Boktips > 2021-10-27

"Papua" är Årets Pandabok 2022 – ett bevarat paradis med unik artrikedom

"Papua - bland paradisfåglar och djävulsrockor" är ett färgsprakande praktverk av fotograferna Magnus Lundgren, Skanör, och Staffan Widstrand, Järfälla, som utsetts till Årets pandabok 2022. Utmärkelsen ges för årets bästa naturskildring i ord och bild i WWFs anda.

Av: ulindh

"Papua - bland paradisfåglar och djävulsrockor" är ett färgsprakande praktverk av fotograferna Magnus Lundgren, Skanör, och Staffan Widstrand, Järfälla, som utsetts till Årets pandabok 2022. Utmärkelsen ges för årets bästa naturskildring i ord och bild i WWFs anda. Den 22 oktober fick pristagarna ta emot diplom av H.M. Konungen.

Utdelningen av utmärkelsen Årets Pandabok för boken "Papua"gick av stapeln 22 oktober på Ulriksdals slott i Solna. Fr v syns Kronprinsessan Victoria, Magnus Lundgren, Staffan Widstrand och H.M. Konungen

– Fantastiskt hedrande, säger de bägge fotograferna om ha utsetts till årets Pandabokspristagare

Årets Pandabok tar oss med på en unik expedition, både över och under ytan. Det var i början av 2000-talet, som forskare för första gången inventerade de paradisiska vikarna och havet mellan öarna i västligaste Papua. Det de fann var sensationellt – en mängd nya, tidigare okända arter och dessutom enorma mängder liv i olika former.

Skärgården i allra västligaste Papua är ett av jordens sista orörda naturparadis. I havet har det utvecklats fler arter än någon annanstans på jorden. Här finns orörda tropiska öar med uråldriga regnskogar och fantastiska, dansande fåglar.

De mångfaldigt prisbelönta naturfotograferna Magnus Lundgren och Staffan Widstrand beskriver övärlden som “enastående och oöverträffad”. Med bokens starka bilder ger de läsaren en unik inblick i Papuas biologiska rikedomar. Med boken vill de visa att det finns platser med oförstörd natur kvar och visa att naturskydd fungerar.

– Människorna som levt här i tusentals år har lämnat mycket lätta fotavtryck. Här ser vi hur medvetet naturskydd kan öka naturens värde, säger författarna.

I de opåverkade skogarna huserar en mängd unika arter. Men även havet runt de västpapuanska öarna är unikt orörda. Detta är världens absoluta centrum för marinbiologisk mångfald och kallas ibland också för ”havens Amazonas”.

I Papua finns hela 75 procent av samtliga kända korallarter i världen. På ett ganska begränsat område har det räknats in över 1 800 fiskarter, av vilka minst 35 är endemiska, det vill säga unika för området.                    

Juryns motivering för Pandaboken 2022:

Årets Pandabok 2022 tar oss med till ett av jordens få, fortfarande okända paradis. Så är det också just med en paradisisk känsla vi bläddrar i detta färgsprakande praktverk. Papua presenterar bilder med sådan känsla och kvalitet att naturfotografi upphöjs till konst. Bokens unika kombination av naturskildringar både från land och hav gör detta till sällsynt rik läsning. Men boken berättar också om människorna i Papua, hur de lyckats bevara sin fantastiska biologiska mångfald. Här ser vi hur medvetet naturskydd kan öka naturens värde. Det gör Årets Pandabok 2022 till ett viktigt vittnesmål om en hållbar väg framåt. Papua är därmed en bok som inte bara hänför – den inspirerar och väcker hopp, helt i WWFs anda.

Fakta: Magnus Lundgren och Staffan Widstrand är internationellt uppmärksammade fotografer, författare, föreläsare och expeditionsledare. De har båda vunnit en rad priser, är medgrundare till Wild Wonders of Europe, Wild Wonders of China och Rewilding Europe. Båda är medlemmar i Naturfotograferna/N.

Utmärkelsen Årets Pandabok instiftades 1972 och delas ut varje år av kung CarlXVI Gustaf på WWFs höstmöte.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Tävla om ett exemplar av ”Barnens fjällbok – En handbok för unga fjällvandrare”.
Varva vandringarna med lite inspirerande friluftsläsning hemma i soffan. 1 kommentar
En skildring av öden och äventyr i sydvästra Afrika under nådens år 2017. Om en 3000 km lång irrfärd i främst Namibia och Angola. De efterlämnade ... 5 kommentarer
En nattvandring på 30 km i mörker. Från Landskrona till Helsingborg längs med Öresund. 2 kommentarer
Någonsin funderat på om det är läge att stanna i lägret eller sänka huvudet och pusha vidare? Det är svårt att säga att såhär är det, var gränsen går ... 1 kommentar

Glöm allt du lärt dig om vandringsskor

Sneakers och löparskor kan vara bekväma för enklare promenader, men de är inte designade för de utmaningar som vandring kan erbjuda. Ojämn terräng, ...