Paddlingskartor

Kenneth Lind har fått tillgång till och möjlighet att scanna Svenska kryssarklubbens Skärgårdskarta som blir utmärkta paddlingskartor. Just nu finns det kartor från Oskarshamn till Blidötrakten i Stockholms norra skärgård.

Av: ulindh

Svenska Kryssarklubben, Generlalstabens Littografiska anstalt och Esselte kartor gav ut en upplaga med skärgårdskartor i slutet av 1960-talet. Kenneth fick tag i en sådan uppsättning på 70-talet och har använt dem vid paddling då de beskriver vägar, hamnar och dåtidens bebyggelse i skärgården. Mycket är fortfarande aktuellt och har sin giltighet.

Farledsmarkeringar har bytt utseende och modernare och mer exakta djupangivelser finns på de moderna kartorna. Men de gamla grunden finns som regel kvar och du kan med kajakens hjälp hitta en del som inte är inritade på kartan. De flesta sådana grund finns utanför farlederna.

De urgamla farlederna med historia sedan 1600-talet är inritade med blått och är ofta väldigt fina paddelleder där man tar sig fram i "historiska" vatten. Man kan se rester av gamla tiders sjöfart i form av kajer, en och annan sänkt skuta, högar med barlaststen och många gamla kumlar är utmärkta på kartan.

Just nu finns det fyra delar som täcker kusten från Oskarshamn upp till Blidötrakten i Stockholms norra skärgård. 

Varje kartsektion har scannats i två halvor och sedan delats in i lämpliga A4 delar, som serveras i A4-format. Det går då att spara ner dem i dator/platta/telefon eller välja att skriva ut på papper.

Översiktsbilden är indelad i A4-storlekar och fungerar som en länk. Klicka på den del som du vill titta närmre på. Håll ner Ctrl och scrolla för att ändra storlek på bilden. Skriv ut eller spara.

Kartan duger inte för navigering med större och djupgående båtar men är utmärkt för kajaker och kanoter.

Du hittar kartorna här.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Att bygga broar

Common Values United jobbar för att öppna upp den svenska naturen för "barn från tredje kulturen". 7 kommentarer
En damgrupps färd med kajak från Pielavesi i mellersta Finland ner till Lahtis, det blev en långtur på 17 dagar och 398 km. 1 kommentar
Visst är det smidigt med färdiga frystorkade rätter på turerna men att torka och göra sina egna rätter är inte särskilt svårt. Planera lite och prova ...
Från Kalmar, Rafshagens Camping till Stockholm, Vaxholm. Ett alternativ till långtur med kajak. Men man slipper paddla! De touringkittar en gammal ... 11 kommentarer
Bengt Larsson har precis kommit ut med 4:e upplagan av sin bok Kusten är klar ! Om en kajakfärd runt hela Sveriges kust. Utsidan har fått ett utdrag ...

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.