Primus fyller 125 år
1892 tillverkades det första Primusköket i Stockholm vilket kom kom att innebära ett genombrott för dåtidens polarexpeditioner.
Av: ulindh
1892 tillverkades det första Primusköket i Stockholm vilket gör produkten till årskamrat med både Lovikkavanten och Boforskanonen.
Nu 125 år senare, är kök från Primus en vanlig förekommande del i utrustningen för nutida äventyrare och även ett vanligt inslag i utflykts- eller semesterpackningen.
Företaget är idag ett modernt industriföretag. Forskning och utveckling bedrivs i Solna i Sverige och för att kunna erbjuda snabba leveranstider och hög kvalitetsstandard öppnades fabriken i Estland för 18 år sedan. Varje kök genomgår en omfattande kontroll och provtänds innan det lämnar fabriken.
För det sena 1800-talets polarforskare blev köken från Primus en förutsättning för att snabbare kunna färdas längre sträckor och nå sina slutmål. Nu behövdes inte längre stora mängder ved för matlagningen under färden. Köket följde med Fridtjof Nansen både till Grönland och Nordpolen och Roald Amundsen, den första människan på Sydpolen, skrev till och med ett tackbrev till Primus efter hemkomsten. Ingenjör Andrées ballongfärd till Nordpolen fick tyvärr inte samma lyckosamma slut. Först trettio år efter avfärden hittades kvarlevorna av den försvunna expeditionen. Kvar på platsen fanns ett fullt brukbart Primuskök som utan problem klarat förvaringen i isen hela den långa tiden.
För dåtidens stockholmare var det Primus som tog ”sotet från hemmen” med de första sotfria fotogenköken. I ett slag försvann de kraftigt osande vedspisarna och den nya hushållsprodukten uppskattades för sin förmåga att snabbt koka upp vätska.
− Primus är numera ett etablerat internationellt varumärke med distribution i 60 länder. Just nu utvecklar vårt ingenjörsteam nya innovativa produkter för 2018 utifrån vår grundpassion för natur och friluftsliv. Kombinationen av hög teknisk kompetens, hållbara material och 125 års erfarenhet ger produkter som kan bli livslånga följeslagare. Vi är också stolta över vår världsomspännande service för reservdelar och eftermarknad. Vi kommer definitivt att fortsätta hålla lågan brinnande i många år till, säger Lars-Ola Brolinson, CEO för Primus.
Recept och artiklar
Läs mer
Forumdiskussioner
- Friluftsmat Enkel vandringsmat som fungerar
- Jakt Åtelkamera utan MMS
- Övriga aktiviteter Gå med snöskor med taskiga höftböjare?
- Friluftsmat När det krävs över 4000kcal/dag. Är det möjligt?
- Friluftsmat Förlorar aptiten vid vandring
- Övriga aktiviteter Stora Tråden om Klipphoppning
- Friluftsmat Intresse för "premium" frystorkad mat
- Friluftsmat Ersätta smör vid stekning över öppen eld