Ny bok - Fjällvandra längs Nordkalottleden - intervju med författaren

Författaren och naturfotografen Fredrik Neregård har precis kommit ut med boken "Fjällvandra längs Nordkalottleden". Det är den första svenska guideboken om Nordkalottleden. Här är ett smakprov ur boken och en intervju med Fredrik.

Av: ulindh

Författaren och naturfotografen Fredrik Neregård har precis kommit ut med boken "Fjällvandra längs Nordkalottleden". Det är den första svenska guideboken om Nordkalottleden. Vi skickade några frågor till Fredrik.

Läs intervjun längre ner på sidan. Det finns också ett textutdrag och några bilder från boken.

Nordkalottleden är en drygt 800 kilometer lång vandringsled som passerar de nordligaste delarna av Norge, Finland och Sverige genom ett av Europas mest storslagna och opåverkade vildmarksområden. Leden korsar riksgränserna sammanlagt 18 gånger och går förbi 50 övernattningsstugor och fem nationalparker i de tre länderna.
 
Det här är den första boken som ges ut på svenska om Nordkalottleden. Du får en komplett beskrivning av leden, från startpunkten Kautokeino i norr till de tre alternativa slutdestinationerna Hellemobotn, Sulitjelma och Kvikkjokk. I boken är Nordkalottleden indelad i fyra avsnitt mellan de orter som har bäst kommunikationer. Varje avsnitt lämpar sig för en fjällvandring på 8-12 dagar. 

Boken är utgiven på Calazo förlag.

Smakprov från inledningen av boken:

Nordkalotten och Sápmi
Nordkalottleden har fått sitt namn från Nordkalotten som är det geografiska område i Norge, Sverige, Finland och på Kolahalvön som befinner sig norr om polcirkeln. Nordkalotten är en del av Sápmi – samernas land. Sápmi omfattar samernas historiska bosättningsområden som utgör en stor del av Skandinaviska halvön.
Under en vandring på Nordkalottleden känns det ofta som att du befinner dig i vildmarken men detta är renarnas land och samernas arbetsplats som du måste visa hänsyn till.

Människan i Nordkalottens fjällområden
När inlandsisen drog sig undan kom de första människorna till Nordkalotten. På flera platser där Nordkalottleden går har arkeologer funnit lämningar från stenåldern.
I början levde man av jakt, fiske och samlande. Bland annat fångades vildrenar i fångstgropar som du fortfarande kan se på vissa platser. Från 1500-talet utvecklades renskötseln och idag finns inga vildrenar i området där leden går.
Under 1700-talet började nybyggare bosätta sig i de frodiga fjälldalgångarna- och fjällturismen tog sin början på 1800-talet, mycket tack vare nya järnvägar och bilvägar.

Några bilder ur boken:

Samevistet Kutjaure Västände. Foto: Fredrik Neregård


Sjön Virihaure i bakgrunden. Foto: Fredrik Neregård


Mot Somashytta. Foto: Fredrik Neregård


Imofossen i Reisaälven. Foto: Fredrik Neregård

Här är intervjun med Fredrik!

Hej Fredrik! Hur många dagar har du tillbringat på Nordkalottleden för att kunna skriva den här boken?

För att täcka in hela leden med alla alternativ har jag vandrat vid fem tillfällen. Sammanlagt har jag tillbringat ungefär 55 dagar ute på leden varav några har varit välbehövliga vilodagar. Till detta kommer drygt tio resdagar.

Och hur lång tid har det tagit att skriva boken?

Jag började med planering av boken för nästan exakt tre år sedan. Det är många steg för att få fram en bok: planering, research, skrivande, fixande med GPS-loggar och bilder, diskussioner med förlaget angående upplägg och layout samt ett antal korrekturvändor. Uppskattningsvis har jag lagt drygt sex månaders heltidsjobb på detta.

I början på 1990-talet vandrade vi delar av leden, då var det inte många som vandrade den och den var dåligt markerad, hur är det idag?

Med undantag av några kortare sträckor uppfattade jag leden som tydligt markerad. Vid dålig sikt kan det dock vara svårt att se markeringarna på de högt belägna passagerna som går över stenfält. Där blir det ju ingen tydlig stig. Två gånger råkade vi ut för låga moln där vi inte kunde se från den ena till den andra markeringen. Då kom både kompassen och GPS:en till nytta.

Du är ju naturfotograf och det är mycket fina bilder i boken. Hur mycket kamerautrustning har du haft med dig på vandringarna?

Jag har alltid med mig professionell systemkamera med objektiv av hög kvalitet. Det väger en del men är helt klart värt att bära. För den som är intresserad av detaljer kan jag berätta att jag länge använt Canons fullformatskameror i 5D-serien. På senare års fjällturer har jag dock mest använt ett Olympus-system som är lättare. Antalet objektiv som jag tagit med varierar från ett till tre. Ett tips är att ha kameran ständigt skjutklar i en vattentät väska.  

Det finns 50 övernattningsstugor efter leden, övernattade du i någon/några av dem? 

Jag har övernattat i 41 av stugorna och stannat för lunchpaus i de övriga. Flera vandringar utmed leden har jag genomfört som stugturer utan att ta med tält. Det är skönt att gå med lätt packning men nackdelen är att man då måste gå en förutbestämd sträcka. På Nordkalottleden är avståndet mellan vissa stugor över 30 km och det tycker jag är lite för långt utan tält eftersom man då inte hinner stanna för spontana avstickare.

En sista fråga, har du någon favoritetapp?

Ja, jag har en eller rättare sagt två favoritetapper. Ska jag verkligen avslöja det, eller behålla som mitt eget smultronställe? Jo, såklart delar jag med mig av det. Paurohytta tycker jag har det finaste läget av alla stugor utmed leden och omgivningarna är fantastiska på båda etapperna som angränsar till stugan. Min andra favorit är Reisadalen med en fascinerande miljö som utgör en total kontrast till de högre belägna fjällområdena.

Köp boken här!


 

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Efter långa diskussioner kring ämnet avgifter och allemansrätt kommer här en sammanfattning av tråden och även en omröstning. Vad tycker du i frågan?

Att bygga broar

Common Values United jobbar för att öppna upp den svenska naturen för "barn från tredje kulturen". 7 kommentarer
Tävla om ett exemplar av ”Barnens fjällbok – En handbok för unga fjällvandrare”.
Glaciärvandring, klättring och balansgång längs en smal kam. Att ta sig till Sveriges två högsta toppar är inget för den höjdrädda. 4 kommentarer
Föreningen Hej främling och STF arrangerade förra helgen en fjällvandring för att ge fler möjlighet att må bra och hitta nya vänner.

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.