Artiklar > Om något så enkelt som att diska på tur

Om något så enkelt som att diska på tur

Ute på tur måste vi diska vår kastrull, kåsa och sked då och då. Vissa skyr det som pesten, någon annan bara gör det och en tredje njuter av sitta ensam en stund vi ett vattendrag och filosofera. När jag tänker efter så tillhör jag nog den tredje kategorin. Men visst, har det bränt fast ordentligt eller om gröten är extra klibbig så bävar även jag för uppgiften.

Det är verkligen ingen komplicerad sak det här med diskning, men inom ämnet finns det ändå utrymme för lite tips som gör det hela lite mer lustfyllt och lite miljövänligare. Här är tipsen:


1. Först och främst, släng svampen och använd en avklippt diskborste. Borsten river bättre och går faktiskt att få ren igen till skillnad mot disksvampen. Den väger lite mer men det är värt de extra grammen.

2. Hur svårt är det inte att försöka få ur en droppe diskmedel ur den lilla flaskan med diskmedel du har tagit med dig? Använd då hellre någon typ av flaska som doserar diskmedlet, små sprayflaskor är utmärkta då de är helt täta och doserar. Det gör diskmedlet drygt vilket gör att du inte behöver ta med lika mycket. Hurra, vi spar lite vikt!

3. Mycket disk tjänar på att blötläggas en bra stund. Gör du det kommer maten att lossna nästan av sig självt. Gäller speciellt grötgrytor och om riset bränt fast.

4. Feta pannor är hopplösa att diska rena, men om du torkar ur dem med (toa)papper först blir jobbet mycket lättare. Du kan även värma på pannan i några sekunder så att fettet bir mjukt, då får du upp nästan allt fett. Pappret kan du sedan bränna upp.

5. Om du värmer upp några deciliter diskvatten till ljummen temperatur kommer disken att bli renare och händerna håller sig kanske lite varmare. Jag brukar grovdiska i kallvatten sedan använda lite av det ljumna vattnet för att diska av en gång till.

6. Se till att få alla matrester och allt diskmedel på marken och inte i vattnet. Det för att marken lättare bryter ner diskmedel och matrester. Fånga helt enkelt upp lite vatten från din fjällbäck, grovdiska och häll ut diskvatten och matrester en bra bit upp på land (eller ännu hellre: gräv ner). Ta sedan lite av ditt varma vatten, tillsätt lite diskmedel, diska och häll ut på marken en bra bit upp från vattnet. Naturen tackar dig.

7. Använd diskmedel som är biologiskt lätt nedbrytbart, tex. Grumme. Läs på förpackningen.

8. Det är fint att ha en liten disktrasa att torka av disken med om ni ska vidare direkt efter maten. Fäst ett litet snöre i trasan så kan den hänga på ryggsäcken och torka.

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2015-08-04 09:38   fjellinden
Betygsätt gärna: 5
Bra tips! Grumme är super. Undrar dock om du vet något om biologiskt nedbrytbar tvål/shampoo som kan köpas i vanlig butik?
 
Svar 2015-08-04 12:27   eric_tornblad
https://sjohav.se/
 
2015-08-04 09:48   G.Kraft
Mycket bra tips!

Håller helt klart med om diskborsten VS svamp. Samma sak med att torka ur fett.

För mig som cyklar skiljer strategierna kraftigt åt om jag kan diska i ett vattendrag eller måste diska med medhavt vatten. Det senare vill man gärna inte slösa på och då är uttorkning/skrapning väldigt viktig.

Något som också är viktigt för torktiden eller för att inte blöta ner diskhandduken fullständigt är att ruska av allt vatten från den blöta disken. Bara snärta med den i luften några gånger så försvinner 90% av vattnet på nolltid, nästan så man kan packa ner direkt.
 
Svar 2015-08-04 12:27   eric_tornblad
Smart det där med att snärta av vattnet!
 
2015-08-04 15:54   plaskdaja
Varför ta gifter (diskmedel) ut i naturen överhuvudtaget? Mossa agerar både borste och diskmedel för mig.
 
2015-08-04 17:28   fafner
Glöm inte en slickepott, efter du har lagat mat så torkar jag rent med en slickepott så är det väldigt lättdiskat, kör man en kopp the på "resterna" så blir det nästan ingen disk!
 
2015-08-05 08:40   dykmästaren
Egen frukostblandning i stekpåse, fyll på kokande vatten och vänta 5-10 minuter. Klart! Ingen disk!
 
2015-08-05 11:35   LightDan
Betygsätt gärna: 5
Väldigt bra tips.
Jag använder vanlig Grumme såpa (gul) till disken. Den fungerar också fint att tvätta kläder med, samt kroppstvätten och till och med håret.
Den är också ett bra miljöval.
 
2015-08-06 09:07   dHANScan
Något så enkelt som blåbärskvister (finns nästan överallt) och vatten funkar. Diska inte direkt i jokken
 
2015-08-08 23:35   Alfakrull
Vintertid kan jag varmt rekommendera att diska med snö, det slipar mycket effektivt bort matresterna (om man gräver sig nedanför eventuell nysnö)
 
Svar 2015-08-11 12:54   eric_tornblad
Jag brukar trycka kastrullen rakt ner i snön, sedan snurra den ett par varv, då är disken nästan klar!
 
2015-08-09 13:26   KGoransson
Betygsätt gärna: 1
Notera att man ABSOLUT inte ska göra som i artikeln och diska i eller direkt bredvid ett vattendrag. Är vattnet inte redan förorenat så förorenas det av dina diskrester och ditt diskmedel, grumme diskmedel är "biologiskt nedbrytbart" i samma bemärkelse som plast är det. Det bryts ner... ...men det tar ett par hundra år. Nej helt galet att utsidan valt publicera denna artikel, vanligtvis rekommenderar man att disk och tvätt utför MINST 50 meter ifrån närmsta vattendrag/hav/sjö. Vidare avstår man miljöskadliga rengöringsmedel, behövs det kan man ha i lite björkblad, mossa eller ris, naturligt rengörande och antibakteriellt.
 
Svar 2015-08-11 12:52   eric_tornblad
Jag har nu förtydligat att man bör diska en bra bit från land. Det stod inte, och har aldrig stått i artikeln att man ska diska i ett vattendrag. Hela poängen med artikeln är att få folk att fundera på hur man diskar och att man skall förorena så lite som möjligt. Vad gäller mossa, buskar och kvistar så är det säkert en bra metod ibland, men om alla skulle använda sig av levande växter för att diska skulle nog naturen kring lägerplatser som används ofta ta stryk ganska fort.
 
2015-08-09 19:46   Jeankenneth
Anser att diskmedel, diskborste, svamp, torkhanddukar etc är onödigt, mossa och ris diskar tillräckligt rent. Det där med 50 meter säkerhetsavstånd till vattendrag, är det verkligen nödvändigt? Vad skada gör några riskorn eller grötrester i ett vattendrag eller ett hav?
 
2015-08-10 09:44   zebulah
1. Lär dig att laga mat dvs bränn inte fast maten

2. Kör diskmedlet på svampen. Skölj inte ur svampen utan stoppa ner den i en plastpåse.

Några droppar räcker en hel vandring. Miljövänligare blir det inte
 
2015-08-11 11:25   KGoransson
@Jeankenneth Ja MINST 50 meter, helst 2-300 iallafall.


@Björn Englund nej det är inte alls miljövänligt och dessutom brottsligt att förorena annans mark med diskmedel.
 
Svar 2015-08-11 12:45   eric_tornblad
Hej Kurt. Jag ställer mig tveksam till om det överhuvudtaget går att diska 300 meter från ett vattendrag i Sverige, men självklart ska man hälla av sitt diskvatten en bra bit från vattnet.
 
2015-08-12 17:39   LightDan
@Kurt Göransson, jag vet inte riktigt var du får dina siffror ifrån, Grumme Diskmedel Natur uppfyller EU-standard för biologiskt nedbrytbara tvätt- och diskmedel, och alltså måste minst 60% brytas ned på 28 dagar.
Detta ger inte en nedbrytningstid på flera hundra år, men på sin höjd hundra dagar om du sprutar ut en hel flaska på en fläck.
De få droppar som används vid diskning av en kastrull är nästan säkert helt nedbrutna i loppet av ett par dagar.

Däremot kan vissa mossor och lavar i fjällmiljö behöva år eller till och med århundraden för att växa upp, om tillräckligt stor areal förstörs.

Vissa medicinflaskor bör behandlas med försiktighet, men långt från alla är farliga. Är man osäker, använd inte medicinflaskor. Nu är iofs heller inte medicinflaskor nämnda i artikeln och flaskan på bilden vet vi inte tidigare innehåll i. Ser ut som näsdroppar.
Enligt samma logik hoppas jag du lämnar in dina papper du snyter näsan i vid förkylning till apoteket, du spolar väl inte ner dem i toaletten? ;-)
Och inte kan man kissa ute, utan får ta det med sig i en flaska om man ätit en Alvedon?

Nej, detta är bra råd som ger betydligt lägre slitage på naturen än att slita av växtlager och döda plantor och utsätta marken för ökad erosionsrisk.
Sedan finns säkerligen något mer miljövänliga alternativ, men ge då hellre exempel på det än att racka ner på en helt ok artikel med en explosion av okunskap.
 
2015-08-21 08:12   plaskdaja
Tycker det säger sig självt att man inte använder diskmedel på fjället. 50 meter nedströms ska någon dricka dina kemikalier.
 
Svar 2015-08-21 11:58   eric_tornblad
Se punkt 6 :)
 
2015-08-21 13:09   plaskdaja
Angående punkt 6 så är det så klart bra om går ifrån fjällbäcken och häller bort sitt diskvatten. Tror dock att de flesta hänger kvar vid bäcken hela diskprocessen så därför tycker inte jag man ska tipsa om diskmedel överhuvudtaget. Det går ändå.

Och mena på erosionsrisk vid större lägerplatser köper jag inte. Då må det va bra mycket värre att alla dessa horder av fjällfarare häller kemikalier i vattnet. Och får vi inte i oss Grumme via dricksvattnet så blir det senare när öringen ligger i pannan.
 
2015-08-28 12:47   KGoransson
att tro att ett diskmedel som innehåller anjoniska tensider, nonjoniska tensider, amfotära tensider, etanol, benzisothiazolinone, parfym m.m. bryts ner på 28 dagar bevisar att man [raderat personangrepp /admin]
 
2015-08-29 00:39   LightDan
Det är omöjligt att säga något om nedbrytningstiden för tensiderna och parfym, då de inte säger något om vad de innehåller, utan anger funktioner.
Detta är dock tensider som tillverkaren räknar med ska komma i kontakt med huden, så detta är mycket mildare varianter än t.ex maskindiskmedel eller tvättmedel för kläder, detta gör att kort nedbrytningstid kan påräknas.
Etanol är ju vanlig alkohol, samma som används som dryck och som bränsle i köket av en del på fjälltur. Det har en halveringstid på 10-36 timmar beroende på var den hamnar (luft, jord eller vatten, samt temperatur). Benzisothiazolinone bör för bästa nedbrytning spridas så den kommer i kontakt med luft och har då en halveringstid på 15 timmar. I jord ökar detta till flera hundra timmar och i vatten mitt emellan. Dock inga hundratals år.
I det stora hela har nog en och annan disk med benzisothiazolinone på fjället liten betydelse, då under 2% av den bryts ner i våra reningsverk, resten släpps direkt ut i de sjöar eller vattendrag dit det renade vattnet leds.

Som sagt, vanlig gulsåpa är nog något av det mildaste för miljön som kan användas.

Att förolämpa människor, skrika högst och komma med absurda påståenden säger mer om dig än om någon annan Knut.
 
2015-08-31 19:25   bjaerven
Betygsätt gärna: 2
Jag tycker inte om tipset att använda diskmedel eftersom det i onödan förstör när det kommer ut i vattnet. Jag brukar ha i lite sand eller allra helst jordpartiklar. Det hjälper rätt bra vid diskandet och binder en del matrester, även fett.
Fett brukar jag torka bort med toapapper medans pannan är varm.
Jag har varit ute i olika miljöer i över tjugo års tid och har aldrig behövt (och således saknat) diskmedel.
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

 

Logga in

Tips!