Ny webbutbildning för tryggare fjällvistelser

Ett nytt läromedel ska höja svenska högstadieelevers kunskaper om friluftsliv i allmänhet och fjällvärlden i synnerhet. Genom praktiska moment ska även kreativitet, nyfikenhet och självförtroende stimuleras.

Av: ulindh

Ett nytt läromedel ska höja svenska högstadieelevers kunskaper om friluftsliv i allmänhet och fjällvärlden i synnerhet. Genom praktiska moment ska även kreativitet, nyfikenhet och självförtroende stimuleras. Läromedlet, som är kostnadsfritt för skolorna, är utvecklat av Fjällsäkerhetsrådet, med stöd bland annat av pedagogisk expertis på Gymnastik- och Idrottshögskolan samt Folkuniversitetet

– Vi har länge sett ett behov av ett läromedel om fjällkunskap. Läromedlet är utformat efter läroplanens krav och ska ge eleverna kunskaper om fjällens olika miljöer och hur en trygg fjälltur kan planeras och genomföras, säger Per-Olov Wikberg, samordnare vid Naturvårdsverkets fjällsäkerhetsråd.

Läromedlet – ”Friluftsliv i fjällen” – är ett webbaserat och kostnadsfritt undervisningsmaterial avsett för grundskolans årskurs 7 – 9. Det kan användas såväl i klassrumsmiljö, för att ge eleverna grundläggande kunskaper om den svenska fjällkedjan och dess kulturhistoria, som inför en tur i fjällen eller annan friluftsmiljö. Undervisningen ska bidra till att stimulera elevernas kreativitet, nyfikenhet och självförtroende samt förmåga att lösa problem, något som särskilt framhålls i läroplanen (lgr11).

”Friluftsliv i fjällen” kan användas i sin helhet eller i delar. En introducerande del ger kunskaper om fjällkedjans känsliga miljö, skyddade områden samt djur- och växtliv. Här finns också ett avsnitt om samer och renskötsel. Därefter följer praktiskt inriktade delar om hur en fjällvistelse kan planeras och genomföras på ett säkert sätt.

I anslutning till undervisningsmaterialet finns en lärarhandledning. För lärare som planerar att genomföra en fjällvistelse med sina elever finns även en avgiftsbelagd handledarkurs kring fjällpedagogik, utvecklad av Folkuniversitet.

– Kursen ger praktiska kunskaper för trygga, lärorika och spännande utflykter i alla friluftsmiljöer. Vi hoppas och tror att intresset är stort bland lärare i hela Sverige, säger Mattias Jaktlund, verksamhetschef skolor på Folkuniversitetet.

”Friluftsliv i fjällen” lanseras den 31 augusti i samband med arrangemanget Fjällets dagar på Svenska Turistföreningens fjällstation i Storulvån i Jämtlandsfjällen. Läromedlet har utvecklats av Fjällsäkerhetsrådet i samarbete med pedagogisk expertis på Gymnastik- och Idrottshögskolan, Folkuniversitetet samt Naboer, ett utvecklingsbolag inom ramen för ett Interreg-samarbete mellan norska Tröndelag och Jämtlands län.

Så här ser webbutbildningen "Friluftsliv i fjällen" ut.

Mycket bra information om säkerhet och planering för sin fjälltur finns på Fjällsäkerhetsrådets hemsida.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Lägret är ett samarbete mellan Matilda Söderlund och Haglöfs för att göra klättring mer jämställt.
Outdoor Festival Sthlm arrangeras i slutet på maj och erbjuder flera prova på aktiviteter, föreläsningar och skönt utehäng.
En skildring av öden och äventyr i sydvästra Afrika under nådens år 2017. Om en 3000 km lång irrfärd i främst Namibia och Angola. De efterlämnade ... 5 kommentarer
En nattvandring på 30 km i mörker. Från Landskrona till Helsingborg längs med Öresund. 2 kommentarer
Någonsin funderat på om det är läge att stanna i lägret eller sänka huvudet och pusha vidare? Det är svårt att säga att såhär är det, var gränsen går ... 1 kommentar

Glöm allt du lärt dig om vandringsskor

Sneakers och löparskor kan vara bekväma för enklare promenader, men de är inte designade för de utmaningar som vandring kan erbjuda. Ojämn terräng, ...