Artiklar > Paddeltur i Rogen

Paddeltur i Rogen

Av: Newlin

Dag 1, Käringsjön - Skedbrostugan

Vägen hit till Käringsjön är privat och man får betala 40kr för att nyttja den vilken vi kände var rimligt. Ska du som oss även lämna bilen kostar det 15kr/dygnet. Vi pratade lite med de boende där och bar sedan ner kajakerna till vattnet tittade på varandra med stora leenden och paddlade sedan iväg.

Under dagen fick vi bära kajakerna 6 gånger varav den ena sträckan var ungefär 800m. När vi paddlade ut i Nybodtjärnen övergick duggregnet till hagel och sedan till snö och vi han se hur det la sig fint framme på kajaken innan det blev regn igen. Fokusen försvann dock snabbt då något rörde sig i kanten en bit in i Öster-Rödsjön och vi paddlade dit och såg turens första renar springa längs sjökanten. En stund senare gick vi i land vid Skedbrostugan där vi tillbringade natten. En tysk kollade lite skeptiskt på oss när vi kom in med kjol och flytväst men fann sig snabbt och på kvällen spelade vi både memory och kortspel medans en flaska rödvin slank ner. Idag har vi gjort mätningar både i luften och i vattnet då Gustav är inbiten skridskoåkare. Vattentemperaturen höll 4-5 grader och luften 1-2 grader.

Gustav njuter

Dag 2, Skedbrostugan - Reva

Även idag var vädret grått och trist
Vi började dagen med att paddla tillbaka en bit och svängde sedan av ner mot rogen och vindskyddet. För att komma till rogen fick vi bära kajakerna en bra bit längs en stig men det gick bra trots hala stenar och trötta armar. Väl i rogen blev vågorna större och vi surfade en del när vi kom ut och runt Kläppnäset.
In till Reva rastplats var det underbar utsikt och vi låg länge i vatten och bara njöt av naturen. Innan jag klev ur kajaken och reste tältet paddlade jag hela vägen in förbi nödstugan och satte kajakens nos i vattenfallet. Glädje.

Dag 3, Reva - Bredån

Efter lite sovmorgon öppnade vi "dörren" på tältet och såg den klara blå himlen och solstrålarna mellan träden. Vi klev ut i morgonfrosten men stora leenden och gjorde frukost nere vid vattnet. Vi såg hur dimman kom farande och i slutet av frukosten var den över oss. Vi packade och gled ut i en spöklik dimma och total tystnad. På norska sidan tittade vi in som hastigast, tog några foton och paddlade sedan mot öarna för att sicksacka lite. Dimman lättade och resten av dagen var det strålande solsken. På en ö intogs det fika. Min kompis Gustav snarkade en stund och jag torkade mina strumpor medans tankarna for omkring. Ytterligare ett "strandhugg" gjordes på en liten klippa där vi fick lätta på klädseln och samtidigt lekte lite med kameran. Jag fick den där känslan av att sväva ett tag då sjön var totalt spegelblank och öarna var mitt i allt. Rogen håller enligt våra mätningar ca 7,5 grader och det är ett tag kvar till skridskoåkningen börjar. Vid 17 tiden paddlade vi in en bit i Bredån och slog läger vid vindskyddet. Min bästa paddeldag!

Dag 4, Bredån - Käringsjön

Vaknade av att regnet slog mot tältet kollade på Gustav som fortfarande sov så jag tog chansen och somnade om. Vi gick upp en stund senare och efter en stor frukost paddlade vi ut i Rogen. Vågorna var för mig ganska stora och då de kom från sidan bestämde vi att ta sikte på Sandholmarna och paddla in i vågorna för att sedan byta riktning och ta sikte på Rogenstugorna. Stranden vid stugorna var fin så vi tog en paus där och kollade in den mysiga och för mig nya nöd/värdstugan.

Efter rasten tog vi oss bort till myren där vi bytte till kängor, tog upp skeddan och satte en lång spännrem i framändan. Vi släpade sedan kajakerna över myren och upp till Hån som vi paddlade över. Hån var inte särskilt djup och var bara 2 grader varm. Väl på andra sidan släpade vi åter kajakerna. En fyrhjuling hade gjort rejäla spår och vi följde efter. I Käringsjön pratade vi om hur härlig turen varit och att vi ska hit igen när sjöarna fryser till is.

Källa: www.inspirationaloutdoors.com

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2014-10-17 17:48   Johan123
Vilken härlig tur! Skridskoåkning på Rogen måste vara något alldeles extra förresten?
Med vänlig hälsning
Johan
 
2014-10-18 09:33   Håkan Friberg
Jag bara MÅSTE hit både sommar och vinter! Tack för aptitretaren.
 
Svar 2014-10-18 10:06   Newlin
Varsågod :)
 
Svar 2020-02-03 20:07   Newlin
Hur går det med ditt MÅSTE :)
 
Svar 2020-02-03 21:33   Håkan Friberg
Vinter: Ja. Sommar: Nej. :-)
 
Svar 2020-02-03 21:33   Håkan Friberg
Vinter: Ja. Sommar: Nej. :-)
 
2014-10-18 13:41   salgo601
Trevlig tur kul att du delar med dig
 
2014-10-19 19:54   BrittMarie
Matnyttig läsning, mycket bättre än reportaget i Utemagasinet för lite sen! Jag har drömt om att paddla i dessa vatten sen jag blev med kajak för ett par år sen! Har kollat in på kartan hur ni paddlat i stort, skulle vara intressant att vet var nånstans ni lyfte kajakerna... Är det nån ide att ta med kajakvagn? Använde ni torrdräkter? Har de boende i Kärringsjön någon information om lämpliga "leder"?
 
Svar 2014-10-19 22:27   Newlin
Hej och tack :)
Du har ingen nytta av en vagn.. Vi använde inte torrdräkt men hade ombyte och paddlade till största delen nära land. De boende i Käringsjön hade mycket information och var bra att prata med. Vi fick genom dom reda på var vi skulle ta oss mellan sjöarna. Kan kolla närmare i veckan.
 
2014-10-20 08:47   Kersta
Trevlig läsning tycker vi i Käringsjön :)
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar