Artiklar > Offpist i Narvik

Offpist i Narvik

Narvik
offpistmekka i norr

Det första man förmodligen tänker på när man hör Narvik är kyla, långt norrut, LKAB:s malmtransporter osv. När jag tänker på Narvik är det för sagolik off-pist skidåkning. Här kan man med liftbunden skidåkning få nära 1200 fallhöjdsmeter i ett enda åk. Det har ju också under senare år skrivits en hel del om Narvik som skidort.

Narvik ligger 17,8 mil från Kiruna, i Nordland fylke och har 18.000 innevånare. Det är som sagt LKAB: s vikigaste malmhamn. Under kriget var Narvik ett av de viktigaste tyska målen för att säkra malmtransporterna. Detta har också gjort området till ett riktigt eldorado för sportdykare, då det ligger ett antal skeppsvrak på havsbotten utanför Narvik.

Det liftbetjänade skidområdet har en areal på 13 kvadratkm. En kabinbana, 1 sittlift, 3 släpliftar.

Med dessa liftar och lite knallande når man osannolikt mycket off-pist skidåkning.

Mörkhåla är brant fin skidåkning på kalfjället som avslutas med spännande skogsåkning. Ner mot Fagernes finns samma typ av åkning.

Tredjetoppen (1272 m) kan man kombinera med en skidbestigning av Rombakstötta eller kamvandring till Beisfjordstötta och ytterligare fin skidåkning ner till Straumsnes för att där ta tåget tillbaka till Narvik.

Möjligheterna är som sagt många och mycket bra. Området längre ut från Narvik erbjuder också fina möjligheter till skidbestigning eller varför inte prova heliskiing i Riksgränsen.

Skidåkning i det här området ställer stora krav på kunskap i lavinriskbedömning det är därför bäst att första gången man är i området hyra guide, dels ur säkerhetssynpunkt och dels att man hittar till skidåkning som du annars inte gjort.

I området opererar tre internationella bergsguider; Dick Johansson, Torbjörn Enevold, Anders Bergwall. Alla har turer i området på sitt program. Ta kontakt med någon av oss, så lovar vi en oförglömlig skidupplevelse!

Allmän information
Turistbyrå : Kongensgt. 26 tel: +47 769 60 494 e-mail: [email protected]
Websida: www.narvikinfo.no
Boende: Breidablikk e-mail: [email protected]

Kartblad: Norge 1:50000 Narvik blad 1431 IV

Bergsguider
Dick Johansson www.kiruna.com/vertikal tel. 070-623 79 32
Torjbjörn Enevold www.nordnorskklatreskole.no tel. +47 76 95 13 53
Anders Bergwall e-post [email protected] tel. +47 76 95 94 87

Dick Johansson

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar

 

Logga in