Ny bok Upplevelser i Stockholms natur

I Stockholm finns det vilda precis runt husknuten och i “Upplevelser i Stockholms natur” visas en unik del av huvudstaden upp, som många fortfarande inte känner till. Platser inte långt från huvudstadens centrum.

Av: ulindh

15 augusti kommer en ny bok för alla som vill vistas mer i naturen. I Upplevelser i Stockholms natur, som ges ut på Bokförlaget Polaris, visas en unik del av huvudstaden upp. Boken visar totalt upp 27 områden som både är lätta att ta sig till och samtidigt väl värda en omväg. Varje område beskrivs utifrån vad du kan få uppleva på plats och hur du får ut det mesta av besöket. Dessutom innehåller boken tips om ytterligare 100 platser, samt nybörjarguider till exempelvis fåglar, groddjur, naturfoto, svampar och växter. Den innehåller även kartor över respektive område och foton av några av landets främsta naturfotografer 

Studie efter studie slår fast att vi mår bättre av att vistas i naturen och det har publicerats mängder av undersökningar om hur mycket naturen betyder för oss människor. 3 av 5 barn och 4 av 5 föräldrar vill till exempel vistas mer i naturen och nästan 80 procent av svenskarna tycker det är mycket viktigt att det tas hänsyn till naturvärden när bostäder och vägar byggs.

I Stockholm finns det vilda precis runt husknuten och i “Upplevelser i Stockholms natur” visas en unik del av huvudstaden upp, som många fortfarande inte känner till. Det kan vara svårt att föreställa sig, men när du sitter fast i en av stans många bilköer eller trängs i folkmyllret på T-Centralen har du ändå väldigt nära till vildmarkens lugn och tystnad. Du måste bara veta var du ska leta.

En halvtimmes färd från huvudstadens mitt kan du nå en världsunik skärgårdsmiljö, en nationalpark med trolsk urskog, myllrande våtmarker och berghällar med milsvid utsikt. Här finns fågelsjöar fulla av liv, porlande bäckar med öringar, rika svampskogar, ett av Sveriges tätaste bestånd av kattugglor och färgsprakande ängsmarker.

Boken fungerar både som guide och uppslagsbok för växter och djur.

FÖRFATTARNA

Erik Hansson arbetar som journalist och driver sedan 2013 Natursidan.se, Sveriges största oberoende nyhetssida om natur. Han har skrivit slutord i Brutus Östlings bok ”Bevingat”, som utsågs till Årets pandabok 2016, och är en av personerna bakom initiativet Biologiska mångfaldens dag i Sverige. Erik bor intill Nackareservatet, en vardagslyx som avnjuts nästan dagligen. Naturintresset började med fågelskådning i barndomen och har i vuxen ålder eskalerat till ett gränslöst naturnörderi.

www.natursidan.se | @eriktig på Instagram

Oliver Karlöf är utbildad marin ekolog och jobbar sedan 2014 med fiskevård på Stockholms stad. Han har sedan ung ålder haft en stor passion för natur och biologi och ser det som en ynnest att idag få jobba som fiskbiolog. En stor del av fritiden tillbringas ute i skärgården där han får den ro som kan behövas efter en tid i storstaden. Närmare Stockholm avnjuts upplevelser som svampplockning under fina höstdagar när den vandrande havsöringen kan beskådas i skogsbäckarna.

| @oliverkarlof på Instagram

Vide Ohlin är naturvårdsbiolog och herpetolog. Han arbetar med Grodkollen och andra projekt för att bevara groddjur i Stockholm. Intresset för grod- och kräldjur har funnits sedan barndomen och har utgjort en röd tråd genom utbildningen och karriären. Uppväxten på Södermalm och i Björkhagen skapade en stark kärlek till de oaser som utgör en kontrast till stadens bebyggelse. En stor drivkraft är att även framtida barn ska kunna uppleva det myller av liv som går att finna i dammar och kärr.

www.grodkollen.se | @videohlin och @grodkollen på Instagram

STOCKHOLMS LÄN HAR OVANLIGT GOTT OM NATUR

I officiell statistik blir det tydligt att stockholmare faktiskt har väldigt gott om natur i sin närhet.

• Inga andra kommuninvånare i Sverige har så nära till skyddad natur som Nackaborna. De har i snitt bara 600 meter till närmaste reservat.

• Alla boende i Stockholms län har närmare till skyddad natur än genomsnittet för landet (1,9 km istället för 2,8 km). Det är bara boende i Gotland och Örebro län som har kortare medelavstånd.

• I Salems och Vaxholms kommun är mer än hälften av landytan skyddad. Tyresö, Huddinge och Sollentuna har skyddat över 30 procent.

• Med över 320 naturreservat är Stockholm ett av de län i Sverige som har flest reservat (på 4:e plats).

Källa: SCB

NATUREN HAR STOR BETYDELSE FÖR OSS

Det finns en lång rad studier som visar hur välgörande naturen är för oss och det har även myndigheter tagit fasta på.

• Folkhälsomyndigheten rekommenderar att städer ska planeras så att invånarna har max 300 meter till ett naturområde. Källa: Natursidan

• Både Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket vill se att det sätts upp mål och pengar för skydd av skog som ligger nära tätorter. Källa: Pressmeddelande

Läs mer

Tävla om ett exemplar av ”Barnens fjällbok – En handbok för unga fjällvandrare”.
Varva vandringarna med lite inspirerande friluftsläsning hemma i soffan. 1 kommentar
Ulf Kvensler har skrivit en psykologisk thriller - Sarek. Du har nu chansen att vinna ett eget exemplar och ett sittunderlag. Chansen är stor då vi ... 1 kommentar
2020 skrev Karl-Johan Piehl här på Utsidan denna guidebok på engelska. Nu kommer en uppdaterad och rejält utökad version på svenska. Var med och ... 1 kommentar
Anita och Gustaf Forsell har kommit ut med boken Sarek till Arktis. I boken har de skrivit om de finaste platserna de besökt då de under 20 år rest ...

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.