Pilgrimsvandring på Klosterleden

En berättelse om en pilgrimsvandring på Klosterleden mellan Alvastra och Vadstena i Östergötland, arrangerad av Pilgrimscentrum i Vadstena.

Av: Serendipity85

Vadstena är ett av de mest kända pilgrimsmålen i Europa, vilket alla kanske inte vet om eller tänker på. Därför är det också naturligt att Sveriges centrum för pilgrimsvandring ligger just här – Pilgrimscentrum i Vadstena. Pilgrimscentrum ligger vid Klosterkyrkan i Vadstena, som också är det slutgiltiga målet för de som pilgrimsvandrar till Vadstena. Pilgrimscentrum drivs av Svenska Kyrkan, men alla är självklart välkomna oavsett livsåskådning.

Pilgrimscentrum erbjuder bland annat arrangerade pilgrimsvandringar, som exempelvis en vandring på Klosterleden mellan Alvastra Klosterruin och Vadstena. Denna sträcka tar två dagar att vandra, och man brukar göra ett stopp för övernattning vid vandrarhemmet i Borghamn. Ofta ingår en mindre kurs om att vara pilgrim, då föredrag och samtal kring pilgrimsvandring sker på Pilgrimscentrum i samband med en pilgrimsvandring i närområdet. Pilgrimscentrums program ändras från år till år, och olika pilgrimsvandringar erbjuds under året med olika teman.

 

Exempel på arrangerad pilgrimsvandring vid Pilgrimscentrum

En pilgrimsvandring som arrangerades av Pilgrimscentrum ingick i tvådagarskursen Pilgrimskurs, där man fick lära sig om pilgrimsvandring i både teori och praktik.

Pilgrimskursen började med en samling i det trivsamma rummet vid köket på Pilgrimscentrum, där man berättade om vad pilgrimsvandring är, dess historia och syfte, samt praktiska tips inför en pilgrimsvandring vad gäller exempelvis packning och klädsel.  Man fick också lära sig mer om pilgrimens sju nyckelord; långsamhet, frihet, enkelhet, bekymmerslöshet, tystnad, delande och andlighet. Mat erbjöds i restaurangen på Vadstena Folkhögskola som ligger endast en kort gångväg bort, och efter varje måltid var det bön i den mäktiga Klosterkyrkan.

På morgonen efter en god natts sömn och frukost med hembakat bröd var det dags för pilgrimsvandringen, vilken tog sin början vid Alvastra klosterruin. Alvastra kloster byggdes upp av munkar från cisterciensorden i Frankrike i mitten av 1100-talet, vilka levde och verkade där fram till reformationen runt år 1530. Idag är det mest ruiner kvar av klostret, men en del av väggarna är fortfarande intakta. Detta är också en plats som är populär för giftermål, då platsen och även den omgivande naturen är mycket vacker.

Alvastra klosterruin

Vandringen fortsatte upp mot Omberg, vilket är ett berg i Östergötland som bland annat är känt för sina vandringsleder bland bokskog och den enastående utsikten ut över östgötaslätten, Vättern och fågelsjön Tåkern, med skogarna i Småland längre bort.

Utsikt från Hjässan på Omberg

Vandringsled på Omberg

Omberg är ett omtyckt berg som sägs ha speciella energier, och i närheten av berget kan man hitta bland annat ett centrum för zenmeditation och en butik där man kan köpa kristaller och stenar. På Omberg finns också ett vandrarhem, Stocklycke STF, där man under högsäsong kan övernatta eller stanna för att ta en kopp kaffe och en stunds vila under sin vandring. Längre fram på vandringsleden kommer man fram till Västra väggar, där berget sluttar brant ner mot Vätterns vatten. Här har man en fantastisk panoramautsikt ut över sjön, och härifrån kan man faktiskt se ända till Västergötland.

Vägvisare på vandringsleden

Efter en avkopplande och vacker vandring genom Ombergs skogar var det dags att besöka Mariadöttrarna på Heliga hjärtats kloster, vilket är ett svenskt-katolskt kloster tillhörande Benediktinordern. Klostret har varit verksamt sedan 1997, och här lever Mariadöttrarna i avskildhet med bön, andlig läsning och arbete som huvudsakliga sysslor under dagarna. Här kan man som besökare få ta del av klostrets stillhet, och vara med under bland annat dagens gudstjänster.

Från Heliga hjärtats kloster är det inte långt till Rogslösa kyrka, som ligger på östgötaslätten mellan Vättern och Tåkern. Rogslösa kyrka invigdes på 1200-talet, och är känd för sin kyrkport som pryds av ett vackert konstverk i smide. Träet i dörren har daterats till år 1275, vilket gör konstverket till ett av de mest kända medeltida konstverken i Sverige. Ett besök gjordes vid kyrkan innan det var dags att ta sig till vandrarhemmet i Borghamn, där det serverades middag och samtalades kring dagens upplevelser. Det var sedan skönt att krypa ner i sängen efter dagens vandring.

Efter frukosten morgonen därpå var det dags att åter ta sin vandringsstav och börja vandra tillsammans mot ytterligare två kyrkor längst med vägen till slutmålet Vadstena. Den första kyrkan var Örberga kyrka, som är känd främst för sitt torn och två trapptorn i anslutning till det. Örberga kyrka tros vara en av Sveriges äldsta kyrkor, och de äldsta delarna av kyrkan har man daterat till 1100-talet.

Sista stoppet på vandringen innan det var dags att gå in mot Vadstena var Nässja kyrka, vilken man tror kan ha byggts som ett annex till Örberga kyrka. Kyrkan är liten men charmig, och enkelt inredd.

Efter en kortare vandring från Nässja kyrka började man nu skymta Vadstena, och det var en speciell känsla att vandra in mot staden på samma sätt som många tusentals pilgrimer har gjort under hundratals år. Känslan var högtidlig, och när man kom mot Klosterkyrkan och hörde klockorna ringa för att hälsa oss välkomna var det nästan så att man rös i kroppen. Pilgrimsvandringen avslutades med en mässa i Klosterkyrkan, och man fick sedan ett Pilgrimscertifikat som visar att man vandrat på Klosterleden.

Klosterkyrkan i Vadstena

Klosterkyrkan inifrån

Arrangerad vandring eller att gå på egen hand

Om man inte vill gå på en arrangerad pilgrimsvandring kan man självklart gå leden på egen hand, ensam eller i grupp. Fördelen med en arrangerad vandring är dock att allting redan är ordnat med exempelvis boende och besök, något som man annars själv måste kolla upp i förväg och boka. Under den arrangerade pilgrimsvandringen på Pilgrimscentrum ingår flera böner och mässor regelbundet under dagen, vilket kanske kan kännas lite konstigt om man inte är van vid detta. Man kan dock välja att se det som en fridfull stund då man får tid att stilla sig och samla sina tankar, och man behöver inte dela livsåskådning med de andra deltagarna för att få delta i vandringen.

Här kan du läsa mer om pilgrimsvandring

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2015-11-24 12:32   pery
Kan man byta böner och mässor mot provning av klosteröl och prästost? Raggmunk till lunch?
 
2015-11-24 19:04   gundj
Jag är ledsen, jag orkade inte läsa mer än några meningar i början. Det blev för många "pilgrim" för mig.
@ Per, Pilgrimsmusslor kanske?
 
2015-11-24 23:12   Janne Lundgren
Hade varit intressant med ett historiskt perspektiv i stället. Kristendomens historia är full av våld, förtryck, maktfullkomlighet, krig, slaveri, korruption, mm mm. De vackra platserna i berättelsen är ställen där många oskyldiga människor lidit helvetets kval.
 
2015-11-28 10:41   JesperP
Tycker det låter jättefint. Va bra att jag blev påmind om pilgrimsvandring. Det finns en led här nere, Sankt Olof på Österlen, som jag känner att jag borde gå. Tror man kan ha med sig sin hund också.
 
Svar 2015-11-29 12:50   Serendipity85
Vad roligt att jag kunde påminna om det. :) Jag har inte gått den leden vid Sankt Olof, men jag har varit i området och det är verkligen vacker natur där. I somras åkte jag ångtåget från Brösarp till Sankt Olof, inte riktigt som att vandra men ändå. ;) Vandrade gjorde jag dock i Stenshuvuds nationalpark, mycket vacker utsikt och natur.
 

Läs mer

Efter långa diskussioner kring ämnet avgifter och allemansrätt kommer här en sammanfattning av tråden och även en omröstning. Vad tycker du i frågan?

Att bygga broar

Common Values United jobbar för att öppna upp den svenska naturen för "barn från tredje kulturen". 7 kommentarer
Tävla om ett exemplar av ”Barnens fjällbok – En handbok för unga fjällvandrare”.
Glaciärvandring, klättring och balansgång längs en smal kam. Att ta sig till Sveriges två högsta toppar är inget för den höjdrädda. 4 kommentarer
Föreningen Hej främling och STF arrangerade förra helgen en fjällvandring för att ge fler möjlighet att må bra och hitta nya vänner.

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.