fokuserar på samspelet mellan älg, miljö och människa. Kunskap om älgars rörelsemönster, biologi, fysiologi och liv i största allmänhet tas fram. Forskning görs på älgar och trafik, liksom om älgars positiva och negativa påverkan på bland annat skogs- och jordbruk.

– Vi tar fram kunskap för att se till att älgar och människor på bästa sätt kan leva tillsammans. Älgen betyder mycket för många, så vi arbetar också med att förstå hur olika grupper värderar älgen, säger Göran Ericsson.

På SLU finns stor kunskap om djur och natur, inte bara om älg.

– Vi välkomnar fler frågor än endast de om just älg, säger Göran Ericsson.

Här syns SLU:s älgforskare under veckorna 16–18

Tisdagar: Go’kväll på SVT, även möjlighet att chatta i SVT:s Duo-app efter sändningarna.

Torsdagar: Livesändning på Facebooksidan SLU Vilt, fisk & miljö från Kullberg.

Fredagar: Livesändning på Facebooksidan SLU Vilt, fisk & miljö från SLU i Umeå.

Skicka in dina egna frågor på sidan slu.se/alg eller kontakta via Facebook eller Instagram.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Den 22 maj uppmärksammas Biologiska mångfaldens dag över hela Sverige.
En skildring av öden och äventyr i sydvästra Afrika under nådens år 2017. Om en 3000 km lång irrfärd i främst Namibia och Angola. De efterlämnade ... 5 kommentarer
En nattvandring på 30 km i mörker. Från Landskrona till Helsingborg längs med Öresund. 2 kommentarer
Någonsin funderat på om det är läge att stanna i lägret eller sänka huvudet och pusha vidare? Det är svårt att säga att såhär är det, var gränsen går ... 1 kommentar
Ulf Kvensler har skrivit en psykologisk thriller - Sarek. Du har nu chansen att vinna ett eget exemplar och ett sittunderlag. Chansen är stor då vi ... 1 kommentar

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.