Så gör du om du eller ditt barn går vilse i skogen

Nu ger sig många ut för att plocka bär och svamp. Med blicken sökande ned i backen är det lätt hänt att plötsligt bli osäker på var man är. Friluftsfrämjandets överlevnadsexpert går igenom vad du gör om du gått vilse, hur du undviker det.

Av: ulindh


Foto:
Daniel Ohlsson

Nu ger sig många ut för att plocka bär och svamp. Med blicken sökande ned i backen är det lätt hänt att plötsligt bli osäker på var man är. Friluftsfrämjandets överlevnadsexpert går igenom vad du gör om du gått vilse, hur du undviker det.

–Att mitt i skogen plötsligt bli osäker på var du är kan kännas riktigt läskigt. Det viktigaste då är att genast stanna upp och lugna känslorna, för att därefter kunna ta kloka beslut. Kom ihåg att, om du går vilse är det alltid någon som letar efter dig. Men redan innan du ger dig ut finns en del förberedelser som är viktiga att göra för en säkrare tur i naturen, säger Tommy Gustafsson, överlevnadsexpert på Friluftsfrämjandet.

Var förberedd på vad du gör om din tur inte går som planerat. OM något händer, telefonen går sönder eller vädret blir dåligt. Klä dig så att du syns. Packa en visselpipa, vattenflaska och en laddad telefon. Skaffa dig koll på området du ska röra dig i. Kolla en fysisk karta eller i mobilen.

–Titta efter avgränsningar som du bör förhålla dig till i naturen för att veta att du inte hamnar för långt bort, som sjöar, kraftledningar eller annat som tydligt syns i naturen. Ta också med dig regnkläder och första förband. Berätta alltid för någon vart du ska. Är ni fler som ska ge er ut, bestäm en plats där ni kan mötas en speciell tid. På så sätt blir ni snabbt saknade ifall ni inte kommer tillbaka på utsatt tid, men är också förberedda på att skydda er mot sämre väder och möjlighet att ta hand om skador, säger Tommy Gustafsson.

Så snart du inser att du inte vet var du är, kom ihåg minnesregeln STOP. Det står för – Stanna, Tänk, Orientera dig, Planera.

–Börja med att Stanna upp, och ta några djupa andetag för att lugna känslorna. Tänk – kanske kommer du på var du är, eller kan ringa ditt sällskap eller någon där hemma. Orientera dig – hör du någon väg eller vattendrag? Ser du några av de landmärken du identifierade på kartan innan? Använd kartan i telefonen! Planera – vad behöver du göra nu? Prioritera att skydda dig mot regn, vind och kyla. Sysselsättning lugnar nerverna, men kom ihåg att inte irra runt utan håll dig på ungefär samma plats, säger Tommy Gustafsson.

Förbered barnen

Är du ute med barn i naturen bör du redan hemma prata om vad de ska göra om de råkar tappa bort sina föräldrar. Se till att barnet har en visselpipa i fickan och att de blåser i den ifall de kommer bort. Visselpipsljud hörs långt, tröttar inte ut rösten och är en tydlig signal efter hjälp för omgivningen. Ha den inte på ryggsäcken, eftersom barnet kan ha förlagt den någonstans.

–Som barn ska du stanna på samma plats, och krama ett träd! En skog känns ännu större när du är liten, och att ha något nära hjärtat har en lugnande effekt. Dessutom gör det att du stannar upp. Bygg något som syns från luften – det ger något att sysselsätta sig med, och få bort de jobbiga orostankarna. Och kom ihåg att vuxna kommer hitta dig snart – du är alltid saknad, säger Tommy Gustafsson.

Innan du ger dig ut

  1. Kolla karta – identifiera ledmärken, sjöar, riktmärken som blir naturliga avgränsningar
  2. Ta med laddad telefon och regnkläder
  3. Berätta vart du ska
  4. Bestäm en mötesplats
  5. Ta med visselpipa

Minnesregeln STOP

Stanna – och ge hjärnan nya problem att lösa. Som att kasta kottar på träd. Det hjälper dig att kontrollera känslorna, inte få panik och kunna fatta bättre beslut.

Tänk – få en klar bild över situationen. Kanske kommer du på var du är, eller att du har mobiltäckning och kan ringa efter hjälp.
Orientera dig – var är du, ser du landmärken, hur har det sett ut tidigare, vad har du med dig?

Planera – vad behöver göras nu? Sysselsättning är ett bra sätt att lugna nerver.

Prata med barnen innan

  1. Stanna där du är
  2. Krama ett träd (stannar, lugnande att få något nära hjärtat)
  3. Blås i visselpipan (ha i fickan, inte ryggsäcken)
  4. Bygg något som går att se från luften (sysselsätta sig, ägna sig åt något)
  5. Vuxna kommer att hitta dig snart

Läs mer

En skildring av öden och äventyr i sydvästra Afrika under nådens år 2017. Om en 3000 km lång irrfärd i främst Namibia och Angola. De efterlämnade ... 5 kommentarer
En nattvandring på 30 km i mörker. Från Landskrona till Helsingborg längs med Öresund. 2 kommentarer
Någonsin funderat på om det är läge att stanna i lägret eller sänka huvudet och pusha vidare? Det är svårt att säga att såhär är det, var gränsen går ... 1 kommentar
Ulf Kvensler har skrivit en psykologisk thriller - Sarek. Du har nu chansen att vinna ett eget exemplar och ett sittunderlag. Chansen är stor då vi ... 1 kommentar
2020 skrev Karl-Johan Piehl här på Utsidan denna guidebok på engelska. Nu kommer en uppdaterad och rejält utökad version på svenska. Var med och ... 1 kommentar

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.