På skidor nedför världens tre högsta berg

Den svenska extremskidåkaren Fredrik ”Frippe” Ericsson ska bli först i världen med att åka skidor nerför de tre högsta bergen i världen. Projektet börjar med att Fredrik på fredag reser till Himalaya för att inleda den första delen i det tre år långa projektet – expeditionen till världens tredje högsta berg Kangchenjunga, som är 8 586 meter högt. Projektet genomförs tillsammans med den norske äventyraren och extremskidåkaren Jörgen Aamot.

Av: admin

Svensk först i världen med att åka skidor nedför världens tre högsta berg

Den svenska extremskidåkaren Fredrik "Frippe" Ericsson ska bli först i världen med att åka skidor nerför de tre högsta bergen i världen. Projektet börjar med att Fredrik på fredag reser till Himalaya för att inleda den första delen i det tre år långa projektet - expeditionen till världens tredje högsta berg Kangchenjunga, som är 8 586 meter högt. Projektet genomförs tillsammans med den norske äventyraren och extremskidåkaren Jörgen Aamot.

Fredrik Ericsson har under de senaste åren åkt skidor på några av världens högsta berg såsom Dhaulagiri, Laila Peak, Gasherbrum 2, Shisha Pangma och Peak Somoni.

- Jag har redan åkt nerför tre av världens 14 stycken 8 000-meters berg, men nu är siktet inställt på de absolut högsta bergen. Projektet sträcker sig över tre år då jag ska åka skidor utför världens tre högsta berg - Kangchenjunga (8 586 meter) i höst, K2 (8 612 meter) nästa sommar och världens högsta berg Mount Everest (8 850 meter) hösten 2010, säger Frippe Ericsson.

Den första stora utmaningen inleds nu när Frippe tillsammans med sin norske kollega Jörgen Aaamot påbörjar sin resa till Himalaya. Berget de ska bestiga och sedan åka skidor nerför - Kangchenjunga - ligger på gränsen mellan Nepal och den Indiska delstaten Sikkim. Kangchenjunga var länge ansett som väldens högsta berg innan den korrekta höjden på Mount Everest fastställdes 1849.

Berget bestegs för första gången 1955 av britterna Joe Brown och George Band. Sedan dess har cirka 200 klättrare lyckats nå bergets topp via olika leder. Dock har ingen svensk eller norrman ännu satt sin fot på toppen och ingen i världen har lyckats åka skidor utför Kangchenjunga.

- Det här betyder att vi kan bli förste svensk och norrman att bestiga toppen, vi kan även bli först i världen med att åka skidor utför berget, säger Frippe.

Efter en lång resa med flyg, jeep och till fots anländer de till Yalung, som sluttningen och glaciären de ska klättra upp för heter. Där på 5 300 meters höjd slår de upp sitt basläger. Under tre veckor kommer Frippe och Jörgen sedan att förbereda sig inför den stora utmaningen genom ett flertal acklimatseringsklättringar. I mitten av oktober ska de påbörja den hårda klättringen till toppen av Kangchenjunga.

- Vi bär själva all utrustning inklusive skidor, vi har randonnepjäxor på fötterna och vi använder inte syrgas. Därför är det lite jobbigare för oss än för vanliga klättrare att betvinga berget, säger Frippe.

Klättringen sker mestadels på en glaciär. Den blir extremt jobbig på så hög höjd och seriös med så pass lång klättring. Frippe och Jörgen beräknar att klättringen från baslägret till toppen tar fyra dagar. På vägen upp slår de läger och övernattar vid tre lämpliga platser.

- Den dag vi ska upp till toppen börjar klättringen vid midnatt. Vi räknar med att själva toppklättringen tar cirka tio timmar, säger Frippe.

Skidåket, som är själva höjdpunkten på den två månader långa expeditionen, beräknas ta cirka fyra-fem timmar. Åket går ända ner till baslägret och har en sammanlagd fallhöjd på nästan 3 300 meter och är bitvis mycket brant - upp till 50 graders lutning.

- Att åka skidor på över 8 000 meters höjd är ingen lek. Det är extremt jobbigt och i början behöver vi stanna för att ta igen oss redan efter några svängar. Efter fyra-fem svängar är man ungefär lika trött som efter en kilometers skidåkning i alperna, säger Frippe.

Projektet med att blir först i världen med att åka skidor nerför världens tre högsta berg är bara ytterligare ett steg på vägen mot det långsiktiga målet - att åka skidor på världens alla 8 000-meters toppar.

För den som är intresserad, går det att följa utvecklingen av den här expeditionen på Fredrik Ericssons websida: www.fredrikericsson.com

 

Fakta: Fredrik "Frippe" Ericsson

Fredrik Ericsson är uppväxt i Umeå men spenderar sedan 2000 större delen av året i Chamonix i franska alperna. Under vintrarna jobbar han tillsammans med olika fotografer på skidorter i alperna och exotiska bergskedjor runtom i världen. När Fredrik inte åker skidor är det klättring som gäller och han spenderar sommaren klättrandes i Mont Blanc-massivet.

Här nedan följer ett litet axplock ut Fredriks skidåkar-CV:

 

* 2003 - Peak Somoni (7 495 m), Tadzjikistan.
* 2004 - Centrala toppen på Shisha Pangma (8 012 m), Tibet.
* 2005 - Gasherbrum 2 (8 035 m), Pakistan.
* 2005 - Laila Peak (6 069 m), Pakistan, åkte skidor från 5 940 m.
* 2007 - Dhaulagiri (8 167 m), Nepal, åkte skidor från 8 000 till 4 700 meter.

 

 

 

 

 

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Efter långa diskussioner kring ämnet avgifter och allemansrätt kommer här en sammanfattning av tråden och även en omröstning. Vad tycker du i frågan?
Fler kvinnor än någonsin har anmält sig till nästa års Vasaloppet. Nu fortsätter arbetet för att få fler kvinnor att även anmäla sig till cykelloppen.
En skildring av öden och äventyr i sydvästra Afrika under nådens år 2017. Om en 3000 km lång irrfärd i främst Namibia och Angola. De efterlämnade ... 5 kommentarer
Frågor angående ”rätt” vildmarksutrustning ökar. Vissa föremål är “nödvändiga” men de finns massa varianter! Hur lång turen är spelar roll men det ... 7 kommentarer

Vasaarenan på turskidor

7 dagars tur i februari vid Vasaloppets spår. 5 kommentarer

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.